Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Peršalimas grasina šlapimo takų infekcijomis

Daugelis peršalimo simptomų ne tik išmuša iš įprasto gyvenimo ritmo, bet ir sukelia gausybę nemalonių pojūčių. Tačiau, ko gero, daugelis sirgusiųjų šlapimo takų infekcijomis sutiks, jog būtent šis negalavimas, itin dažnai pasireiškiantis pašalus, sukelia ypatingą diskomfortą.
Gripas
Gripas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Šlapimo takų infekcijos kamuojamas žmogus, ypač, jei tai ūmi ligos forma, ne tik negali pilnavertiškai dirbti ar pasinerti į kitą kasdienę veiklą, bet ir patiria daugybę nemalonių pojūčių. Šie pojūčiai neišnyks savaime – prireiks kantrybės ir gydymo.

Ypatingas pavojus – atvėsus orams

Šlapimo takų infekcijos įvairaus amžiaus žmones gali varginti ištisus metus – ir vasarą, kai daugelis maudosi atviruose vandens telkiniuose, ir pavasarį, kai orui dar neįšilus prisėdame ant šalto mūro ar akmens. Tačiau rudenį, kai šiltus orus keičia drėgmė ir šaltis, šių susirgimų itin padaugėja. 

Žinoma, šias infekcijas paskatina ne tik peršalimas, bet ir tokie faktoriai, kaip netinkama lytinių organų higiena, sintetinių apatinių nešiojimas, itin parfumuotos intymios higienos priemonės, stresas, maudynės užterštuose vandens telkiniuose ar netinkamas maitinimasis (itin dažnas ir gausus aštrių patiekalų vartojimas, sukeliantis šlapimo pūslės gleivinės dirginimą).

Liga savaime nepraeis

Pajutus, jog šlapinantis kamuoja nemalonus perštėjimas, į tualetą norisi užsukti itin dažnai, o ir užsukus ten išteka vos keli lašai šlapimo, galima įtarti, jog susidūrėte su šlapimo takų infekcijomis. Kiti negalavimo požymiai – neaukšta temperatūra, patamsėjęs ar drumstas šlapimas, pilvo skausmai.

Beje, moterys dėl šlapimo takų infekcijos kenčia žymiai dažniau, nei vyrai – tą lemia dailiosios lyties anatominė sandara – jos turi trumpą šlaplės kanalą, esantį prie išangės. Be to, moterys dar ir dažniau peršala, nes norėdamos gražiai atrodyti, dėvi plonyčius apatinius bei pėdkelnes net ir tada, kai oro temperatūra nukrenta žemiau nulio.  Šlapimo takų infekcijos taip pat dažniau kamuoja besilaukiančias moteris, vaikus, žmones, kenčiančius nuo diabeto.

Negydoma arba netinkamai gydoma ši liga gali turėti labai skaudžių pasekmių – šlapimo takų infekcija gali išsivystyti į lėtinį šlapimo pūslės uždegimą, taip pat inkstų ligas, nėščios moterys gali patirti ir papildomų komplikacijų. Įtariant šlapimo takų infekciją sveikatos priežiūros įstaigoje atliekamas bendras šlapimo tyrimas, šlapimo bakteriologinis pasėlis ir bendras kraujo tyrimas.

Papildai su spanguolėmis

Jei norite, kad nepasireikštų ligos požymiai, rūpinkitės tuo iš anksto,  vartokite maisto papildus – šiuo atveju itin veiksmingi yra preparatai, savo sudėtyje turintys natūralių spanguolių. Tai gali būti tablečių ar sirupo pavidalo maisto papildai, ir gėrimas su spanguolėmis. Šios uogos turi natūralų poveikį šlapimo takams, taigi jų turinčius preparatus kurį laiką patariama vartoti jau ir pasveikus – tam, kad liga neatsinaujintų. Žmonėms, kurie peršalę turi polinkį susirgti šlapimo takų infekcija, preparatus su spanguolėmis patariama vartoti profilaktiškai – taip apsisaugosite nuo šios ypatingą diskomfortą sukeliančios ligos.

Beje, klysta tie, kurie norėdami apsisaugoti nuo šlapimo takų infekcijų, vartoja spanguolių uogienę ar saldžius sirupus su šiomis uogomis – cukrus, kuris gausiai vartojamas ruošiant šiuos produktus, padeda daugintis šlapime esantiems organizmams, taigi, neutralizuoja tą teigiamą poveikį, kurį daro spanguolės. Štai kodėl verta rinktis preparatus su spanguolėmis, kurių sudėtyje nėra cukraus.

Žinoma, nepamirškite, kad šaltąjį sezoną reikia ne tik vartoti stiprinančius preparatus, bet ir vengti peršalimo – vilkėkite šiltus natūralaus pluošto apatinius, nesušalkite kojų, stiprinkite bendrą organizmo atsparumą bei imunitetą. Nepamirškite per dieną išgerti ne mažiau, kaip 2 litrų skysčių ir taisyklingai maitintis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas