Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Pacų“ direktorė regėjimo korekciją vadina stebuklu: gailiuosi tik vieno – kad delsiau

„Kiek tik save prisimenu, bijodavau net kalbėti apie akių operacijas. Galvojau, kaip tai turi būti skausminga procedūra. Tad sveikos akys kone trisdešimt metų man atrodė nepasiekiama svajonė, bet jau pusmetis, kai pabudusi ryte šypsausi, nes puikiai matau“, – įvykusiu esminiu gyvenimo kokybės pokyčiu dalijosi viešbučio „Pacai“ direktorė Rūta Pulkauninkaitė-Macikė (35 m.).
Rūta Pulkauninkaitė-Macikė
Rūta Pulkauninkaitė-Macikė / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 3 Sveikata Rega Akys

Ryžtis akistatai su ilgamete baime Rūtą paskatino draugės, pasidalijusios sėkmingomis akių korekcijų patirtimis: „Išgirdus, kad tai buvo geriausias jų gyvenimo sprendimas, man kilo daug klausimų: kaip viskas vyksta, kokia procedūros trukmė, ar korekcija atliekama esant astigmatizmui, po kiek laiko pagerėja regėjimas, o svarbiausia, ar neskauda?

Atsakymų ieškoti ėjau pas akių gydytoją oftalmologą, med. dr. Paulių Rudalevičių į „Regos centrą“, o po susitikimo su juo tapo aiškiau ir ramiau: man išplėtė akių vyzdžius, apžiūrėjo jų dugną, nuramino, kad ir mano atveju korekcija galima“.

Kaip sako šiandien pati pašnekovė, jai reikėjo patikinimo, kad po procedūros ji neapaks, kad viskas praeis greitai, neskausmingai ir sklandžiai.

Paulius Rudalevičius
Paulius Rudalevičius

„Bijojau, bet prieš procedūrą gydytojas mane pasisodino ir nuramino. Aštuonios minutės. Tiek truko regos korekcija. Skausmo jokio. Patekus į pooperacinę palatą nesuvokiau, kokiu kosminiu greičiu viskas įvyko”, – savo sėkmės istorija dalijosi pašnekovė, trečią parą po akių korekcijos lazeriu jau skaičiusi telefone, o dar po poros parų vairavusi automobilį.

Šiandien Rūta prisipažįsta besigailinti tik vieno – kad nesiryžo akių korekcijai anksčiau.

„Aktyviai sportuojantys vandenyje žino ir man tik paantrins, kaip nemalonu, kai banga patenka į akis su kontaktiniais lęšiais. Grįžti į krantą tenka jau pusiau prisimerkus, apie manevravimo sudėtingumus nė nekalbu“, – išpildyta svajone apie akių laisve džiūgavo R. Pulkauninkaitė-Macikė.

Moteris sako labai norinti padrąsinti žmones, kurie nesiryžta ir bijo pasidaryti regėjimo korekciją. „Man tai yra stebuklas, kuris, pasirodo, yra prieinamas ir nėra toks brangus, kaip galėtų atrodyti. Tereikia paskaičiuoti, kiek pinigų išleidžiame kontaktiniams lęšiams ir akiniams, o kiek dėl to patiriame nepatogumų? Viską sudėjus supranti, kad operacija nėra brangi, o gauni aukščiausios kokybės paslaugą, priežiūrą bei rezultatą“, – džiaugėsi pašnekovė.

Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Pulkauninkaitė-Macikė
Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Pulkauninkaitė-Macikė

Kodėl svarbu kalbėti apie pacientų baimes?

„Jei priešoperaciniame etape pacientas kažko neišgirsta ar neišsako savo būgštavimų, o klausimai pasipila po operacijos, kyla didelė įtampa ir baimės padvigubėja“, – pokalbio svarbą prieš operaciją akcentavo daugiau nei dešimtmetį regos korekcijas atliekantis „Regos centro” įkūrėjas, oftamologas-mikrochirurgas dr. Paulius Rudalevičius.

Akies korekcijas lazeriu specializuotos klinikos vadovas apibūdina, kaip bendrą paciento ir mediko kelionę susikibus už rankų, kurioje ne tiek lazeris, skalpelis ar vaistai svarbu, joje svarbiausia dviejų žmonių bendrystė ir pasitikėjimas vienas kitu.

Paulius Rudalevičius
Paulius Rudalevičius

Kalbėdamas apie Rūtos atvejį pašnekovas pabrėžė, kad ji labai drausminga ir motyvuota, gal todėl, kad kryptingai daug metų šiam žingsniui ruošėsi: skaitė, domėjosi ir operacijos metu išlaikė vidinę ramybę. Gydytojams tai paliko įspūdį.

Man tai yra stebuklas, kuris, pasirodo, yra prieinamas ir nėra toks brangus, kaip galėtų atrodyti.

„Pasitaiko, kad neišsakę savo nuogąstavimų ir baimių pacientai blaškosi. Su šia paciente apie baimes taip pat kalbėjomės. Bet šiuo atveju daug prie sėkmingos operacijos baigties ir ji pati prisidėjo.

Procedūra praėjo sklandžiai, gal tik kiek daugiau laiko prireikė po jos vienai Rūtos akiai atsistatyti. Tačiau baigus lašinti vaistus viskas stabilizavosi“, – pasidžiaugė P.Rudalevičius.

Regos centre
Regos centre

Kiek įprastai užtrunka akių korekcija lazeriu ir kiek laiko prireikia, kol akys pasiekia regėjimo maksimumą?

– Pačios operacijos epizodas trumpas. Lazerinė korekcija abiem akims užtrunka 8–10 minučių. Kiek ilgesnis pasiruošimas tenka prieš ją ir pooperaciniam laikotarpiui. Žmogus darbingas būna jau po 5–7 dienų: gali vairuoti automobilį, skaityti elektroninius laiškus, o antrąją savaitę gali ir pilnai grįžti į darbus. Žinoma, matymas dar nėra 110 proc., jis dar reguliuojasi, viena akis mato stipriau, kita silpniau, bet pacientas jau gyvena įprastą gyvenimą. Šių dienų operacijos lazeriu tausojančios, švelnios, tad, pati procedūra ir pooperacinis laikotarpis nėra toks, koks būdavo prieš tris dešimtmečius. Technologijos daug ką pakeitė. Dabar ir operacijos, ir pooperacinis laikotarpis draugiškesnis pacientui.

Kadangi atlieku minėtas operacijas virš dvylikos metų, matau, kad jos tikslesnės, greitesnės, paprastesnės. Jau kitą dieną pacientas išleidžiamas namo, o anksčiau savaitę laiko ant nugaros gulėdavo. Žinoma, dar kurį laiką po operacijos pacientą stebime, kviečiame vizitams į kliniką, mums svarbu įsitikinti, ar gijimas vyksta pagal planą.

– Kokios pagalbos žmogui gali prireikti pooperaciniu laikotarpiu?

– Dažniausiai nieko papildomai nereikia. Tiesiog drauge susėsti, atsakyti į kylančius klausimus, gal gydymą šiek tiek pakeisti, gal lašiukų išrašyti. Tai bendras kelias: žmogui svarbu jausti, kad jo gydytojas šalia.

– Apkalbėjome, kaip jaučiasi pacientas, o ką patiria medikas?

– Akyse suklysti daug vietos nėra. Bet kokia klaida procedūros metu gali būti lemiama ir sunkiai pataisoma, todėl iš mūsų pusės yra rūpestis ir susikaupimas. Visa komanda deda maksimalias pastangos, kad operacija pavyktų. Iš paciento taip pat tikimės tam tikro susikaupimo. Labai svarbu, kad jis elgtųsi taip, kaip prašome. Jaudulys ir emocijos, žinoma, abipusės. Tik gydytojas, matyt, giliai jas išgyvena, o paciento reakcijos taip pat įvairios būna: vieni apsiverkia, kiti labai džiaugiasi.

Regos centre
Regos centre

Daugiau nei dešimtmetį specializuojatės žmonėms itin svarbioje, lazerinės regos korekcijos refrakcinės chirurgijos srityje. Kokias operacijas tenka atlikti dažniausiai?

– „Regos centras“ yra įstaiga, kurioje atliekama specializuota medicinos sveikatos priežiūra. Mes specializuojamės ganėtinai siauroje srityje ir gana sudėtingose akies optikose, atliekame įvairias akių korekcijas: tiek lazerines, tiek lęšiuko keitimo ar dar sudėtingesnes operacijas. Šioje srityje specializuojamės eilę metų ir teikiame itin kokybiškas paslaugas. Mūsų tikslas, kad pacientai gerai matytų. Apie mūsų darbus pasakoja pacientų sėkmės istorijos, o mes ir toliau stengiamės ir tobulėjame. Asmeniškai aš pats šioje srityje daugiau nei dvylikti metai.

Nuo 2010 metų kaip savarankiškai dirbantis gydytojas kartą per metus išsiruošiu į profesines savanorystės keliones po Indiją, Vakarų Afrikos pakrantės valstybes. Drauge su medikais iš kitų valstybių atliekame akių operacijas vietiniams gyventojams. Ten didžiulis gydytojų trūkumas ir labai daug nematančių pacientų.

Esu operavęs vyrą, kuris nematė savo žmonos ir anūkų dešimtmetį. Vietiniams tokios istorijos, kur pusė šeimos narių aklų, įprastos. Taip pat esu operavęs vaikus su įgimtomis kataraktomis. Tos istorijos palieka tokį stiprų įspūdį ir visam laikui atmintin įsirėžia. Įsivaizduokite, dvejų metų vaikas pirmą kartą gyvenime pamato savo tėvus ir šviesą. To tiesiog nepamiršti. Dėl karantino kuriam laikui mūsų misijos sustojo: sudėtinga užtikrinti saugumą. Bet, neabejoju, kai tik galėsime, ruošimės ten vėl.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas