Apie tai, ką reikėtų žinoti pasirengusiems ruošti paukštienos patiekalus bei į ką atkreipti dėmesį renkantis vištieną, kalakutieną, antieną ir putpelių mėsą kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusios šviežios mėsos parduotuvės „THE FARM“ direktore Renata Martinkutė-Kirdiene.
Vištiena – populiariausia ir universaliausia
Specialistės teigimu, nors vištiena yra viena populiariausių mėsos rūšių, daugelis ją besirenkančių žmonių neskiria pakankamai dėmesio tikrai kokybiško produkto paieškoms. „Prekybos centre vištienos galima nusipirkti labai pigiai. Tačiau dažnai žmonės negalvoja apie tai, kaip tos vištos buvo auginamos ir šeriamos. Net negalima lyginti vištienos pirktos iš didelio paukštyno ir augintos pas atsakingą ūkininką. Mėsos skoniai labai skiriasi. Taip, ūkininko vištiena brangesnė, bet mes esame už tai, kad geriau valgyti mažiau, tačiau kokybiškos ir sveikos mėsos”, – pasakoja R.Martinkutė – Kirdienė.
Pasak jos, višta – labai universalus paukštis, tad yra galybė įvairių patiekalų, tarp kurių net išrankiausi gurmanai atras sau tinkamą. „Ją galima troškinti su daržovėmis arba tiesiog visą kepti orkaitėje, o supjausčius mažesniais gabaliukais įmanoma pasigaminti įvairių azijietiškų patiekalų. Viskas priklauso nuo to, kokią virtuvę ar prieskonius mėgstate”, – pataria R.Martinkutė-Kirdienė ir priduria, jog gailisi, jog Lietuvoje nėra populiarūs vištienos skrandukai ar širdelės. Pašnekovės teigimu, iš jų galima pagaminti pasakiško skonio troškinį – tereikia keletą valandų pamarinuoti, o po to 2-3 valandas patroškinti.
Kalakutiena – ideali sveikam gyvenimo būdui
Nors kalakutieną dažniausiai renkasi žmonės, atidžiai sekantys cholesterolio kiekio kraujyje pakitimus, kadangi ši pasižymi itin mažu jo kiekiu, o viešojoje erdvėje paplitusi nuomonė, kad ši mėsos rūšis idealiai tinka ir besilaikantiems dietos bei sportuojantiems, specialistė neskuba sutikti su šiuo teiginiu. Jos manymu, nėra idealios mėsos rūšies, kuri visiškai patenkintų visus organizmo poreikius. „Kalakutiena yra sveika mėsa, nes ji yra neriebi, turi daug mikroelementų, vitaminų. Tačiau kiekviena mėsa turi vienų ar kitų gerų savybių. Neužtenka valgyti vien kalakutieną, kad būtum sveikas. Visada yra svarbiau balansas ir saikas”, – pataria R.Martinkutė-Kirdienė.
Kai kurių istorikų teigimu, kalakutiena Lietuvoje atsirado XVIII a. grafų Tiškevičių ir kitų to metų pasiturinčių žmonių dvaruose. Tiesa, sovietmečiu kalakutiena iš šalies beveik dingo, mat šie paukščiai labai išrankūs ir lepūs, tad to meto valdžia nusprendė, kad auginti kalakutus masiškai neverta.
Antiena – svarbiausia švenčių stalo dalis
Nors antiena daugeliui asocijuojasi su žiemos šventėmis, ši puikiai tinka ir Velykiniam stalui, ir bet kuriai įprastai dienai. Specialistės teigimu, geriausias antienos savybes išvysite pasigaminę tradicinį patiekalą – troškintas anties šlauneles su raugintais kopūstais ir kmynais. „Šis patiekalas be galo skanus! Visi jam skirti produktai – lietuviški, sezoniniai. Taip pat, rekomenduočiau išbandyti visiškai klasikinio patiekalo pavyzdį – keptą anties krūtinėlę. Na o norintiems kažko įdomaus galėčiau rekomenduoti virtus anties sultinius ar sparnelių confit’us (sparneliai ar šlaunelės, troškinami 3-4 valandas). Jų galite įsigyti mūsų parduotuvėse”, – teigia R.Martinkutė-Kirdienė.
Ji pažymi, jog, kaip ir renkantis bet kurią kitą mėsą, ieškant antienos, itin svarbu atkreipti dėmesį į tai, iš kur ji yra atvežta. „Mūsų parduotuvėje galima įsigyti lietuviškos antienos, kurią labai retai pamatysi Vilniuje. Ji brangesnė nei atvežtinė, bet kokybė ir skonis atperka viską”, – tikina pašnekovė.
Putpelių mėsa – gurmanų džiaugsmas
Itin populiarus senovės lietuvių virtuvėje, tačiau pastaruoju metu nepelnytai pamirštas paukštis – putpelė, pamažu grįžta į gurmanų virtuves ir keliauja ant papuoštų šventinių stalų. Specialistės teigimu, jos žavi dar ir tuo, jog yra paprastai paruošiamos, nereikalauja daug laiko ar pastangų, tad profesionalu būti tikrai nereikia. „Putpelės lengvai ir gana greitai paruošiamos, jas galima kepti orkaitėje arba tiesiog ant griliaus. Tiesiog pamarinuokite 15 min., pavyzdžiui, su druska, pipirais, rozmarinu ir trupučiu česnako, įdėkite į orkaitę dvidešimčiai minučių ir turėsite nuostabų patiekalą”, – pataria R.Martinkutė-Kirdienė.
Jos teigimu, putpelės tikrai sužavės svečius ir nustebins šeimą. Svarbu ir tai, kad tokį patiekalą paprasta pateikti – kiekvienam svečiui tereikia patiekti po putpelę su pasirinktu garnyru ir lėkštė atrodys kaip geriausiame restorane.