Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Persivalgėte? Štai kas padės išvengti pasekmių ir nepriaugti svorio

Šventės dažniausiai neišvengiamos be gardaus maisto ir įvairių, gurmaniškų patiekalų. Kartais jiems taip sunku atsispirti, kad nė nepajaučiame, kad suvalgome per daug. Po kurio laiko užklupęs persivalgymo jausmas, sunkumas ar pilvo pūtimas gali pasilikti ilgam, tad kokių taisyklių verta laikytis, kad jaustumėmės geriau?
Kalėdinis pietų stalas
Kalėdinis pietų stalas / 123RF.com nuotr.

Pirmiausia, kaip rašoma eatthis.com, dar prieš sėdant prie stalo reikėtų atlikti „namų darbus“. Štai keli patarimai:

Stebėkite savo porcijos dydį. Per greitai suvalgę per daug, galite patirti diskomfortą. Venkite valgyti pernelyg alkani, nes tai skatina valgyti greitai ir dažnai persivalgyti. Valgykite mažomis porcijomis ir darykite pertraukėles – tai padės jums kontroliuoti savo sotumo jausmą.

Gerai kramtykite maistą. Valgydami per greitai arba kalbėdami valgio metu galite nekramtyti maisto tiek, kiek reikia. Dėl to virškinimo sistemai gali prireikti daugiau pastangų šiam maistui apdoroti. Viso to pasekmė – gali kamuoti pilvo pūtimas. Įsitikinkite, kad skiriate laiko tinkamai sukramtyti maistą prieš suvalgydami kitą kąsnį.

Mėgaukitės kompanija. Šventiniai valgiai skirti švęsti šią dieną ir džiaugtis šeima bei draugais. Nors valgymas gali būti linksmybių dalis, labiau mėgaukitės aplinkiniais, o ne sutelkite dėmesį į maistą. Skirdami laiko pokalbiams ir mažiau dėmesio maistui, galite sulėtinti valgymo tempą, todėl mažiau persivalgysite.

Tačiau net ir vadovaudamiesi šiais patarimais, galite susidurti su neišvengiamu šventiniu pilvo pūtimu. Kas gali padėti?

Imbieras

Dėl savo aštraus ir ryškaus aromato bei skonio žinomas imbieras gali palengvinti pilvo pūtimą. Ši šaknis pasižymi savybėmis, kurios ramina žarnyno veiklą ir mažina dujų kiekį, todėl sumažina pilvo pūtimo jausmą. Be to, imbieras gali palengvinti pykinimą! Imbierų arbata jums tikrai pravers.

Vartokite pakankamai skysčių

Daugelis suaugusiųjų vartoja nepakankamai skysčių, todėl susiduria su to pasekmėmis. Jei po valgio dažnai jaučiate pilvo pūtimą, įvertinkite, kiek skysčių išgeriate per dieną. Todėl nepamirškite vandens, kuris daro tikrus stebuklus.

Judėkite

Judėjimas yra dar viena puiki priemonė, skatinanti sveiką virškinimą. Po valgio pasistenkite užsiimti kokia nors lengva veikla. Tai gali būti tiesiog lengvi namų ruošos darbai arba tikslingesnė veikla, pavyzdžiui, pasivaikščiojimas po apylinkes. Judėjimas gali padėti virškinimui ir sumažinti pilvo pūtimą. Be to, pasivaikščiojimas netrukus po valgio gali paskatinti svorio mažėjimą, o tai dar labiau prisideda prie bendros sveikatos ir geros savijautos.

Pagulėkite ant šono

Iš tikrųjų gulėjimas ant šono gali būti naudingas virškinimui. Jei jaučiate pilvo pūtimą, pabandykite atsigulti ant kairiojo šono. Tyrimais nustatyta, kad gulėjimas ant kairiojo šono gali sumažinti su gastroezofaginio refliukso liga susijusių simptomų dažnumą.

Likusią dienos dalį – mažos porcijos

Kartais pilvą pučia dėl to, kad virškinamasis traktas yra perkrautas maistu, kurį jam reikia apdoroti. Kad padėtumėte savo sistemai normaliai virškinti maistą, likusią dienos dalį valgykite mažomis porcijomis. Jei po pietų jaučiate pilvo pūtimą, venkite gausios vakarienės, o likusią dienos dalį valgykite dvi ar tris nedideles užkandžių dydžio porcijas. Lengvai virškinamas maistas taip pat gali padėti, todėl galite skanauti, pavyzdžiui, sultinį.

Pamirškite gazuotus gėrimus

Gazuoti gėrimai gali sustiprinti pilvo pūtimo pojūtį, todėl persivalgius jaučiamas dar didesnis diskomfortas. Nors skysčiai yra svarbūs mažinant pilvo pūtimą, gazuotas vanduo ir kiti gazuoti gėrimai gali savijautą dar labiau pabloginti. Jei mėgstate gazuotus gėrimus, venkite jų prieš pat valgį, jo metu ir po jo. Tai gali palengvinti pilvo pūtimą ir sumažinti jo atsiradimo tikimybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas