Pernelyg saldi ligonio kasdienybė
Žiniasklaidai išplatintame vertinime rašoma, kad racione daug menkaverčių angliavandenių − siūloma tik juoda arbata, kuri visada su cukrumi, o prie jos kartais siūloma dar ir uogienės. Cukraus nepagailėta ir kituose gėrimuose, net razinų kompote, tačiau pacientai negauna sulčių.
„Energijos ir maisto medžiagų kiekiai atitiko normas, tačiau patiekalai yra pigūs, nuobodūs, sovietmečio stiliaus. Raciono kaloringumui pasiekti gausiau pridedama cukraus, duonos ir riebalų“, – teigia specialistai. Pažymima, kad maistą tiekia išorinė įmonė, kuri sudarė valgiaraštį.
Suaugusieji neturėjo priekaištų, tačiau ligoninėje besigydantys paaugliai sako, kad neskanu.
Be to, beveik kiekvieną dieną pacientai gauna penkias riekes duonos ar batono ir dar bandelę ar meduolį, daug angliavandenių turinčią kruopų košę ir dar bulvių košę prie patiekalų. Specialistus nustebino patiekiamo maisto kombinacija: kaip pavyzdžiai įvardijami perlinių kruopų sriuba su bandele ir saldžia arbata arba makaronų sriuba su batonu ir sviestu. Nors savaitės eigoje patiekalai nesikartoja, tačiau kai kurių produktų racione stinga.
„Daržovės sezoninės, jų duodama 1-2 kartus per dieną. Iš vaisių būna obuolys, kriaušė arba apelsinas. Retai būna jogurtas, varškės sūrelis. Rūkyti mėsos gaminiai netiekiami. Dešrelės tiekiamos 1 kartą per savaitę. Būna paukštienos patiekalų, tačiau žuvis nenumatyta, tačiau galimas vegetariškas meniu“, – rašoma SAM atsiųstame komentare.
Paaugliams maistas neskanus, tačiau jų norai – nesveiki
Tikrinimo dieną pusryčius sudarė manų košė, sviestas, sūris, duona, arbata su cukrumi. Priešpiečiams pacientai gavo po obuolį, o pietums – agurkinę sriubą, maltos vištienos kotletą su bulvių koše, šviežių kopūstų salotas, kompotą. Vieno paciento (vaiko) paros maitinimo paslaugos kaina 4,60 eurų.
Vakarienei buvo patiektas daržovių troškinys su mėsa, o prie jo – batonas, sviestas, arbata su cukrumi. Priešnakčiams skirta bandelė, arbata su cukrumi.
Patys pacientų apie maitinimą atsiliepia įvairiai. Suaugusieji neturėjo priekaištų, tačiau ligoninėje besigydantys paaugliai sako, kad neskanu. Tarp labiausiai nepatinkančių patiekalų jie paminėjo košes ir maltą maistą. Tiesa, paklausti, ko norėtų, atsakyti negalėjo arba vardijo sveikatai nepalankius produktus.
Margos lėkštės gadina maisto patrauklumą
Tikrinimo metu nustatyta, kad higienos būklė maisto gamybos patalpose vidutinė. Maistas gabenamas termo-dėžėse iš atokiau esančio pastato. Ligoninės skyriuose jis išvežiojamas vežimėliais, turinčiais šilumos palaikymo funkciją. Maistas pristatomas laiku, bet maisto temperatūra matavimo metu buvo 60 laipsnių šilumos – truputį žemesnė už normą. Personalas teigia, kad kartais ant skirstomųjų talpų nebūna pažymėta, kokioms dietoms kas priklauso.
SAM ir VMVT specialistai teigia, kad ligoniams neduodamos servetėles, nesuvynioti valgomieji įrankai. Be to, atkreiptas dėmesį į indų išvaizdą.
„Prie palatų maistas porcijuojamas į lėkštes. Lėkščių išvaizda marga − vyrauja skirtingi stiliai ir raštai. Toks margumas blogina maisto estetiką, nes raštų spalvoms nederant su patiekalais, mažinamas pastarųjų patrauklumas“, – aiškinama Santariškių vaikų ligoninės maitinimo vertinime.
Tiesa, norintys gali pasišildyti maistą mikrobangų krosnelėje arba užsikaisti vandens slaugytojų postuose.
Kur tik galima siūloma mažinti angliavandenius bei cukrų: racione mažinti cukraus, saldžių kepinių kiekį. Angliavandenius gauti iš didesnio kiekio ir įvairesnių daržovių bei vaisių.
Rekomendacijos: angliavandeniai iš daržovių, vietoje cukraus
SAM ir VMVT pirmiausia rekomenduoja atnaujinti ir pagyvinti meniu. Sovietmečio stiliaus patiekalus keisti įdomesniais, šiuolaikiškais. Kartu siūloma suvienodinti lėkščių stilių − rekomendacijose nurodyta, kad galėtų būti įvairių dydžių balto grūdinto stiklo lėkštes ir dubenėlius.
Kur tik galima siūloma mažinti angliavandenius bei cukrų: racione mažinti cukraus, saldžių kepinių kiekį. Angliavandenius gauti iš didesnio kiekio ir įvairesnių daržovių bei vaisių. Pasiūlyti sulčių, pageidautina nesaldžių − morkų, pomidorų, įvairių daržovių. Specialistai rekomenduoja arbatą tiekti nesaldintą, bet sudaryti galimybę norintiems įsiberti į ją cukraus.
Tobulinant maitinimą, taip pat rekomenduojama duoną ir batoną rinktis visagrūdžių miltų ir naudoti tik ten, kur neįmanoma pakeisti jų daržovėmis ir vaisiais. Nesiūlyti duonos gaminių prie košių, pieniškų, miltinių ar bulvinių patiekalų. Bent kartą per savaitę patiekti žuvies, be to būtų galima dažniau pasiūlyti pacientams rauginto pieno produktų, varškės.
Įvairovės prašoma tiekiant košes: per savaitę nekartoti vienodų ar bent jau vienodo skonio košių. Kur įmanoma, maltą mėsą ir maltą paukštieną keisti į nemaltą, atsisakyti virtos dešros gaminių. Rekomenduojama sviestą keisti ypač tyru aliejumi arba mažo riebumo nehidrintu margarinu. Sudaryti pacientams sviesto arba margarino pasirinkimo galimybę.
Galiausiai siūloma, kad maitinimo paslaugos teikimo sutartyje numatyti galimybę ligoninės dietologui koreguoti valgiaraščius, visada nurodyti dietas ant skirstomųjų talpų. Valgomuosius įrankius įvynioti į servetėles.
Maitinimas ligoninėje įvertintas 6 balais iš 10-ties.
SAM bei VMVT specialistai nuo vasario vykdo maisto patikrinimą ligoninėse prieš tai joms nepranešant apie vizitą. Tokius patikrinimus iššaukė socialiniuose tinkluose publikuojami įrašai apie prastą maitinimą šalies gydymo įstaigose.