Rauginti kopūstai: mažina cholesterolį, padeda lieknėti. 3 dietos variantai

Rauginti kopūstai daugelio mitybos specialistų apibūdinami kaip puikus patiekalas, idealiai tinkantis šaltuoju sezonu. Kodėl?
Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai / 123RF.com nuotr.

Visų pirma, raugintuose produktuose aptiksime daug vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, be to, jie yra nekaloringi, tačiau ilgam suteikia sotumo jausmą, puikiai tinka vegetarams bei veganams. Tačiau tai ne viskas. Sužinokite, kokiomis dar ypatingomis savybėmis pasižymi rauginti kopūstai.

Kuo naudingi rauginti kopūstai?

  • Rauginti kopūstai gerina virškinimą. Juose esančios natūralios rūgštys valo žarnyną, šalina toksinus ir kitas nuodingas, organizmą teršiančias medžiagas, padeda apsisaugoti nuo įvairių ligas sukeliančių bakterijų.
  • Valgomajame šaukšte raugintų kopūstų yra visos dienos vitamino K norma (jo reikia kraujui krešėti). Taip pat raugintuose kopūstuose gausu vitamino C ir B grupės vitaminų, ypač reikalingų nervų sistemai, saugančių jaunystę, stiprinančių imunitetą, užkertančių kelią priešlaikiniam senėjimui.
  • Raugintuose kopūstuose dar yra kalcio, magnio, cinko, kalio, fosforo, silicio, boro... Taip pat jie pasižymi uždegimo slopinamuoju, antibakteriniu, skausmą malšinančiu, antivėžiniu, organizmą ir imunitetą stiprinančiu, nuo virusų ir bakterijų saugančiu poveikiu.
  • Kopūstai apsaugo nuo streso ir neleidžia pasiduoti depresijai. Ir dar – raugintų kopūstų kramtymas stiprina dantenas kur kas geriau nei reklamuojamos priemonės.
  • Rauginti kopūstai sveiki ir nekaloringi – puodelyje tokių kopūstų aptiksime vos 42 kilokalorijas, todėl jie tinka valgyti ne tik vieni, bet ir kaip garnyras prie kitų patiekalų.
  • Jeigu valgysite raugintus kopūstus, džiaugsitės sumažėjusiu cholesterolio kiekiu, taip pat jie kovoja ir su onkologinių ligų rizika. Kopūstai užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms, apsaugo žmogaus organizmą nuo infekcijų, aprūpina ląsteles naudingomis medžiagomis ir gerina apetitą.
  • Rauginti kopūstai mažina antrojo tipo cukrinio diabeto, plaučių, prostatos vėžio riziką, o kopūstų sultys itin tinka tada, kai pykina, jose gausu vitaminų ir naudingų medžiagų, taip pat, kai kamuoja žarnyno, virškinimo problemos. Išoriškai vartojamos jos gali padėti pašviesinti pigmentines dėmes.
  • Vyrai irgi turėti skanauti raugintus kopūstus – jie puikiai tinka prostatos veiklos profilaktikai ir padeda išsaugoti potenciją iki gilios senatvės!
  • Beje, rauginti kopūstai pravers ir odos priežiūrai, įvairioms kaukėms. Išmėginkite drėkinamąją kaukę: nuplaukite veidą ir apdėkite jį storu raugintų kopūstų sluoksniu (geriau sultingų). Tą sluoksnį galima „įterpti“ tarp dviejų marlės skiaučių, kad rauginti kopūstai mažiau varvėtų. Jei jūsų oda sausa – nuplaukite kaukę po 10, jei normali – po 20, o jei riebi – po 30 minučių.

P.S. Raugintų kopūstų derėtų vartoti su saiku, jei yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergama inkstų, kasos ligomis, tulžies akmenlige, hipertonija.

123RF.com nuotr./Rauginti kopūstai
123RF.com nuotr./Rauginti kopūstai

Raugintų kopūstų dietos variantai

  • 1 variantas – ekstremali dieta (10 dienų)

Pusryčiai: puodelis žaliosios arbatos ir riekelė rupios duonos.
Pietūs: 200 g raugintų kopūstų, obuolys ir stiklinė vandens.
Vakarienė: 100 g virtos neriebios žuvies, 100 g raugintų kopūstų ir stiklinė kefyro.

  • 2 variantas – lengva dieta (4 dienos)

1 diena

Pusryčiai: 175 g liesos varškės su žalumynais, riekelė rupios duonos.
Pietūs: 200 g raugintų kopūstų, 100 g virtos mėsos ir kriaušė.
Vakarienė: salotos iš 150 g raugintų kopūstų, 0,5 baltojo ridiko, 4 raudonų ridikėlių ir 0,5 agurko. Galima pagardinti padažu – natūralus jogurtas su maltais riešutais.

2 diena

Pusryčiai: bananas ir liesas jogurtas su valgomuoju šaukštu avižinių dribsnių.
Pietūs: sriuba iš 100 ml sultinio, 50 ml obuolių sulčių, 200 g kopūstų ir 2 griežinėlių saldžiosios paprikos.
Vakarienė: 150 g ant garų paruoštos lašišos ir 200 g raugintų kopūstų.

3 diena

Pusryčiai: 150 g liesos varškės su žiupsneliu saulėgrąžų ir apelsinas.
Pietūs: 150 g virtos žuvies ir 150 g raugintų kopūstų.
Vakarienė: keli bulviniai blyneliai, 100 g raugintų kopūstų salotų ir kelios vynuogės.

4 diena

Pusryčiai: bandelė su sėlenomis, 30 g gaudos sūrio ir kelios obuolio skiltelės.
Pietūs: 200 g virtos mėsos, 150 g raugintų kopūstų ir keli ananaso griežinėliai.
Vakarienė: salotos iš 3 pomidorų ir 100 g raugintų kopūstų.

Po šių keturių dienų prie įprasto mitybos režimo reikėtų grįžti pamažu, o geriausia – pertvarkyti mitybą taip, kai nesikauptų riebalai. Nevartokite kalorijų daugiau nei sudeginate!

  • 3 variantas – greita dieta (3 dienos)

Preliminarus valgiaraštis, galite rinktis iš siūlomų variantų.

Pusryčiai:
* Avižinė košė, 250 g vaisių ir stiklinė natūralaus jogurto.
* Riekelė rupios duonos, gabalėlis virtos mėsos raugintų kopūstų marinate (skysčiai).

Pietūs:
* Raugintų kopūstų blyneliai iš tarkuotos bulvės, 2 valg. š. raugintų kopūstų ir kiaušinio.

Vakarienė:
* Rauginti kopūstai, troškinti su žuvimi ir burokėliais.
* Raugintų kopūstų sriuba su 2 bulvėmis ir žalumynais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis