Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulyje masiškai padirbinėjami vaistai: nuo netikros viagros pasiturintiesiems iki krakmolo tablečių sergantiesiems AIDS, maliarija ar tuberkulioze

Padirbtų vaistų rinka pasaulyje klesti. Turtingiesiems parduodama netikra viagra, vargšams – neveiksnūs antibiotikai. Skaičiuojama, kad per metus dėl netikrų vaistų miršta nuo pusės milijono iki milijono žmonių, rašo „Swiss info“.
Pasaulį kamuojantis skurdas
Vaistams skurstantieji taupo ilgai, tačiau dažnai gauna tik neveiksnių krakmolo tablečių / „Scanpix“ nuotr.

Organizacijos „Medicina be sienų“ darbuotojas farmacininkas Guilliame Schmidtas aiškina, kad su problema susiduria visose 80 šalių, kur veikia organizacija.

„Baisu yra tai, kad šie vaistai sugadina sveikatą arba nužudo žmogų, o žmonės to nesuvokia“, – sakė G.Schmidtas.

Jo teigimu, padirbtuose vaistuose dažniausiai nėra nė vienos veikliosios medžiagos – jie būna pagaminti tik iš vandens ir krakmolo. Kituose vaistuose trūksta pagrindinių sudedamųjų dalių, gausu nešvarių priemaišų.

Dėl netikrų vaistų, kuriems ypač vargšai taupo labai ilgai, per metus pasaulyje miršta 500 tūkst. – 1 mln. žmonių.

„Netikrų vaistų problema traktuojama kaip paprasčiausias sukčiavimas. Bet iš tiesų tai yra globalus kriminalinis verslas, kuris lemia nekaltųjų žudynes“, – sakė G.Schmidtas.

Kas dešimta tabletė – padirbta

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skaičiuoja, kad maždaug dešimtadalis pasaulio vaistų yra netikri. Skurstančiose šalyse kas trečia tabletė yra netikra.

Tuo metu G.Schmidtas teigia tikįs, kad šie skaičiai – konservatyvūs: „Jeigu būtų atlikta išsamesnių studijų, manau, kad rezultatai šokiruotų. Tuomet gal politikai imtųsi ryžtingų veiksmų.“

PSO duomenimis, netikrų vaistų rinkoje kasmetinė apyvarta siekia 75 mlrd. dolerių.

„Kaip ir narkotikai, vaistų gaminimas yra paremtas know-how principu. Be to, grąža yra daug didesnė, o rizika – minimali“, – aiškino organizacijos „Medicina be sienų“ atstovas.

Per mažai kontrolės

Netikrų vaistų prekeivių dalią palengvina ir menka arba išvis neegzistuojanti vaistų kontrolė. G.Schmidto teigimu, dažniausiai vaisto registracija reiškia tik dokumentų užpildymą, o vaistas nėra patikrinamas.

Yra daug šalių, kuriose žmonės neturi sveikatos draudimo, jose nėra atitinkamos sveikatos apsaugos sistemos, farmacijos paslaugų. Daugumą vaistų gyventojai nusiperka iš keliaujančių pirklių arba turguje. Tokie vaistai kainuoja mažiau. Tačiau greičiausiai jie būna padirbti.

G.Schmidto teigimu, prekyba nelegaliais vaistais vyksta ne tik juodojoje rinkoje: „Netikri vaistai įžengė į laboratorijas ir ligonines.“

Ne vien trečiojo pasaulio problema

Vaistų padirbimo problema yra opiausia besivystančiose šalyse. Tačiau paveiktos yra ir stiprios, išsivysčiusios šalys. Dėl to daugiausia kalti pardavimai internetu – parduodami draudžiami produktai arba tokie, kuriems paprastai reikia recepto (seksualinę potenciją skatinantys vaistai, liekninamosios tabletės, hormonai, steroidai, psichoterapiniai vaistai ir pan.).

Agentūros „Swissmedic“, tiriančios gydomuosius produktus, darbuotoja Ruth Mosimann aiškina, kad dažnai tokie internetu parduodami produktai taip pat yra padirbti.

„Pastaraisiais metais pavyko pasiekti, kad žmonių, perkančių tokias prekes internetu, nedaugėtų. Tačiau netgi Šveicarijoje žmonės nesupranta, kaip rizikuoja, pirkdami tokius vaistus“, – sakė R.Mosimann.

Tokie produktai kelia rimtą pavojų sveikatai: gali sutrikti inkstų, kepenų veikla, prasidėti alergija, širdies ir kraujagyslių ligos, psichologinės problemos.

Į Šveicariją nelegalūs vaistai atkeliauja iš 60-ies šalių, dažniausiai iš Indijos ar kitų Azijos šalių, taip pat Europos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas