15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti

Plombyras, grietininiai ledai, šerbetas: kuo jie skiriasi?

Pieniški, grietininiai, plombyras, sorbetas, šerbetas. Kuo skiriasi visų pamėgtas vasaros desertas? – kelia klausimą Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir pateikia atsakymus.
„Sweet Morello“ ledai
Ledai / Joanos Burn nuotr.
Temos: 2 Ledai Vasara

Pagal sausųjų medžiagų ir pieno riebalų kiekį valgomieji ledai skirstomi į pieniškus, grietininius ir plombyrą:

  • pieniški valgomieji ledai, kuriuose sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 28 proc., pieno riebalų – ne daugiau kaip 7 proc., pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc.;
  • grietininiai valgomieji ledai, kuriuose sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 32 proc., pieno riebalų kiekis yra 8–11 proc., pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc.;
  • plombyras, kuriame sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 36 proc., pieno riebalų – ne mažiau kaip 12 proc., pieno baltymų – ne mažiau kaip 2,2 proc.
Vida Press nuotr./Ledai
Vida Press nuotr./Ledai

Priklausomai nuo vaisių (vaisių sultys, vaisių minkštimas, vaisių tyrė) kiekio, ledai skirstomi į vaisinius, sorbetą ir šerbetą:

  • vaisiniai valgomieji ledai, kuriuose vaisių yra ne mažiau kaip 20 proc. Jei vaisiniai ledai gaminami su koncentruotomis vaisių sultimis, jų dedama ne mažiau kaip 2,5 proc.;
  • sorbetas, kuriame vaisių yra ne mažiau kaip 25 proc. Gaminant sorbetą nenaudojamas pienas arba pieno sudedamosios dalys;
  • šerbetas, kuriame vaisių yra ne mažiau kaip 10 proc., sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 20 proc., riebalų – ne mažiau kaip 1 proc.

„Padėti pasirinkti gali ir pavadinimas. Pavyzdžiui, „braškiniai“, „avietiniai“ ar panašus pavadinimas ledų etiketėje reiškia, kad gamintojas naudojo natūralius produktus – uogas ar vaisius, jų sultis ar džemą.

Na o aromatą suteikiančiais maisto priedais pakeistus natūralius ingredientus žymi užrašai „braškių skonio“, „kivių skonio“ ir pan.“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais