2023 03 07

Padidėjęs cholesterolio kiekis: kodėl negalima to ignoruoti, net ir nejaučiant jokių simptomų

Pats terminas „cholesterolis“ vis dar daugeliui kelia neigiamas asociacijas, tačiau iš tiesų tai mūsų organizmui itin naudinga medžiaga, gaminama kepenyse bei randama kai kuriuose maisto produktuose (mėsoje, pieno produktuose, kiaušiniuose ir kt.). Problemos prasideda tuomet, kai cholesterolio kiekis kraujyje viršija normą.
Laura Lukošiūnienė ir cholesterolio vizualizacija
Laura Lukošiūnienė ir cholesterolio vizualizacija / Asmeninio archyvo ir 123.rf.com nuotr.

Apie tai, kas skatina cholesterolio padidėjimą, ar įmanoma atpažinti pirmuosius požymius bei kaip laiku sau padėti, norint išvengti pavojingų ligų, portalas manodaktaras.lt kalbasi su „Gerovės klinikos“ gydytoja kardiologe Laura Lukošiūniene.

Kas yra Cholesterolis?

Cholesterolis yra į riebalus panaši medžiaga, esanti kiekvienoje organizmo ląstelėje. Jis yra svarbus ląstelių membranų struktūrai ir funkcijai bei veikia kaip tam tikrų hormonų (pvz., estrogeno), tulžies druskų (dalyvaujančių virškinime) ir vitamino D pirmtakas, teigia Pasaulinė Sveikatos Organizacija (PSO). Be to, net ketvirtadalis žmogaus organizme esančio cholesterolio yra smegenyse, jis būtinas sinapsių ir įvairių hormonų gamybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis