„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Pasiruošimas vasarai: kaip sveikai atsikratyti antsvorio?

Vienas aktualiausių klausimų artėjant vasarai – kaip numesti svorio ir pasitikėti savimi vilkint maudymosi kostiumėlį. Neretai bandoma imtis drastiškų priemonių: alinančių treniruočių ir badavimo, pamirštant aprūpinti organizmą reikiamais vitaminais ir mineralais, nepasirūpinant visaverte mityba. Į ką atkreipti dėmesį, kad lieknėti pavyktų sveikai?
Omega-3 turintis maistas / 123rf nuotr.
Omega-3 turintis maistas / 123rf nuotr.

„Antsvorio problemos dažniausiai kyla ne dėl persivalgymo, o dėl ilgalaikio streso, kuris su amžiumi tik intensyvėja. Jei žmogus pakankamai nepailsi, nuolat jaučia nerimą ir nesilaiko režimo, sutrinka jo medžiagų apykaita. Todėl siekiant sulieknėti visų pirma derėtų atstatyti poilsio ir darbo režimą“, – dėmesį atkreipė efarma.lt vaistininkė Eglė Paulauskė.

Omega-3 ir omega-6 svarba

Pasak farmacininkės, vienas esminių veiksnių, skatinančių perdėtą nerimo jausmą, yra riebiųjų rūgščių omega-3 ir omega-6 disbalansas organizme. Paprastai gauname nemažai omega-6 riebiųjų rūgščių, o omega-3 stokojame. Abi šios riebiosios rūgštys yra reikalingos mūsų organizmui, tačiau turime palaikyti jų balansą.

Produktai, kuriuose gausu Omega– 3 / 123rf.com nuotr.
Produktai, kuriuose gausu Omega– 3 / 123rf.com nuotr.

Vartodami nemažai perdirbtų maisto produktų dažnai gauname omega-6 perteklių, šios medžiagos kiekis gali net dešimtis kartų viršyti normą. Susidarantis omega-3 deficitas iš dalies atsakingas dėl vis didėjančio sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis, uždegiminių ligų ir psichinės sveikatos negalavimų skaičiaus.

Žiemą – rūgpienis, bulvės, paprasti obuoliai, vaisiai, o vasarą – viskas, ką teikia žaliuojanti gamta.

Omega-6 riebalinė rūgštis aptinkama augaliniuose aliejuose (saulėgrąžų, kukurūzų, sojų ir kt., margarinas dažnai naudojami gaminant perdirbtus maisto produktus, įvairius patiekalus), mėsoje (vištienoje, kiaulienoje), riešutuose, avokaduose. Didžiausias omega-3 šaltinis tėra vienas – jūrų gėrybės, riebi žuvis.

„Kad kompensuotume omega-3 trūkumą mums, lietuviams, geriausia valgyti silkę arba vartoti koncentruotus žuvų taukus, – teigė E.Paulauskė. – Beje, omega-6 perteklius kenkia ne tik pats savaime; jis slopina ir neutralių riebalų omega-3 įsisavinimą, skatina uždegiminius procesus. Todėl norint išvengti negalavimų ir užtikrinti optimalią organizmo veiklą, vartoti omega-3 yra būtina, o į tinkamą omegų balansą organizme negalima žvelgti pro pirštus.“

Sveikos mitybos pagrindas – produktai iš gimtinės

Koks yra sveikos mitybos pagrindas? Vaistininkė įsitikinusi, kad geriausia rinktis vietinius, natūralius produktus. Tokiu būdu organizmas aprūpinamas ne tik „tuščiomis“ kalorijomis, bet ir mineralinėmis medžiagomis bei vitaminais.

Pasak specialistės, geriausia valgyti tai, kas auga įprastoje aplinkoje, todėl mums sveikiausia „valstietiška mityba“. Žiemą tai – rūgpienis, bulvės, paprasti obuoliai, vaisiai, o vasarą – viskas, ką teikia žaliuojanti gamta. Nereikėtų pamiršti ir svarainių, šermukšnių, aronijų ar kitų uogų sulčių, turinčių daug reikalingų vitaminų.

„Nors vienareikšmiškai teigti, kad vietos produktai yra sveikesni, būtų klaidinga, Lietuvoje neauginamos genetiškai modifikuotos kultūros, o iki parduotuvių lentynų keliaujantys produktai nėra papildomai purškiami chemikalais, – sakė E.Paulauskė. – Tiesa, bananai, avokadai ar kiti atvežtiniai vaisiai ir daržovės, turintys žievę, mums nėra pavojingi, nes kartu su pastarąja išmetame ir cheminių preparatų likučius.“

Probiotikų reikšmė

Mūsų žarnyno bakterijos tiesiogiai susijusios su kūno riebalų procentu. Todėl siekiant geros sveikatos būklės ir lieknesnio kūno svarbu ne tik sveikai maitintis, bet ir vartoti probiotikus. Probiotikai – gyvi organizmai, gerosios žarnyno bakterijos, turinčios teigiamą poveikį sveikatai. Būtent probiotikus geriame, kai siekiame pagerinti žarnyno floros būklę po to, kai teko vartoti antibiotikų. Probiotikų yra ne tik maisto papilduose, bet ir natūraliuose, raugintuose produktuose: kopūstuose, agurkuose, rūgpienyje, kefyre ar jogurte, tam tikruose sūriuose.

Probiotikų yra kopūstuose, agurkuose, rūgpienyje, kefyre ar jogurte, tam tikruose sūriuose.

E. Paulauskės teigimu, svarbu pasirinkti tinkamą probiotikų rūšį, nes skirtingi probiotikai nevienodai veikia įvairius sveikatos sutrikimus. Žarnyno flora susidaro iš šimtų skirtingų tipų mikroorganizmų, o probiotikai padeda jai tinkamai funkcionuoti. Reguliarus probiotikų vartojimas sureguliuoja žarnyno florą ir, priklausomai nuo probiotikų rūšies, padeda kovoti su virškinimo sutrikimais, nerimu ar depresija, gerina odos būklę, širdies veiklą, imuninę organizmo funkciją ar prisideda prie svorio sureguliavimo.

„Kai atstatome omega-3 ir omega-6 santykį, skiriame didesnį dėmesį mitybai, leidžiame sau ilsėtis ir vartojame probiotikus, atsistato nervų sistema, pagerėja bendra organizmo būklė. Tuomet svoris metamas savaime“, – apibendrino specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs