Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Purpsite per dažnai: kiek netikėtų „dujų bombų“ per dieną – jau signalas?

Visiems kartais pasitaiko „pukštelėti“. Jei šis nemalonumas ištinka retai, vargu ar reikėtų nerimauti, tačiau kartais žmogus ima pastebėti, kad dujos kaupiasi kone po kiekvieno valgymo, o nemalonų kvapą išleisti tenka vis dažniau ir dažniau. Ką tai gali signalizuoti žmogaus sveikatą?
Pilvo pūtimas
Pilvo pūtimas / Shutterstock nuotr.

Tenesio universiteto Sveikatos mokslų centro vaikų gastroenterologijos skyriaus vedėjas daktaras Markas Corkinsas sako, kad šito klausimu – kodėl tai nutinka ir kaip dažnai purpsėti yra normalu, jis sulaukia neretai, rašo CNN HEALTH. „Yra keli „dujų“ šaltiniai, ir ne visos dujos yra dujos. Dalis to, ką išleidžiame pro sėdimąją, yra tiesiog oras. Visi nuryjame šiek tiek oro, o kai kurie žmonės jo nuryja tiesiog daugiau. Tada purpsėjimas būna bekvapis“, – aiškino gastroenterologas.

Antra priežastis, anot mediko, – tikrosios dujos. Jos visų pirma yra šalutinis maisto fermentacijos storojoje žarnoje produktas. „Mūsų storojoje žarnoje gyvena milijardai bakterijų. Jei mes nesuvirškiname (red. pastaba – maisto), tai padaro bakterijos“, – aiškino profesorius.

123RF.com nuotr./Pilvo skausmas
123RF.com nuotr./Pilvo skausmas

Pasak Mičigano universiteto gastroenterologijos profesoriaus daktaro William‘o Chey, dujų išskyrimas nuo penkių iki 15 kartų per dieną yra visiškai normalus reiškinys. „Taip yra todėl, kad skirtingai funkcionuoja žmonių jų virškinimo traktas, jame gyvena skirtingas mikrobiomas virškinimo, o ir racionas nėra vienodas. Visi šie dalykai iš tiesų yra pagrindiniai veiksniai, lemiantys, kaip dažnai ir kokio kvapo dujos išsiskiria“, – kalbėjo gydytojas.

Anot specialistų, dujos nėra toks pat žarnyno sveikatos rodiklis kaip tuštinimosi dažnumas ir tekstūra. Vis tik mitybos pasirinkimai reikšmingai nulemia didesnį ar mažesnį dujų kiekį, o be to, yra tam tikri atvejai, kai apie kankinančius purpsėjimus vertėtų užsiminti gydytojui.

Žarnyno veikla

Ypač daug dujų gali sukelti sunkiau virškinamo, todėl labiau linkusio fermentuotis maisto vartojimas, pastebi medikai.

„Senas klasikinis pavyzdys yra pupelės, nes pupelėse yra baltymų, kurie paprastai yra sunkiai virškinami“, – davė pavyzdį M.Corkinsas.

Kai kurie žmonės turi problemų, kai valgo daug raudonos mėsos, pridūrė W. Chey. Tiesą sakant, pasak jo, kone visų, valgančių pakankamai daug raudonos mėsos, organizmas nesugeba jos tinkamai suvirškinti ar įsisavinti. Taigi ji patenka į jūsų gaubtinę žarną, kur fermentuojasi, gamindama dujas ir chemines medžiagas. Anot gydytojų, tas pats gali nutikti ir su pertekliniais angliavandeniais.

Ypač daug dujų gali sukelti sunkiau virškinamo, todėl labiau linkusio fermentuotis, maisto vartojimas, pastebi medikai.

Kitas dalykas, kurio neverta ignoruoti, – tuštinimosi ypatumai, atkreipė dėmesį W. Chey.

„Asmenys, kuriems užkietėja viduriai, yra daug labiau linkę į pilvo ir vidurių pūtimą. Taip yra dėl to, kad jei produktai labai lėtai juda virškinimo traktu, jie turi daugiau laiko sąveikauti su virškinimo trakto, ypač storosios žarnos, bakterijomis. Dėl to susidaro daugiau dujų“, – aiškino profesorius.

Nekontroliuojamos „bombos“

Jei dujos kelia diskomfortą arba trukdo kasdieniam gyvenimui, turėtumėte pasikalbėti su gydytoju, teigia gydytojai. Yra ir kitų dalykų, kuriuos galite išbandyti.

„Mes apklausime pacientus apie kiekvieną iš šių skirtingų veiksnių – mitybą, mikrobiomą ir virškinamojo trakto funkciją – ir bandome koreguoti kai kuriuos iš minėtų dalykų, kurie, mūsų manymu, gali prisidėti prie vidurių pūtimo problemų“, – sakė Chey. Pavyzdžiui, jei žmogus maitinasi tipiška vakarietiška mityba, kurioje yra daug perdirbto maisto ir angliavandenių, cukraus, pirmas patarimas – sumažinti minėtų produktų ir maitintis sveikiau.

Anot W. Chey, pacientas pas gydytoją turėtų apsilankyti ir tuomet, jei pernelyg dažnai viduriuoja. O juolab, jei netikėtai imi kristi svoris, išmatose atsirado kraujo arba smarkiai pasikeitė tuštinimosi įpročiai.

„Tai gali būti infekcijos, uždegimo ar fermentų trūkumo požymis, o tai galima nustatyti ir išspręsti tik padedant sveikatos priežiūros specialistams“, – sakė Chey.

Laukiant vizito pas gydytoją, pasak profesoriaus, patartina pildyti „dujų dienoraštį“, kuriame pasižymėkite, kada jus vargina dujos, kokia fizinė veikla ir koks maistas lydėjo, tai galės padėti nustatyti negalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas