Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Portalo Paslaugos.lt asmeniniai treneriai atvirai: ar jie gali nuvyti tingulį, ar būtina tarpusavio „chemija“ ir kiek kainuoja?

Pavasarį dažnas susimąsto apie dailesnes kūno linijas ir geresnę savijautą, juk artėjant šiltajam sezonui taip norisi būti geros formos tiek fiziškai, tiek emociškai! Deja, valios pradėti pokyčiams dažnas pristingame, tačiau išeičių ir galimybių visada yra. Viena tokių – sportas su asmeniniu treneriu.
Asmeniniai treneriai Lukas Zubauskas ir Andrius Čižikas
Asmeniniai treneriai Lukas Zubauskas ir Andrius Čižikas / Asmeninio albumo nuotr.

Kartais labai norime kūno ir emocijų pokyčių, tačiau pradėti sportuoti nesiryžtame, dvejojame, kompleksuojame ar tiesiog stokojame motyvacijos. Tokiu atveju viena iš galimybių – pradėti treniruotis su asmeniniu treneriu. Kodėl verta pabandyti ir kodėl būtent asmeninis treneris gali tapti „ledlaužiu“ apėmusiam sąstingyje ir negebėjime imtis pokyčių?

Kalbiname du Paslaugos.lt asmeninius trenerius Luką Zubauską ir Andrių Čižiką – kurie atvirai pasakoja, kaip išsirinkti asmeninį trenerį, ko tikėtis, ar tai – tik pasiturinčiųjų sportavimo būdas ir ar būtina chemija tarp sportuojančiojo ir jo trenerio?

Kokie pagrindiniai kriterijai renkantis profesionalų ir sau tinkamą asmeninį trenerį? Kaip dažnai kreipiamasi dėl individualių treniruočių paslaugų?

LUKAS: Asmeninio trenerio paieška internete ir gyvai sporto klube šiek tiek skiriasi. Virtualioje erdvėje ieškant asmeninio trenerio visų pirma rekomenduočiau įsitikinti, ar tas treneris tikrai yra kvalifikuotas. Pasidomėti, kokius mokslus, kursus, seminarus yra baigęs ir išklausęs. Žinoma, tai negarantuoja, kad šis treneris bus geras savo srities specialistas, tačiau tai žingsnis, vedantis į tolimesnę paiešką.

Internete gana sunku suprasti, kaip treneris dirba, komunikuoja, taigi būtų naudinga pasižiūrėti jo socialinius tinklus. Išgirsti, kaip jis kalba, ką rašo, kuo domisi. O gal yra atsiliepimų? Jei taip, perskaityti jo klientų atsiliepimus. Visa tai padės susidaryti platesnį vaizdą, ar būtent šis treneris yra tinkamas.

Antrasis variantas, kai žmogus jau sportuoja sporto klube ir mato ten dirbančius asmeninius trenerius. Šis variantas šiek tiek paprastesnis. Kadangi iš šalies gana gerai matosi, ar treneris tikrai myli savo darbą, kiek dėmesingas yra savo klientui, taip pat puikiai matosi ir kūno kalba. Sporto klube galima pabandyti pakalbinti trenerį, pasižiūrėti, kaip jis bendrauja, ar yra „cinkelis ir geras vaibas“. Nebūtinai didelį darbo stažą turintis asmeninis treneris bus geras. Taip pat kaip ir tik ką mokslus pasibaigęs jaunuolis – blogas. Kaip ir kiekvienoje specialybėje, norint būti geru savo srities specialistu – svarbu nuolatinis mokymasis ir smalsumas.

Galėčiau išskirti tris sezoniškumo pikus, kada žmonės užplūsta sporto klubus ir aktyviau kreipiasi dėl asmeninių treniruočių paslaugų. Pirmasis – po Naujųjų metų. Antrasis – likus keletui mėnesių iki vasaros. Trečiasis – nuo rudens pradžios.

Asmeninio albumo nuotr./Asmeninis treneris Lukas Zubauskas
Asmeninio albumo nuotr./Asmeninis treneris Lukas Zubauskas

ANDRIUS: Renkantis asmeninį trenerį svarbu komunikacija, ar specialistas atsižvelgia į kliento norus ir poreikius. Ar trenerio pažiūros į sveiką gyvenimo būdą, mitybą bei sportą sutampa su Jūsų. Taip pat rekomenduočiau atkreipti dėmesį į buvusių ar esamų klientų pasiekimus bei rezultatus. Ilgalaikiam bendradarbiavimui su treneriu svarbu abipusis supratimas, noras dirbti ir trenerio palaikymas.

Individualių treniruočių paklausa visuomet skiriasi dėl daugybės aspektų, tačiau daugiausiai norinčių sportuoti būna rudens, žiemos ir pavasario metų laikais.

Apibūdinkite asmeninių trenerių vaidmenį šiuolaikinėje visuomenėje. Kokia nauda sportuojančiam su juo individualiai?

LUKAS: Šiuolaikinėje visuomenėje asmeninis treneris asocijuojasi su sportišku, stipriu, disciplinuotu žmogumi, kuris savo žiniomis ir patarimais daro įtaką klientų sveikatai, gerovei, įgūdžiams bei vertybėms.

•Sportuojant kartu su asmeniniu treneriu būsite tikras, kad pratimus atliekate taisyklingai ir užkirsite kelią traumoms.

•Turėsite kryptingą sporto sistemą ir periodizaciją.

•Savo tikslą, kurį esate užsibrėžęs, pasieksite daug greičiau.

•Esant reikalui treneris Jus motyvuos ir privers dirbti.

•Būsite įsipareigojęs ne tik prieš save, bet ir prieš trenerį, o tai tikrai motyvuoja.

•Turėsite žmogų, su kuriuo galėsite visada paatvirauti. Esant poreikiui visada galėsite parašyti ir paprašyti patarimo.

ANDRIUS: Šiuolaikinėje visuomenėje treneris gali būti priemonė ne tik sveikesniam kūnui, bet ir kokybiškesniam gyvenimui. Individualių treniruočių metu visas dėmesys skiriamas klientui, todėl taisyklinga pratimų technika padės išvengti traumų. Treniruotės metu būsite užtikrinti, jog techniškai teisingai atliekate efektyviausius ir labiausiai jums tinkančius pratimus. Treneris taip pat turėtų atkreipti dėmesį į silpnąsias raumenų grupes, kurias sutvirtinus išvengsite kūno disbalansų.

Asmeninio albumo nuotr./Asmeninis treneris Andrius Čižikas
Asmeninio albumo nuotr./Asmeninis treneris Andrius Čižikas

Su kokiais iššūkiais susiduriate savo veikloje?

LUKAS: Kiekvienas klientas yra labai individualus ir su savo norais, poreikiais bei galimybėmis, todėl asmeninio trenerio darbe iššūkių tikrai netrūksta. Prie kiekvieno kliento reikia mokėti prisiderinti, kadangi kiekviena asmeninė treniruotė būna skirtinga. Dirbu su įvairaus amžiaus bei fizinio pasirengimo žmonėmis: nuo paauglių iki garbaus amžiaus senjorų, taigi rutinos šiame darbe nėra! (šypteli)

ANDRIUS: Kiekvienas klientas yra išskirtinis, todėl visos sporto programos, krūviai, pratimai yra parenkami individualiai. Svarbu nepasimesti tarp begalės pratimų ir treniruoklių, susikoncentruoti ties tuo, kas tuo metu yra aktualiausia ir naudingiausia klientui.

Pasidalinkite, kokių pasiekimų pavyko pasiekti Jūsų treniruojamiems klientams? Kaip manote, kokios svarbiausios yra motyvacinės priemonės tikslui pasiekti?

LUKAS: Didesnių ar mažesnių rezultatų pasiekia visi klientai, tačiau daugelis žmonių rezultatą vertina tik iš kelių perspektyvų. Pavyzdžiui, pavyko numesti nepageidaujamus kilogramus. Arba – pavyko priaugti raumenų masės. Per dažnai orientuojamasi tik į svarstykles, vaizdą veidrodyje ir kūno apimtis. Dažnas pamiršta, apie tokius kriterijus kaip pagerėjusi savijauta, miego kokybė, geresnis savęs vertinimas, pasitikėjimas, geresni jėgos ir ištvermės rodikliai, dingę nugaros ar kaklo skausmai!

Turiu klientą, su kuriuo per metus kryptingo ir nuoseklaus darbo kartu, pavyko atsikratyti 20 kilogramų nepageidaujamo svorio. Per tiek laiko tapome ir gerais bičiuliais! Taip pat turiu 15 metų paauglį klientą, kuriam pavyko per beveik metus laiko priaugti 17 kilogramų raumenų masės. Paslapčia kalbame ir tikimės ateityje sudalyvauti kultūrizmo varžybose. Labai perspektyvus jaunuolis!

Taip pat vienas labai įsiminęs įvykis nutiko prieš keletą metų. Cerebrinį paralyžių turinti moteris po kelių mėnesių treniruočių kartu atėjo į užsiėmimą ir pasigyrė, kad po 10-ties metų pirmą kartą apsiavė aukštakulnius batelius ir galėjo paeiti! Buvo be galo laiminga, dėkojo. Matydamas tas laimingas ir džiugias akis, pagalvojau, kad tai didžiausias ir geriausias mano darbo įvertinimas.

O tikslui pasiekti reikalingas nuoseklus, kryptingas, atviras, disciplinuotas bendradarbiavimas tarp trenerio ir kliento.

ANDRIUS: Man asmeniškai kiekvienas klientas yra labai svarbus ir džiaugiuosi visais, mažais ar dideliais jų pasiekimais. Vieni nori numesti svorio, kiti priaugti raumenų masės, yra tokių, kurie ateina su varginančiais skausmais, o sutvarkius kūno disbalansus pageriname gyvenimo kokybę. Visi žmonės, su kuriais dirbu, gali pasidžiaugti didesne ištverme, pagerėjusiu kūno mobilumu, geresniais mitybos įpročiais, užsidegimu sportuoti ir siekti savo užsibrėžtų tikslų.

Motyvacija yra trumpalaikis dalykas: vieną savaitę mes galime būti motyvuoti, kitą – jau nebe, todėl labai svarbu išsikelti trumpalaikius ir ilgalaikius tikslus, kurie padės išlaikyti motyvaciją ir tęsti pradėtus darbus.

Dažnas pagalvojame apie sportą, tačiau pritrūksta pasiryžimo. Ar asmeninis treneris gali patapti tuo „ledlaužiu“, kuris užkabins sportuoti?

LUKAS: Žinoma, asmeninis treneris tikrai motyvuos, suteiks daugiau pasitikėjimo savo jėgomis, užtikrintumo, padės psichologiškai sunkią akimirką. Yra netgi atskira psichologijos mokslo šaka, tyrinėjanti būtent sporto psichologiją. Ji padeda sportininkams ir treneriams efektyviau išnaudoti sportininkų galimybes, pasiruošti varžyboms, jose sėkmingai dalyvauti, o atėjus sunkumams nepalūžti ir, žinoma, išmokti džiaugtis savo rezultatais bei pasiekimais.

Tačiau nereikia tikėtis, kad treneris viską padarys už Jus. Treneris bus kaip kelrodis, kuris nušvies Jums sporto ir sveikatingumo kelią. Kad ir kaip keistai tai skambėtų, geram treneriui kiekvienas klientas tarsi savas vaikas. Treneris visada pasiteiraus, kaip tą dieną jaučiatės, kaip savijauta po praėjusios treniruotės, pagal savijautą pritaikys treniruotę bei paskirstys fizinį krūvį.

Asmeninio albumo nuotr./Asmeninis treneris Lukas Zubauskas
Asmeninio albumo nuotr./Asmeninis treneris Lukas Zubauskas

ANDRIUS: Tikrai taip. Įsipareigojimas kitam žmogui yra stipri priemonė pralaužti ledus. Anksčiau ar vėliau visi įgauna disciplinos ir, žinodami sporto teikiamą naudą, toliau tęsia sportus savarankiškai.

Darbas su asmeniniu treneriu daug kam skamba kaip tam tikra prabanga, aukštesnis lygis – kaip yra iš tiesų? Ar čia toks tiesiog stereotipas, ar išties labiau „grietinėlės“ sportavimo variantas?

LUKAS: Darbas su asmeniniu treneriu tikrai nėra jokia prabanga, sakyčiau, tai gana gajus mitas. Šiai dienai yra platus pasirinkimas tiek sporto klubų, tiek asmeninių trenerių, todėl, manau, kiekvienas žmogus gali atrasti sau tinkamą variantą.

Pastebiu, kad vis daugiau žmonių, kurie nusprendžia pradėti sportuoti, kreipiasi į asmeninius trenerius. Ši tendencija tikrai džiugina, kadangi žmogus užkerta kelią daugybei klaidų, apsaugo savo sveikatą nuo galimų traumų, viskas vyksta daug sklandžiau ir, žinoma, efektyviau. Juk nepuolame vairuoti automobilio neturėdami teisių ir nemokėdami vairuoti. Iš pradžių einame pas vairavimo instruktorių, kuris eiliškumo tvarka mus išmoko visų vairavimo pagrindų.

Manau, tas pats turėtų būti ir su pradedančiųjų sportu, ypač treniruoklių salėje. Bent jau keletai treniruočių pasisamdyti asmeninį trenerį, kuris paaiškintų ir parodytų, kaip reikia apšilti, kokia turi būti treniruotės struktūra, išmokytų pagrindinių bazinių pratimų atlikimo technikos ir tempimo pratimų.

123RF.com nuotr./Sportas su asmeniniu teneriu
123RF.com nuotr./Sportas su asmeniniu teneriu

ANDRIUS: Sportuoti su treneriu kelis kartus per savaitę daugumai gali pasirodyti prabanga. Šiai dienai yra daug alternatyvų, kaip galima sau leisti sportą su treneriu neišleidžiant daug pinigų. Nebūtina sportuoti su asmeniniu treneriu tris kartus savaitėje, galima derinti vieną treniruotę su treneriu, o likusias dienas sportuoti savarankiškai su trenerio sudaryta sporto programa. Taip pat populiaru įsigyti sporto programą ir atvykti kelioms treniruotėms, kurių metu treneris peržvelgia daromas klaidas, išmoko taisyklingos technikos, atsako į iškilusius klausimus ir papasakoja, į ką svarbu atkreipti dėmesį atliekant kiekvieną pratimą. Reikia nepamiršti, kad visi turime tik vieną kūną ir patys renkamės, kaip norime į jį investuoti.

Kokia vidutinė individualių treniruočių ar sporto programos kaina? Kiek vidutiniškai laiko įprastai trunka užsiėmimas?

LUKAS: Asmeninių treniruočių kaina Vilniuje – gana plataus spektro. Kainos spyruoja nuo 20 iki 100 eurų už treniruotę. Kaina priklauso nuo asmeninio trenerio kvalifikacijos, žinių bei darbo patirties. Įprastos asmeninės treniruotės trukmė 1-1,5val.

ANDRIUS: Vidutiniškai individualios treniruotės kaina gali svyruoti nuo 15 eurų iki 40 eurų. Įkainius nulemia miestas, trenerio specializacija. Įprastai individualios treniruotės trunka iki valandos.

Paatviraukite: kaip yra su atėjusiojo sportuoti ir trenerio chemija – juk ne paslaptis, kad, pavyzdžiui, žmogus apsilanko pas penkis psichologus, kol atranda jam tinkantį. Ar asmeniniams treneriams galioja šitas niuansas, kuomet svarbu, kad sutaptų vaibas?

LUKAS: Manau, čia reikėtų pradėti nuo to, kad žmonės būna labiau intravertai arba ekstravertai. Per poilsio pertraukėlę tarp pratimų vieni klientai nuolatos kalba ir pasakoja visokias istorijas, diskutuojame apie įvairiausias pasaulio aktualijas, o kiti linkę patylėti. Tačiau būna ir taip, kad iš pirmo žvilgsnio nekalbus žmogus po kelių asmeninių treniruočių tarsi atsiveria ir pradeda visai kitaip bendrauti nei pirmosiomis treniruotėmis, atsiranda ir geresnis vaibas bei chemija.

ANDRIUS: Kaip ir minėjau anksčiau, komunikacija yra viskas. Kaip ir visur kitur svarbu, kad treneris ir klientas rastų bendrą kalbą. Treneris turi išgirsti klientą, padėti siekti jam užsibrėžtų tikslų. Jeigu treneris sugebės įkvėpti klientą, vaibas tikrai bus!

Portalo Palsaugos.lt asmeninių trenerių sąrašas

Patarimai – naudinga žinoti

Dažniausi klausimai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas