- Į mėsos, ankštinių daržovių, kopūstų patiekalus tinka dėti mairūnų ir kmynų. Šie prieskoniai jau nuo pirmojo kąsnio gerina skrandžio veiklą. Kmynai sumažina maisto fermentaciją žarnyne, todėl nepučia vidurių, o mairūnai mažina spazmus, neleidžia kilti virškinamojo trakto uždegimui.
- Žvėrieną ir keptą paukštieną verta gardinti rozmarinais. Jie ne tik pagerina patiekalų skonį, bet ir paspartina medžiagų apykaitą.
- Sunkaus maisto virškinimą puikiai gerina šermukšnių ir kadagių uogos.
- Paštetams ir tirštiems padažams tinka čiobreliai ir bazilikai. Šios prieskoninės žolės reguliuoja skrandžio veiklą.
- Prie žuvies patiekalų dera šviežios arba džiovintos mėtos, citrinų sultys ir jų žievelės.
- Skrandžio veiklą taip pat aktyvina česnakai ir krienai. Tiesa, inkstų ir kepenų ligoniai pastarųjų turėtų atsisakyti.
- Būtų nuodėmė į šį sąrašą neįtraukti imbiero, kurio virškinimui naudingos savybės buvo žinomos jau prieš tūkstančius metų ir plačiai taikomos Indijoje bei kituose kraštuose. Šis virškinimą gerinantis ir pykinimą mažinantis prieskonis tinka ir saldiesiems, ir mėsos patiekalams. Prieš valgį galite pasimėgauti ir imbierų arbata.
Pranešti klaidą
Sėkmingai išsiųsta
Dėkojame už praneštą klaidą