Perspėjimas grybautojams: rinkite tik žinomus grybus

Miške grybautojai turėtų būti itin atidūs ir į savo krepšius krauti tik tuos grybus, dėl kurių yra visiškai tikri, perspėja Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė (RVUL).
Pakelėse parduodamos miško gėrybės
Grybai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Nepažįstami grybai arba tie, dėl kurių kirba nors menkiausia abejonė, neturėtų atsidurti pintinėse. Juolab, kad toks akimirkos nepagalvojimas gali kainuoti net gyvybę – praėjusį rudenį, deja, vieno grybais apsinuodijusio paciento gyvybės išgelbėti nepavyko, dar kelioms dešimtims grybavimo malonumai baigėsi ligoninėje“, – pranešime žiniasklaidai cituojama Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja gydytoja Gabija Laubner.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pakelėse parduodamos miško gėrybės
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pakelėse parduodamos miško gėrybės

Jei jau atsitiko taip, kad žmogus, suvalgęs grybų, net ir tų, kurie jam atrodė žinomi ir pažįstami, pasijunta blogai, gydytojos teigimu, laukti negalima nė minutės.

„Jeigu suvalgius grybų jaučiatės blogai, prasideda pykinimas, vėmimas ar kiti panašūs simptomai, nedelsiant reikia kreiptis į medikus. Jokiu būdu suvalgius grybų ir pajutus tokius simptomus, negalima tikėtis ir laukti, kol jie savaime praeis“, – komentuoja G.Laubner.

Svetainės Grybai.lt duomenimis, Lietuvoje auga daugiau nei 200 valgomų grybų rūšių, nevalgomų – apie 160, dar apie 50 nuodingų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis