„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

„Rūpinkis savimi“: kuo naudingi žalieji kokteiliai, ar galima jų padauginti, kas gali juos sugadinti?

Kas yra žalieji kokteiliai ir iš ko jie gaminami? Kuo jie naudingi mūsų organizmui? Kokie žalieji kokteiliai labiau tinkami rytui, o kokie – vakarui? Ar galima žaliųjų kokteilių padauginti? Kaip dažnai ar retai turėtume juos vartoti? Per kiek laiko patariama suvartoti pasigamintą žaliąjį kokteilį? Kokie produktai šį kokteilį gali sugadinti? Į šiuos klausimus septintoje ciklo „Rūpinkis savimi“ laidoje atsako mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė.

Paklausta, kas yra žalieji kokteiliai, iš ko jie gaminami, mitybos ekspertė G.Jonaitytė sako, kad tai – itin lengvai pasigaminamas kokteilis, kurį gali sudaryti trys ar keturi ingredientai.

„Pirmas jų yra žalumynai (lapiniai kopūstai, špinatai), antras ingredientas – vaisius (bananas, obuolys, kriaušė, slyva, mangas, avokadas, citrina) arba uogos (braškės, mėlynės, šilauogės, vynuogės ir t. t.), gali tikti ir džiovintos slyvos, datulės. Ir trečia sudedamoji dalis – skystis: vanduo, kokosų pienas ar kokosų vanduo, šviežiai spaustos daržovių arba vaisių (apelsinų, vynuogių) sultys“, – paaiškina pašnekovė.

Daugiausia naudingi dėl žalumynų, nes juose yra labai daug chlorofilo, kuris gerai detoksikuoja.

– Kuo mūsų organizmui naudingi žalieji kokteiliai?

– Daugiausia naudingi dėl žalumynų, nes juose yra labai daug chlorofilo, kuris gerai detoksikuoja – valo organizmą nuo nereikalingų medžiagų. Gaminant žaliąjį kokteilį su vandeniu, detoksikacijos procesas pagreitėja, o jei dar įdedame imbiero ar kokio kito prieskonio, žaliasis kokteilis veikia kaip kempinė – iš atokiausių kampelių surenka nereikalingas medžiagas ir jas pašalina.

– Jūs, kaip mitybos ekspertė, žaliąjį kokteilį vadinate maistu – t. y. jis gali atstoti patiekalą, ar tai yra gėrimas?

– Tai yra skystas maistas. Gėrimu nepavadinčiau, nes, kaip jau esu minėjusi ankstesnėje laidoje, atsigerti galime tik nuo vandens (šypsosi). O į žaliąjį kokteilį dedame žalumynų, saldžių vaisių arba uogų. Tarkime, pietums susiplakus kokteilį iš žalumynų, avokado ir kokio nors vaisiaus – tai jau yra patiekalas.

Žalumynai yra puikus ląstelienos (skaidulų) šaltinis – tai jau yra maistas. Jei dedame kokį vaisių ar uogų, jie turi nemažai kalorijų. Taigi toks kokteilis tikrai gali atstoti mažiausiai sriubą.

– Užsiminėte apie pietus. Dažnai manoma, kad žaliasis kokteilis yra skirtas gerti ryte. Ar tiesa? Ar vis dėlto galime juos plaktis ir gerti ir pietums, ir vakarienei?

– Labai priklauso, ką į juos dėsime. Jei pilsime tik paprastą vandenį, dėsime šiek tiek imbiero, braškių ar kitų sezoninių uogų ir truputį žalumynų, toks kokteilis gali būti puiki detoksikacija iš ryto. Po vakarykštės vakarienės skrandžiui dar yra ką pavirškinti ir iš ryto, todėl ir sakoma, kad ryte reikėtų valgyti kuo mažiau baltymų turintį maistą, kad neapsunkintume organizmo.

Bet, jeigu pilsime kokosų ar migdolų pieną, dėsime avokadą, tokiu kokteiliu kuo puikiausiai galime pakeisti vakarienę.

Galime pakeisti ir pietus, jei į kokteilį įdėsime visą avokadą, visą obuolį, įpilsime migdolų pieno – tai puikūs lengvi pietūs. Iš riešutų ir avokado gausime gerųjų riebalų, iš obuolio – gerųjų angliavandenių.

– Jei plakame tokį kokteilį: vienas obuolys, vienas avokadas, dedame saują žalumynų, kokį kiekį vandens reikėtų pilti?

– Priklauso nuo to, kokio tirštumo kokteilio norime, ir – ar pavalgyti, ar atsigerti. Jeigu norime užkąsti, turėtų būti ne mažiau nei viena stiklinė. Jei labiau norime atsigaivinti, atsigerti, reikėtų pilti dvi stiklines vandens.

– Ar galima žaliųjų kokteilių padauginti? Kaip dažnai ar retai turėtume juos vartoti?

– Vasarą, kai norime lengvo maisto, labiau atsigaivinti, savęs neapsunkinti, labai naudinga pasidaryti žaliųjų kokteilių dienas – vien dėl to, kad gausime daug gerųjų maistinių medžiagų, palengvėsime, išsivalysime tai, kas nereikalinga mūsų organizme, ypač po šašlykų savaitgalio (šypsosi).

Be to, būsime sotūs, nes, jei naudosime įvairių riešutų pieną – tikrai maistingas produktas, avokadą – puikus riebalų šaltinis, bananai, įvairios uogos yra gerieji angliavandeniai. Taigi gausime visas maistines medžiagas skystu pavidalu – tai reiškia, kad mūsų organizmas kokteilį priims, gerai suvirškins ir tai, kas nereikalinga, tikrai pašalins.

123RF.com nuotr./Žaliasis kokteilis
123RF.com nuotr./Žaliasis kokteilis

– Ar gerai suprantu, kad norint pasidaryti vadinamąją detoksikacijos programą, palengvinti savo organizmą, galima net keletą dienų iš eilės plaktis ir gerti žaliuosius kokteilius?

– Taip, ir tai būtų net labai sveikintina. Kiekvienam reikalingos iškrovos dienos, arba susilaikymas nuo kietojo maisto. O žalieji kokteiliai – puikus pasirinkimas tam tikslui įgyvendinti.

Aišku, kiekvieną patiekalą reikėtų pakeisti skirtingu kokteiliu, kad varijuotų skirtingos sudedamosios dalys, ne gerti to paties kokteilio visą dieną.

Kiekvienam reikalingos iškrovos dienos, arba susilaikymas nuo kietojo maisto.

Kokie žalieji kokteiliai labiau tinkami rytui, o kokie vakarui? Per kiek laiko patariama suvartoti pasigamintą žaliąjį kokteilį? Kokie produktai šį kokteilį gali sugadinti? Atsakymai į šiuos klausimus ir pora žaliųjų kokteilių receptų – laidos „Rūpinkis savimi“ vaizdo įraše.

VIDEO: „Rūpinkis savimi“: kuo naudingi žalieji kokteiliai, ar galima jų padauginti, kas gali juos sugadinti?

Ankstesnes ciklo „Rūpinkis savimi“ laidas galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs