LSMU dietologė ir gastroenterologė doc. Aida Žvirblienė sako, kad visas
reikalingas medžiagas turėtume gauti per maistą. „Jei žmogus maitinasi pagal sveikos mitybos principus, o sveikatos mitybos principai nurodo, kad maistas turi būti įvairus ir vartojamas saikingai, mes galime apsirūpinti daugeliu reikalingų medžiagų. Bet jei maistas nėra pakankamai gerai paruoštas, tuomet naudingų medžiagų kiekis maiste sumažėja“, – pasakojo dietologė ir gastroenterologė doc. A.Žvirblienė.
Lipidai ir steroliai yra tos medžiagos, kurias mes turėtume gauti per augalinius maisto produktus. Lipidai, tarp kurių yra Omega 6 ir Omega 3 rūgštys, gali padidinti ląstelės pralaidumą ir elastingumą, padeda išlaikyti normalų ląstelės funkcionavimą, taip pat padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas savo rekomendacijose dėl šių riebalų rūgščių vartojimo nurodo, kad „įvairiose šalyse rekomenduojamas suvartoti Omega 3 riebalų rūgščių kiekis skirtingas – nuo 0,5 iki 2 proc. bendro paros energijos poreikio. Tiriant įvairių riebalų suvartojimą buvo nustatyta, kad vyrų faktiškai suvartojamas alfa linoleno riebalų rūgščių kiekis svyruoja nuo 0,6 g per dieną (Prancūzija, Graikija) iki 2,5 g per dieną (Islandija), moterų – nuo 0,5 g per dieną (Prancūzija) iki 2,1 g per dieną (Danija).“
A.Žvirblienė vardina, kad šiuolaikinis gyvenimo tempas, kuomet patiriama didesnę spartą ir daugiau streso, diktuoja, kad organizmui reikia ir daugiau naudingų medžiagų. „Jei valgome tik vieną-du kartus per dieną, tuomet neaprūpiname organizmo reikalingomis medžiagomis ir reikia papildomų medžiagų iš išorės. Tas pats pasakytina ir apie senstantį organizmą – jam taip pat reikia papildomų medžiagų“, – sako doc. A.Žvirblienė.
Kur ieškoti augalinių sterolių ir lipidų? Augalinių sterolių nedideliais kiekiais yra vaisiuose, daržovėse, riešutuose, įvairiose sėklose, rapsų aliejuje, o augalinės kilmės lipidų aptinkama graikiniuose riešutuose, moliūgų sėklose, sojos, rapsų aliejuje, šparaginėse pupelėse.
Rapsų aliejus pasižymi savybe, kad savyje turi tiek lipidų, tiek augalinių sterolių. Omega 6 įprastai gauname su įvairiais maisto produktais, o Omega 3 riebalų rūgščių nuolat jaučiamas trūkumas. Reikėtų siekti, kad šių riebalų rūgščių santykis būtų 3:1 – būtent tokią proporciją turi rapsų aliejus. Šiame aliejuje yra ir augalinių sterolių, kurie pasisavinami kepant ant šio aliejaus arba gardinant salotas.