Be druskos, kuria gardinate maistą, didelis kiekis natrio patenka į jūsų lėkštę. „Paprasta taisyklė sako, kad bet koks apdorotas ar žmogaus pagamintas maistas turi druskos – ir nemažą jos kiekį, – sako M.Enright. – Jei maistas yra skardinėje ar iš anksto pagamintas ir užšaldytas – jame yra druskos.“
Ir nors vis dar vyksta debatai apie baisų galimą šalutinį per didelio druskos kiekio poveikį (pavyzdžiui, druskos sąsaja su padidėjusiu kraujo spaudimu), per didelis jos kiekis taip pat gali sukelti tokius nepatogumus, kaip pilvo pūtimas ir vandens kaupimasis organizme.
Mitybos specialistai pataria suaugusiajam suvaryoti ne daugiau kaip 5–6 g druskos per parą. Apsipirkdami paskaitykite maistinės vertės informaciją ir pažiūrėkite, kiek procentų natrio yra maisto produkte. „Maistas, vienoje porcijoje turintis 5 ar mažiau procentų natrio, laikomas mažai druskingu maisto šaltiniu, o 20 ir daugiau procentų yra labai druskingas maistas“, – sako M.Enright.
Štai požymiai, rodantys, kad vartojate per daug druskos:
1. Jus labai troškina
Natris padeda mūsų kūnui subalansuoti skysčius. „Šiek tiek druskos turime gauti kiekvieną dieną, kadangi ji padeda kūne palaikyti vandens pusiausvyrą, – sako Mandy Enright. – Natris, randamas druskoje, padeda sulaikyti vandenį ląstelėse.“ Kai esate ištroškę, sako moteris, jūsų kūnas jums sako, kad organizme yra per mažai vandens natrio kiekio kūne palaikymui, todėl jis siunčia signalą į smegenis – „Atsigerk“.
2. Patiriate stiprų pilvo pūtimą
Sūrus maistas dažnai sukelia taip nemėgstamą patinimą, pilvo pūtimą. „Kai kraujyje yra per daug natrio, vanduo pasišalina iš ląstelių, o tai sukelia patinimą. Didelis natrio kiekis, po kurio neišvengiamai seka per didelis suvartojamo vandens kiekis bandant subalansuoti skysčius, gali sukelti pilvo pūtimą“, – sako M.Enright.
Taip pat galite pastebėti rankų ir kojų pirštų patinimą, ypač po labai sūraus maisto. Kaltinkite patinimą sukeliantį skysčių disbalansą.
3. Jums skauda galvą
Ar kada nors patyrėte galvos skausmą, kaip atrodytų, be priežasties? Prisiminkite, ką paskutinį kartą valgėte. „Per didelis druskos kiekis gali priversti smegenų kraujagysles išsiplėsti, o tai gali sukelti stiprius galvos skausmus“, – sako Mandy Enright.
4. Maisto skonis jūsų nebežavi
Be viso kito pavojaus sveikatai, didelio druskos kiekio vartojimas gali paveikti jūsų skonio receptorius, dėl to laikui bėgant maistas nebebus toks skanus, sako dietologė. Kuo daugiau druskos vartojate, tuo labiau jums reikia to seiles sukeliančio poveikio.
„Dauguma žmonių galbūt net nesuvokia, kiek daug natrio jie suvartoja dėl „atbukusių“ skonio receptorių, kurie „atbuko“ būtent dėl per didelio druskos vartojimo“, – sako M.Enright. Kitaip tariant, tai slidus ir sūrus kalnas.
Kaip sumažinti drsukos vartojimą?
Jei valgote per daug sūraus maisto, Mandy Enright turi kelias paprastas druskos vartojimo mažinimo strategijas.
- Laikykitės atokiau „sūraus šešetuko“
„Amerikos širdies asociacija praminė šiuos produktus „sūriuoju šešetuku“: duona ir bagetės; apdorota mėsa ir supakuotas maistas; sumuštiniai ir mėsainiai (ypač greito maitinimo įstaigose); pica; konservuotos sriubos; kepta vištiena (ypač šaldyti vištienos gabaliukai)“, – sako M.Enright.
- Dažniau gaminkite
Valgymas ne namuose ar maisto užsakymas į namus yra pats paprasčiausias būdas viršyti rekomenduojamą natrio kiekį – visi valgiaraščiai yra kupini druskos. „Stenkitės dažniau gaminti namuose ir į darbą ar mokyklą neškitės savo masitą – taip galėsite kontroliuoti druskos kiekį maiste“, – rekomenduoja dietologė.
- Atraskite naujus skonius
Kai gaminate, eksperimentuokite be druskos. „Stenkitės skonį gauti iš žolelių – tiek šviežių, tiek džiovintų – bei rūgščių, tokių kaip citrinų sultys ir actas“, – sako moteris. Pagaliau, dar yra citrinpipiriai!
- Skalaukite ir pakartokite
Kai tenka valgyti konservuotą maistą, ieškokite „mažai natrio“ ar „mažai druskos“ turinčių versijų. „Druską nuo pupelių ar kitų ankštinių galite nuplauti. Taip pat pabandykite gaminti džiovintas pupeles, kuriose nėra druskos ir gardinkite jas patys“, – sako moteris.