Šalies restoranų virėjai ir konditeriai paruošė naujus valgiaraščius mokiniams

Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazijos moksleiviai pirmieji išbandė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) parengtus valgiaraščius mokykloms. Atsižvelgiant į moksleivių pastabas, valgiaraščiai toliau bus tobulinami ir galutinė jų versija bus pristatyta kitų metų pradžioje.
J.Basanavičiaus progimnazijoje vyko sveiko maisto degustacija
J.Basanavičiaus progimnazijoje vyko sveiko maisto degustacija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad naujieji valgiaraščiai parengti vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašu.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėjo Almanto Kranausko, naujieji valgiaraščiai yra didelis žingsnis siekiant sveikesnės vaikų mitybos, ugdant jų supratimą apie sveikatai palankų maistą ir jau visai netrukus šalies mokyklos galės šiuos valgiaraščius naudoti visiškai nemokamai.

Penktadienį moksleiviams pristatyta dalis naujųjų patiekalų – 5 sriubų variantai: vištienos sultinys su viso grūdo makaronais ir žalumynais, trinta brokolių sriuba su moliūgų sėklomis, jautienos sultinys su jautiena ir daržovėmis, tiršta žirnių sriuba bei morkų sriuba su kokosų pienu ir imbieru.

Taip pat moksleiviai ragavo viso grūdo makaronus su vištiena ir sūriu, pomidorų, avinžirnių ir jautienos troškinį, menkę, viso grūdo makaronus su vištiena, varškėčius su trintomis uogomis ir natūraliu jogurtu, kakavinius grikių blynus.

Desertui buvo patiekti ispaninio šalavijo (čija) pudingas, braškinis glotnutis, burokėlių pyragas, saulėgrąžų chalva bei sausainiai.

Geriausiai vaikai įvertino sultinį su jautiena ir daržovėmis, varškėčius su trintomis uogomis, jautienos troškinį su pomidorais ir saulėgrąžų chalvą. Moksleiviams įvertinus patiekalus, naujieji valgiaraščiai bus tobulinami, atsižvelgiant į pastabas. Galutiniai receptai visuomenei bus pristatyti kitų metu pradžioje.

„Šiais metais buvo atnaujintas vaikų mitybos tvarkos aprašas, kuriuo siekiama, kad mažiausiems visuomenės nariams būtų tiekiamas kuo sveikesnis ir kokybiškesnis maistas. Tačiau kai kurioms mokykloms nėra lengva prisitaikyti prie naujovių, tad džiaugiamės, kad Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovai neliko abejingi ir parengė naujuosius valgiaraščius“, – sako Almantas Kranauskas.

„Visus receptus kūrėme taip, lyg gamintume savo šeimos nariams. Tikslas, kad Lietuvos vaikai maitintųsi sveikiau yra išties labai sveikintinas. Ir jeigu mes galime įnešti savo indėlį, mielai prie to prisidedame“, – sako LRVVKA atstovė Aida Matulevičiūtė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aida Matulevičiūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aida Matulevičiūtė

Ministerija primena, kad siekiant, jog vaikų maitinimas būtų kuo kokybiškesnis, dar šiais metais restoranų šefai apmokys ne mažiau kaip 60 švietimo įstaigų virėjų. Nuo kitų metų prasidės programinis virėjų mokymas Europos Sąjungos (ES) lėšomis sveikatos netolygumų turinčiuose savivaldybėse. Kartu sveikos mitybos ir sveikatai palankaus maisto gaminimo bus apmokyti visuomenės sveikatos biurų darbuotojai, mokinių tėvai ir savivaldybių už maitinimų konkursus atsakingi darbuotojai.

Kaip numatyta SAM ir Švietimo ir mokslo ministerijos susitarime, šiais patiekalais visos to pageidaujančios mokyklos galės keisti dabar naudojamus patiekalus be derinimo su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, o patiekalų receptus rasti galės SAM interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų