Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Odontologė Eglė Vindašiūtė imasi iniciatyvos senjorams nemokamai suteikti protezavimo paslaugas

Odontologė Eglė Vindašiūtė imasi iniciatyvos Lietuvos senjorams nemokamai suteikti dantų protezavimo paslaugas.
Eglė Vindašiūtė
Eglė Vindašiūtė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ji teigė, kad šiuo metu per asmeninius kontaktus su dantų technikų laboratorijų darbuotojais jai pavyko gauti apie 250 plokštelių, o to užtektų maždaug 100–120 senjorų dantų protezavimui.

„Darysime patys, ką galime, kad šita akcija įvyktų ir ji įvyktų kaip įmanoma didesniu mastu, bet mums reikia ir visuomenės, ir politikų pagalbos“, – antradienį žurnalistams sakė E.Vindašiūtė.

Ji teigė, kad vykdyti tokią iniciatyvą ją paskatino savanorystė Afrikoje, kur ji vietiniams gyventojams taip pat taisė dantis: „Atkreipiau dėmesį į tai, kokia pas mus yra pati jautriausia socialinė grupė, kuriai yra reikalingas protezavimas. Tai yra senjorai“.

Lietuvoje senjorams dantų protezavimą kompensuoja Valstybinė ligonių kasa. Tačiau odontologai teigia, kad kompensacijai gauti tenka laukti eilėje, o tai kartais užtrunka iki 3-4 metų. E.Vindašiūtė žada nemokamai suteikti protezavimo paslaugą nelaukdama išmokų.

Odontologė tikisi, kad prie iniciatyvos ilgainiui prisijungs dar daugiau gydytojų ir dantų technikų laboratorijų.

Lietuvos Odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus sakė, jog organizacija antradienį kreipsis į visus registruotus odontologus ir dantų technikus, prašydama prisidėti prie iniciatyvos.

„Aišku, mes šiuo metu negalime suprotezuoti 30 tūkst. senjorų, bet inicijuojame ir pradedame darbą nuo senjorų globos namų ir pabandysime kaip įmanoma greičiau tą padaryti“, – teigė A.Šeikus.

E.Vindašiūtė sakė iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos gavusi 183 senjorų, kuriems reikalingas dantų protezavimas, sąrašą. Vėliau ji senjorus protezavimui planuoja atrinkti padedant sveikatos priežiūros įstaigoms.

Odontologė tvirtino, kad pačiai užsiimti atranka jai praktiškai neleidžia įstatymai, nes jie suteikia galimybę paslaugas suteikti tik sveikatos priežiūros įstaigoje. Pasak jos, tai sukuria situaciją, kad senjoro namuose odontologas pagal įstatymus negali atlikti net pirminės dantų apžiūros.

„Pagal dabartinius teisės aktus odontologas negali net pažiūrėti seneliui į burną senelių globos namuose. (...) Tai reiškia, kad nėra jokios diferencinės diagnostikos, kuriuos senelius vežti. Turint galvoje, kad senukas sunkiai vaikšto, jį atvežti į kliniką ir pasakyti, kad mes jums dabar negalime padėti, yra šiek tiek ir nežmogiška", – sakė E.Vindašiūtė.

Senjorus vežti į gydymo įstaigą protezuoti dantų žada nevyriausybinė organizacija Maltos ordinas.

E.Vindašiūtė nemokamai protezuoti pirmuosius senjorų dantis žada nuo vasaros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito