Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 12

Kraujospūdžio norma iki ligos ir kada jis kyla vaikams? Komentuoja kardiologė

Iš širdies tekančio kraujo spaudimas į arterijų sieneles vadinamas kraujospūdžiu. Jį išmatuoti nesudėtinga ir būtina gydyti, jei jo ribos viršija normalaus kraujospūdžio ribas, nes nekontroliuojama hipertenzija didina sunkių ligų riziką. Nors paprastai padidėjęs kraujospūdis siejamas su vyresnio amžiaus žmonėmis, atkreipiamas dėmesys, kad kartais su juo susiduria ir vaikai.
Kraujospūdis
Kraujospūdis / 123RF.com nuotr.

Arterinės hipertenzijos diagnostikos ir gydymo klausimus aptarė Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Pediatrijos centro vadove gydytoja vaikų nefrologė prof. Augustina Jankauskienė ir Kardiologijos ir angiologijos centro gydytoja kardiologė dr. Milda Kovaitė.

– Pradėkime nuo pačios pradžios. Išsiaiškinkime, kokios arterinės hipertenzijos, t.y. padidėjusio kraujospūdžio, priežastys kalbant apie vaikus?

Augustina Jankauskienė: Vaikų ir suaugusių arterinės hipertenzijos priežastys labai skiriasi. Drįstu taip sakyti, kad jei suaugusiems dominuoja pirminė arterinė hipertenzija, tai vaikams – antrinė. Daug literatūros šaltinių teigia, kad ji sudaro maždaug apie 80 proc. Dažniausios jos priežastys – inkstų ligos. Vaikų nefrologai susiduria su labai dideliais iššūkiais, įspūdingais kraujospūdžiais ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas