Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Nuosava“ ginekologė ir visa komanda – ne utopija privačiuose gimdymo namuose

Visos specialistų komandos nedalomas dėmesys nuo gimdymo pradžios iki pabaigos ir visa reikalinga pagalba gimdyvei bei kūdikiui po gimdymo, net ir grįžus į namus. Skamba kaip utopija, tačiau vieninteliuose Lietuvoje privačiose gimdymo namuose – realybė. Vien per šiuos metus Baltijos-Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikoje tai patyrė 30 gimdyvių.
Koliažas
VIP palata / 15min/Baltijos-Amerikos klinikos nuotr.

Rekomenduoja draugėms

Kaip 15min sakė gydytoja ginekologė Jūratė Žmuidzinaitė, Baltijos-Amerikos klinikos Akušerijos centre viena iš jos pacienčių gimdė net keturis vaikučius.

Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Jūratė Žmuidzinaitė
Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Jūratė Žmuidzinaitė

„Gera žinoti, kad nenuviliame pacienčių“, – pasidžiaugė gydytoja ginekologė, kuriai didžiausias komplimentas – moterų rekomendacijos draugėms gimdyti būtent čia.

Privačių gimdymo namų pacientės – moterys iš visos Lietuvos, ir ne tik iš didžiųjų miestų, bet ir iš kaimų.

Gimdyti Baltijos-Amerikos klinikoje pasirenka ir į mūsų šalį su šeimomis ar pačios dirbti atvykusios užsienietės. Net kelios moterys iš kaimyninių šalių klinikoje yra gimdžiusios jau ne vieną kartą.

Jaučiasi, kaip namuose, tad gimdo be įtampos

„Vaikelio atėjimas į šį pasaulį – labai reikšmingas. Tą akimirką svarbi ne tik aukščiausios kokybės medicininė priežiūra, bet ir gimdyvės savijauta, o mūsų klinikoje, kaip sako pačios moterys, jos jaučiasi kaip namuose: visoms gimdyvėms skiriamos atskiros palatos, užsakomas maistas, pagaminami net specialūs patiekalai pagal pageidavimus. Prie gimdyvių dažniausiai kartu būna jų vyrai ar šeimos nariai. Čia nesijaučia ligoninės atmosferos, ir tai – didelis privalumas, nes moterys gimdo be įtampos“, – akivaizdu J.Žmuidzinaitei.

Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Maistas
Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Maistas

Gydytojams toks darbas taip pat teikia didesnį komfortą – akušeriai ginekologai gali visą savo dėmesį skirti vienai pacientei, vietoj to, kad vos spėtų lakstyti po skyrių.

Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./VIP palata
Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./VIP palata

Vieną gimdyvę prižiūri 6 specialistų komanda

Baltijos-Amerikos klinikos gimdymo namuose gimdyvę prižiūri du ginekologai, akušerė, naujagimių gydytojas, gydytojas-anesteziologas, slaugytoja.

„Prasidėjus gimdymui visa komanda būna vietoje ir visą savo dėmesį skiria vienai pacientei. Gimdyvės ir jų šeimos tai labai vertina“, – sakė gydytoja.

Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Jūratė Žmuidzinaitė
Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Jūratė Žmuidzinaitė

Gimdymai čia priimami nuo 37 nėštumo savaitės, kai kūdikis – pilnai išnešiotas, o gimdyvės – žemos rizikos.

„Tačiau reanimacijos palatą, be abejo, turime, kaip ir pogimdyvines palatas, operacinę, tad įvykus kažkokiai komplikacijai, keliaujama į operacinę“, – sakė gydytoja J.Žmuidzinaitė.

Naujagimį lanko neonatologas, mamą – „nuosava“ akušerė

Po gimdymo užtikrinama visa reikalinga pagalba ne tik mamai, bet ir naujagimiui, kurį kasdien lanko gydytojas neonatologas. Jeigu prireikia, kūdikiui atliekami papildomi tyrimai, skiriamas gydymas.

Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Kūdikis
Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Kūdikis

Gydytoja ginekologė moterims paaiškina, kaip prisižiūrėti po gimdymo, kaip tvarkytis, jeigu buvo atlikta perineotomija.

„Ypač svarbi po gimdymo – krūtų priežiūra, kai tik pradeda rastis pieno. Moterys turi žinoti, kaip ir ką daryti, kaip palengvinti kūdikio žindymą. Be abejo, yra vertinama moters bendra būklė, kraujavimas. Jeigu gimdymas normalus, be komplikacijų, moterys klinikoje praleidžia dvi paras, o jeigu gimdymas baigiasi cezario pjūvio operacija – keturias paras“, – pasakojo gydytoja ginekologė J.Žmuidzinaitė.

Po gimdymo moteris taip pat turi akušerę, kuri skirta tik jai – patyrusi specialistė moko, kaip maitinti kūdikį, padeda įveikti kitus sunkumus.

Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./VIP palata
Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./VIP palata

Grįžusios namo drąsiai skambina, jei kas neaišku

Mamai ir naujagimiui grįžus namo Baltijos-Amerikos klinikos specialistų priežiūra nesibaigia. Kiekviena moteris turi telefono numerį, kuriuo visada gali skambinti, jei kyla problemų.

„Labai dažnai būna, kad būtent grįžus į namus moterims su naujagimiais iškyla visokių neaiškumų, prisimenama, kad štai to ar ano nepaklausta. Tad ryšys su mūsų klinikos specialistais dar ilgai nenutrūksta – moterys drąsiai skambina, klausia patarimų“, – pasakojo Baltijos-Amerikos klinikos gydytoja ginekologė.

Bendrąja tvarka, kaip ir po kiekvieno gimdymo, moterys į kliniką atvyksta pasikonsultuoti po 6-8 savaičių.

Susipažinti ateina ir vos pasidariusios nėštumo testą

Susipažinti su gydytoju, apžiūrėti kliniką moterys ateina ir vos pasidariusios nėštumo testą, jeigu jis teigiamas.

„Pasižiūrime, ar nėštumas vietoje, o vaisiaus augimas – normalus. Labai dažnai moterys, kurios gimdo privačiuose gimdymo namuose, klinikoje lankosi visą nėštumą. Prieš gimdymą rekomenduojame viską, kas geriausia būsimai mamytei, kad ji stiprėtų ir būtų sveika. Reabilitacijos centre moterys gali naudotis kineziterapeuto rekomendacijomis, o su naujagimiais – lankyti baseiną“, – sakė patyrusi gydytoja.

Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Baseinas
Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Baseinas

Papildomo nerimo kelia COVID-19

Papildomo nerimo besilaukiančioms šeimoms kelia COVID-19 situacija. Dažnai moteriai ypač svarbu, kad gimdymo metu šalia būtų vyras ar kitas artimas žmogus.

Kaip sakė J.Žmuidzinaitė, Baltijos-Amerikos klinikos gimdymo namuose drauge su moterimis gimdyti gali atvykti ir jų vyrai ar kiti artimi žmonės, tačiau ir nėščiajai, ir jį lydinčiam asmeniui privaloma atlikti koronaviruso testą.

„Testas atliekamas iš karto atvykus į kliniką. Be abejo, gali atsitikti ir taip, kad laukiant testo rezultatų moteris pagimdo. Dar niekada nepasitaikė teigiamo viruso testo gimdyvei, tačiau jeigu taip atsitiktų, žinotume, kokių papildomų priemonių imtis komandos nariams. Net jeigu testo rezultatas būtų teigiamas, gimdyvė tikrai nebūtų siunčiama gimdyti kažkur kitur“, – patikino gydytoja ginekologė J.Žmuidzinaitė.

Investuoti į gimdymą svarbiau, nei į prabangias vestuves

Kol kas vieninteliai Lietuvoje privatūs Baltijos-Amerikos klinikos gimdymo namai veikia nuo 2005 metų. Per pastaruosius dešimt metų čia gimdė apie 600 moterų. Ne viena – turėjusi gimdymo valstybinėse ligoninėse patirties.

Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Gydanti aplinka
Baltijos-Amerikos klinikos nuotr./Gydanti aplinka

Po gimdymo Baltijos-Amerikos klinikoje dažniausiai minimi pliusai – šeimyniška, jauki aplinka, nedalomas visos specialistų komandos dėmesys. Gimdyvės džiaugėsi, kad nereikėjo su nieko „dalintis“ gydytojais ginekologais, akušere, pagaliau – palata. Pacientes imponavo ramybė, užtikrintumas, kad galima visko klausti ir gauti atsakymus.

Gimdymas – išskirtinis įvykis šeimos gyvenime. Kaip pastebėjo viena pacientė, investuoti į didžiąją žmogaus gimimo dieną – svarbiau, negu į prabangias vestuves.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas