Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 11 27

Pogimdyminė depresija: kaip atskirti stiprų liūdesį nuo ligos?

Plačiau kalbėti apie pogimdyminę depresiją visuomenėje pradėta palyginti neseniai. Nelaimės, sukrečiančios visuomenę, verčia į tai žiūrėti dar atidžiau, dar jautriau. Apie tai, kaip atpažinti pogimdyminę depresiją, kodėl moterys lieka su ja kovoti vienos ir ko apie šią diagnozę dar nesuvokiame, kalbamės su Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja, sveikatos psichologe Neringa Martišiene.

– Ar jūs kaip specialistai jaučiate, kad ir patys ėmėte šiai ligai skirti daugiau dėmesio. O gal tiek pat, tik visuomenė iki tol apie ją kalbėjo mažiau?

– Aš manau, kad kiekvieni sukrečiantys įvykiai priverčia dar kartą pasižiūrėti, ką darome taip, o ką ne, ką galėtume padaryti geriau? Be abejo, tai paliečia ir mamas, ir artimuosius, ir specialistus. Kaip sutelkti tą dėmesį ir suteikti geresnę pagalbą jaunoms mamoms?

– Kaip jūs matote, ar šie laikai bendrai sunkesni mamoms, palyginti su mūsų mamomis, senelėmis? Jos augino vaikus kitaip, aplinka ir socialiniai veiksniai tikrai skiriasi. Ar dabar veiksnių, kurie stumia mamą į kraštutines situacijas, yra daugiau?

– Kiekvienas laikmetis turi savo sunkumų, ir savo lengvumų. Gal kūdikio priežiūra, galimybės juo pasirūpinti šiandien yra geresnės, bet ne paslaptis, kad gyvenimo tempas dabar yra labai greitas. Jaunoms mamoms reikia galvoti ir apie studijas, ir apie grįžimą į darbus, ir apie įvairių veiklų suderinimą, tai tikrai padidina įtampą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius