Gydytoja dietologė Edita Gavelienė pranešime žiniasklaidai teigia, kad svoris neturėtų taip ženkliai svyruoti, o, norint jį išlaikyti stabilų, šaltuoju sezonu reikia neapleisti judėjimo ir skirti dėmesio subalansuotai mitybai.
O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad rinktis sezonines lietuviškas šaknines daržoves ne tik sveika organizmui, bet ir piniginei – jos nebrangios ir universalios.
Žiemą žmogui nebūtini riebalų „kailinukai“
Atšalus orams ir sumažėjus natūralios šviesos, daugelį labiau traukia ne pasivaikščiojimai ar sportas, bet sofa ir serialai. Dažnai pasiteisinama tuo, kad esą rudenį ir žiemą tiesiog privalu turėti šiek tiek riebalinio sluoksnio, nes juk tai tiesiog per amžių amžius apspręsta genetiškai.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad, nors mūsų regione gyvūnai ir ruošiasi šalčiams, užsiaugindami daugiau riebalinio audinio, tačiau šiuolaikinis žmogus turi kitų apsisaugojimo nuo šalčio priemonių.
„Jei svoris didėja metams bėgant (per kiekvieną dešimtmetį prisideda maždaug 3 proc.), tai normalu, bet jei tai vyksta kaskart pasikeitus sezonui – tikrai ne. Turėtume siekti, kad mūsų svoris būtų stabilus.
Aišku, rudenį ir žiemą priaugti svorio yra lengviau dėl to, kad dienos trumpėja, šviesos mažėja, tad mūsų medžiagų apykaita irgi šiek tiek sulėtėja. Tačiau jei žmogus gyvena sveikatai palankų gyvenimą, svorio svyravimai neturėtų būti susiję su metų laiku. Jei reguliariai valgome, išsimiegame, pakankamai pailsime, mokame tvarkytis su stresu ir sportuojame, svoris turėtų nedidėti daugiau kaip 2 kilogramais“, – sako sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė.
Salotas keičiame sezoninėmis daržovėmis
Vasarą, kai karšta, natūraliai sumažėja apetitas, be to, valgome daugiau daržovių, tad atrodytų kad tai geriausias sezonas išlikti liekniems, bet gydytoja dietologė dr. E.Gavelienė teigia, kad ir vasarą labai lengva suvalgyti daugiau, nei buvo planuota.
Jei žmogus gyvena sveikatai palankų gyvenimą, svorio svyravimai neturėtų būti susiję su metų laiku.
„Mes linkę nepastebėti, kad vasarą daugiau įvairių šventinių renginių ir asmeninių švenčių su užkandžiais, pakramsnojimais ir pagrilinimais, kai nepastebimai suvalgome daugiau maisto. Rudenį ar žiemą gi dažniau norime ne salotų, o šilto maisto, bet kai kurie esame įpratę prie didelių šviežių salotų porcijų, tad ir troškinių įsidedame į lėkštę tikrai per daug. Jei mėgstame valgyti riebiau ir aštriau, kilogramai gali augti tarsi nepastebimai.
Šiuolaikinis mitybos mokslas skatina rinktis sezonines daržoves, kurios ir pritaikytos tam metų laikui, tad būtų labai gerai, jei rudenį nepamirštume moliūgų, morkų, burokėlių, salierų, pastarnokų, ropių, ridikų. Šakniavaisiai be visų savo naudų yra turtingi dar ir maistinėmis skaidulomis, o pakankamas jų kiekis užtikrina žarnyno sveikatą, kuri yra susijusi su mūsų imunitetu. Tiesiog reikia nepatingėti ir pasidomėti, kokius patiekalus galime pasiruošti iš minėtų sezoninių daržovių – tai tikrai neužims daug laiko, o nauda sveikatai bus akivaizdi. Be to, į valgiaraštį rekomenduotina įtraukti ir raugintų daržovių, kurių galima rasti įvairių – ne vien tik agurkų ir kopūstų“, – pataria E.Gavelienė.
Kartais, vasarą aktyviai bėgiojantys, daug vaikštantys ar važinėjantys dviračiu žmonės atšalus orams nebepaieško kito smagaus judėjimo būdo. Pasak gydytojos dietologės, norint, kad svoris išliktų stabilus, tai būtina. Jei nenorime vaikščioti į sporto klubą, galima mankštintis namie: per karantiną kai kurie džiaugiasi atradę ir pamėgę mankštas internetu.
Pasidomėkite šakninių daržovių įvairove
Komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai dažniau renkasi įprastas jiems daržoves, tačiau verta pasidomėti ir tomis, pro kurių lentynas tiesiog praeinate. Be to, taip galima ir sutaupyti, nes šakninės ir kopūstinės daržovės nebrangios, jas dažnai vartojame iki ankstyvojo pavasario derliaus žalumynų.
„Kuo daugiau daržovių įtraukti į dienos racioną yra ne tik palanku sveikatai, bet ir kišenei: burokėliai, morkos, pastarnokai, salierai, įvairūs kopūstai yra gana pigūs, su jais galima paruošti daugybę patiekalų – nuo salotų iki troškinių ar sriubų. Patartina rinktis sezonines Lietuvos ūkininkų daržovės, nes, sezonui įsibėgėjus, jos būna pigesnės ir šviežesnės dėl transportavimo išlaidų bei laiko.“