Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Psichologiniai triukai: mokslininkai atskleidžia, kaip patikti kitiems

Sunku pasakyti, kodėl jums kas nors patinka. Tai gali būti susiję su tuo, kad žmogus šypsosi ir spinduliuoja gera nuotaika, bendravimo stiliumi, ar tiesiog tuo, kad šalia artimųjų jaučiatės maloniai ir jaukiai.
Moterys ilgais plaukais
Moterys ilgais plaukais / Vida Press nuotr.

Tačiau mokslininkams rūpi gilesni vienas kito traukos aspektai, rašoma businessinsider.com. Štai tyrimai atskleidžia tam tikrus psichologinius triukus, kuriuos išbandę lengviau sukursite ryšį su kitais žmonėmis.

Mėgdžiokite žmogų, su kuriuo esate

Ši strategija, dar vadinama, „veidrodžio atspindžiu“, siūlo atspindėti kito žmogaus mimiką, elgesį, gestus, kūno kalbą, veido išraišką. Tik nesupraskite to tiesiogiai – akivaizdus kopijavimas bus suprastas tikrai nekaip.

Štai 1999-aisiais metais Niujorko universiteto tyrėjai užfiksavo „chameleono efektą“, kai žmonės nesąmoningai atspindi vienas kito elgesį. 72 vyrai ir moterys turėjo atlikti užduotį su partneriu. Partneris, kuris dirbo su mokslininkais, turėjo arba imituoti kito žmogaus elgesį, arba ne. Visa tai buvo filmuojama. Užduoties pabaigoje žmonės turėjo įvertinti, kaip vienas kitam patiko. Rezultatai atskleidė, kad tiriamiesiems labiau patiko tie, kurie atspindėjo jų elgesį.

Praleiskite daugiau laiko šalia žmonių, su kuriais norite susidraugauti

Psichologai teigia, kad žmonės yra linkę teikti pirmenybę dalykams, taip pat ir žmonėms, su kuriais yra susipažinę arba kurie jiems atrodo pažįstami. Psichologai iš Pitsburgo universiteto tyrime pasitelkė keturias moteris, kurių kiekviena psichologijos pamokoje studentams pasirodė tam tikrą kiekį kartų.

Kai vėliau vyriškos lyties studentams buvo rodomos šių keturių moterų nuotraukos, jie atskleidė, kad didesnę trauką jautė toms, kurias matė dažniau, nepaisant to, kad su jomis niekada nebendravo.

Pasakykite komplimentą

Jūsų komplimentus, pasakytus kitiems, žmonės sieja su jūsų asmenybės ypatumais. Tyrimas, publikuotas Journal of Personality and Social Psychology, atskleidžia, jog šis efektas būdingas net ir tada, kai žmogus, kuris giria, nepasižymi tais asmenybės ypatumais.

Kaip rašė Gretchen Rubin savo knygoje „The Happiness Project“, „tai, ką jūs sakote apie kitus žmones, daro įtaką tam, kaip jūs esate matomi kitų“.

Jeigu apibūdinate kitus kaip mielus, žmonės ir jums priskiria šias savybes, ir atvirkščiai, jeigu apšnekate, jūsų artimi draugai gali pradėti galvoti, kad tą patį darote ir jiems už nugarų.

Stenkitės demonstruoti pozityvias emocijas

Dar kitaip tai galime pavadinti emociniu užkratu, t. y. mūsų emocijos veikia aplinkinius žmones. Remiantis Ohajo ir Havajų universitetų tyrimų duomenimis, žmonės nesąmoningai jaučia juos supančių asmenų nuotaikas. Tyrėjai mano, kad tai susiję su tuo, jog mes nesąmoningai imituojame ir atkartojame kitų judesius, mimikas, todėl persiduoda ir nuotaika.

Todėl pasiūlymas paprastas – spinduliuokite pozityvias emocijas kitiems, jeigu norite, kad aplink jus esantys žmonės jaustųsi laimingi.

Vida Press nuotr./Šypsena – vienas geriausių įpročių
Vida Press nuotr./Šypsena – vienas geriausių įpročių

TAIP PAT SKAITYKITE: 3 būdai: ar jums teko taip patraukti patikusio asmens dėmesį?

Būkite šilti ir kompetentingi

Remiantis Prinstono universiteto mokslininkų teorija, žmonės vieni kitus vertina pagal demonstruojamą šiltumą ir kompetenciją. Remiantis šiuo modeliu, jeigu galite save pavadinti šiltu, t. y. nekonkuruojančiu ir draugišku, žmonės jumis pasitikės labiau. Jeigu save vertinate kaip kompetentingą, t. y. jūsų ekonominis ar edukacinis statusas aukštas, žmonės jus labiau gerbs.

Harvardo psichologė Amy Cuddy tikina, kad labai svarbu demonstruoti iš pradžių šiltumą, o vėliau kompetenciją, ypač verslo susitikimuose. „Iš evoliucinės perspektyvos, labai svarbu žinoti, kuris žmogus nusipelno mūsų pasitikėjimo“, – rašo A.Cuddy.

Kartkartėmis parodykite savo trūkumus

Tyrėjai atskleidžia, kad žmonės yra labiau linkę mėgti tuos, kurie padaro klaidą, tiesa tik tada, jeigu padariusieji klaidą – kompetentingi. Demonstruodami savo netobulumą, kitiems žmonėms atsiskleidžiate kaip pažeidžiamesnis ir artimesnis. Tyrėjas Elliotas Aronsonas iš Teksaso universiteto pirmasis atskleidė šį fenomeną, t. y. jog klaidos gali lemti kito žmogaus patrauklumą.

Tyrimo metu studentai atsakinėjo į klausimus. Tie, kurie atsakė teisingai ir netyčia išpildavo kavą, buvo įvertinti kaip labiau patikę nei tie, kurie atsakydavo teisingai ir neišpildavo kavos ar atsakydavo neteisingai ir kavą išpildavo.

Pabrėžkite bendras vertybes

Demonstruodami savo netobulumą, kitiems žmonėms atsiskleidžiate kaip pažeidžiamesnis ir artimesnis.

Remiantis Theodore'o Newcombo tyrimu, žmones labiau traukia tie, kurie yra į juos panašūs. Eksperimento metu tyrėjas lygino žmonių požiūrį į kontroversiškus dalykus – lytį, politiką ir pan. ir vėliau juos apgyvendino kartu. Tyrimo pabaigoje žmonės labiau mėgo tuos, su kuriais jų nuomonė sutapo.

Kito tyrimo metu buvo atskleista, jog žmonės labiau vienas kitą mėgo tada, kai turėjo daugiau neigiamų asmenybės bruožų nei tada, kai dalinosi teigiamais.

Lytėkite

Vos jaučiamas prisilietimas prie rankos ar ranka paliesta nugara gali priversti jaustis kitus šilčiau. Prancūzų tyrimo metu, kai jaunuoliai šnekėjosi su praeinančiomis moterimis ir prisilietė prie jų rankų, jie buvo įvertinti labiau, kelis kartus lengviau užmezgė pokalbį nei tada, kai tiesiog kalbėjosi ir nieko nedarė.

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr./Pora

Šypsokitės

Tyrimo metu 100 moterų vertino kitos moters nuotraukas, kuriose ji buvo pavaizduota keturiais būdais: ji šypsojosi, o jos stovėsenos poza buvo atvira; šypsojosi, tačiau jos kūno pozicija buvo uždara; nesišypsojo, tačiau stovėjo atvira kūno pozicija; nesišypsojo ir stovėjo uždara.

Rezultatas – labiausiai moteris nuotraukose patiko tada, kai šypsojosi nepaisant jos uždaros ar atviros kūno pozicijos. Beje, dar vienas tyrimas atskleidžia, jog šypsojimasis žmonėms, kuriuos matote pirmą kartą, vėliau garantuoja, kad jus lengviau prisimins.

Pamatykite kitą taip, kaip jis nori būti matomas

Žmonės nori būti suvokiami taip, kaip jie save mato, kokius įsitikinimus turi – mes visi siekiame patvirtinimo mūsų nuomonėms, požiūriui ir pan. Keli tyrimai buvo atlikti Stanfordo ir Arizonos universitetuose. Tyrimo dalyviai, kurie turėjo neigiamą ir teigiamą suvokimą apie save, turėjo atsakyti, su kokiais žmonėmis nori bendrauti – turinčiais jų atžvilgiu teigiamą ar neigiamą požiūrį.

Gerai save vertinę rinkosi bendrauti su tais, kurie atsiliepė gerai, o štai mąstantys neigiamai – rinkosi kritiką. Taip gali būti dėl to, kad žmonėms patinka bendrauti su tais, kurių atsiliepimai sutampa su jų tapatybe.

Dar vienas tyrimas atskleidžia, kad kai kitų žmonių nuomonė apie mus sutampa su tuo, ką apie save galvojame patys, santykiai tarp jų klostosi kur kas sklandžiau. Manoma, kad tai vertinama kaip vienas kito supratimas, o supratimas santykiams labai svarbus.

Patikėkite paslaptį

Savo paslapties atskleidimas ar tiesiog atsiskleidimas gali tapti puikia santykių kūrimo pradžia. Tyrimo metu studentai buvo suporuoti ir turėjo vienas kitą geriau pažinti per 45 minutes.

Vienoms poroms buvo pateikti asmeniški ir gilūs klausimai, pavyzdžiui, „kaip sutari su savo mama, kokie jūsų santykiai“?, o kitoms – kur kas lengvesni ir paprastesni, tarkime, „kokios mėgstamiausios tavo atostogos, kodėl?“

Eksperimento pabaigoje studentai, kurie kalbėjosi intymiomis ir giliomis temomis, tikino, kad jautėsi artimesni vienas kitam nei tie, kurių pokalbis apsiribojo paprastais, neesminiais dalykais.

Vida Press nuotr./Tyla
Vida Press nuotr./Tyla

Įrodykite, kad galite išlaikyti paslaptį

Keli tyrimai atskleidžia, jog kuriant santykius labai svarbus patikimumas ir pasitikėjimas kitais. Tai galioja ne tik asmeniniame gyvenime, bet ir darbe.

Kaip Suzanne Degges-White rašė psichologytoday.com, „pasitikėjimas susideda iš kelių komponentų – sąžiningumo, lojalumo, tikrumo, kurių kiekvienas svarbus santykių kūrimui. Tačiau sąžiningumas ir tikrumas yra identifikuojami kaip svarbiausi draugystės sferoje.“

Tyrimas atskleidžia, kad kai kitų žmonių nuomonė apie mus sutampa su tuo, ką apie save galvojame patys, santykiai tarp jų klostosi kur kas sklandžiau.

Humoro jausmas

Tyrimų duomenimis, ar būtumėte geriausi draugai, ar puoselėtumėte romantiškus santykius, – humoro jausmas svarbi sudedamoji santykių dalis. Ilinojaus ir DePaulo universitetų atliktas tyrimas įrodo, jog humoro jausmas susipažįstant su kitu žmogumi gali paskatinti vienas kitą pamėgti labiau. Na, o atliekant užduotis, kurios susijusios su humoru, gimsta ir romantiniai jausmai.

Leiskite jiems kalbėti apie save

Harvardo mokslininkai sako, kad kalbėjimas apie save gali teikti tokį patį pasitenkinimą kaip ir seksas, pinigai ar maistas. Neįtikėtina, ar ne?

Tyrimo metu žmonės privalėjo atsakinėti į klausimus apie save ir tuo pačiu buvo tiriami funkciniu magnetiniu rezonansu. Tiriamieji turėjo atsivesti savo draugus arba artimuosius į tyrimą; taip pat dalyviams buvo pasakyta, kad jų atsakymai kai kada bus privatūs, o kai kada juos girdės artimieji.

Kai tiriamieji kalbėjo viešai, aktyviausios buvo smegenų sritys, atsakingos už motyvaciją ir pasitenkinimą. Tačiau reikia pabrėžti, kad jos gana aktyvios išliko ir tada, kai žmonės kalbėjo privačiai ir niekas jų nesiklausė. Todėl leiskite savo pašnekovui išsikalbėti – jo prisiminimai apie jūsų bendravimą bus kur kas pozityvesni.

Būkite šiek tiek pažeidžiami

Jimas Tayloras iš San Fransisko universiteto psichologytoday.com sako, kad „emocinis atvirumas arba jo trūkumas yra tai, dėl ko žmonės sutaria vienas su kitu arba kaip tik, nesutaria“. Jis taip pat pabrėžia, kad tas emocinis atvirumas ateina su rizika, kadangi mes nežinome, kaip tai bus įvertinta – priimta ar atmesta.

Tačiau galbūt verta rizikuoti? Kitas tyrimas sako, kad atvirumas ir ekspresyvumas yra geidžiami idealių bendraminčių bruožai – nesvarbu, – esate tik draugai ar puoselėjate romantiškus jausmus vienas kitam.

Elkitės taip, lyg jie jums patinka

Tai psichologinis niuansas – esame linkę mėgti tuos, kurie mėgsta mus. Tyrimas, kurį neseniai atliko Waterloo ir Manitoba universitetai, atskleidė, kad kai mes tikimės, jog žmonės mus priims, esame linkę elgtis šilčiau. O tai iš tikrųjų gali padidinti šansus, kad mes jiems patiksime. Patarimas – net jei nesate tikri, ką kitas asmuo apie jus galvoja, imkite vairą į savo rankas – pademonstruokite, kad jis jums patinka. Na, o tada belieka tikėtis, kad jo atsakas bus toks, kokio tikitės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas