Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės džiaugsmai ir vargai: kokie spinduliai sukelia vėžį, kokie sendina ir kaip to išvengti

Saulė, kurios taip išsiilgom, ne tik džiaugsmas, bet ir pavojus būnant joje nesaikingai. Kaip išsaugoti sveiką, gaivią odą ir užkirsti kelią priešvėžinių aktininių keratozių atsiradimui bei piktybėjimui, kalbėjomės su gydytoja dermatologe Aiste Audickaite.
Mergina
Mergina / „Scanpix“ nuotr.

„Lietuvoje aktininių keratozių daugėja, nes keičiasi žmonių gyvenimo būdas. Jie daugiau keliauja, daugiau laiko praleidžia saulėje, o aktininės keratozės ir susidaro dėl ilgalaikio saulės poveikio. Kuo daugiau ir ilgiau būname saulėje, tuo didesnė tikimybė po keliolikos metų odoje pamatyti nepageidaujamus priešvėžinius pokyčius, – 15min komentavo gydytoja dermatologė.

Aktininė kertozė – dažnėjanti problema, pacientų amžius labai įvairus. Priešvėžinis odos susirgimas nustatomas ir jauniems pacientams, nors įprastai pasireiškia žmonėms nuo 40-50 metų.

„Kas antras vyresnis nei 50 metų amžiaus žmogus vienu ar kitu amžiaus tarpsniu gali turėti aktinines keratozes. Kiekvienos aktininės keratozės supiktybėjimo rizika su kiekvienais metais gali padidėti iki 20 proc.“, – sakė specialistė.

Asmeninio albumo nuotr./Aistė Audickaitė
Asmeninio albumo nuotr./Aistė Audickaitė

Pirmas požymis – šiurkščios dėmelės

Kaip pastebi A.Audickaitė, dažnas pacientas aktininę keratozę supainioja su paprastu dermatitu: „Abiem ligoms gali būti būdingas odos paraudimas, tačiau ypatingas aktininės keratozės požymis, kad čiuopiant odą ji yra šiurkšti. Dažnai mes būtent apčiuopos būdu galime nustatyti diagnozę, nes vizualiai ne visada matyti“, – darbo patirtimi dalijosi gydytoja dermatologė.

Pirminėje ligos stadijoje aktininės keratozės požymiai mažiau pastebimi: atsiranda netaisyklingų formų dėmelių šiurkščiu paviršiumi. Laikui bėgant, jų gali daugėti. Pradėję kietėti pažeidimai suragėja, pasidengia atsilupinėjančiais žvynais ir negyja. Pagrindine šios odos ligos priežastimi laikoma saulė – kuo daugiau ja buvo mėgaujamasi praeityje, tuo didesnė tikimybė, jog ateityje daugiausiai saulės spindulių gavusiose vietose išsivystys aktininės keratozės.

Liga dažniausiai pasireiškia šviesesnė odos žmonėms, taip pat dažnai diagnozuojama žmonėms, dirbantiems lauke, kuriems daug laiko tenka praleisti saulėje. Manoma, jog aktininė keratozė būdingesnė vyrams, tačiau nei vienas, nesaikingai būnantis saulėje ar piktnaudžiaujantis soliariumais nėra nuo jos apsaugotas.

Fotolia nuotr./Soliariumas
Fotolia nuotr./Soliariumas

Kalbėdama apie aktininių keratozių gydymą, A.Audickaitė visų pirma minėjo gydymą azotu. Iš naujesnių gydymo metodų – vaistus, kurie veikia kaip imunomoduliatoriai.

„Ne visi pacientai gali už tokį gydymą susimokėti, todėl azotas išlieka pasirinkimu numeris vienas. Taip pat taikoma fotodinaminė terapija naudojant lempas ar dienos fotodinaminę terapiją, ypač, jei aktininės keratozės pažeistas didelis odos plotas. Pavienius židinius gydome lazeriu“, – vardijo gydytoja, pridurdama, kad ligai pažeidus, didelius, pvz., galvos odos plotus, naudojama ne tik fotodinaminė terapija, bet ir tepami vaistai.

Naudoti apsaugos priemones – privalu

Aktininės keratozės gydymas kainuoja labai daug laiko, nekalbant apie estetines problemas, tad geriau būtų šios ligos išvengti.

Profilaktiškai pasitikrinti apgamus ir kitus odos darinius gydytoja dermatologė rekomenduoja kartą per metus. Tačiau jeigu pastebime ar užčiuopiame naujų odos darinių ar keičiasi turimi – nedelsti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./apgamai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./apgamai

Kaip pabrėžė A.Audickaitė, odos atminties nepakeisime ir jeigu piktnaudžiavome saule, esame patyrę nudegimų, liga gali pasireikšti. „Kad ir kaip būtų buvę anksčiau, pradėti rūpintis savimi – verta. Saugotis saulės ir naudoti apsaugines priemones galime ir turime visi“, – pabrėžė gydytoja.

UVB sukelia vėžines būkles, UVA – sendina

Spinduliai, kuriuos gauname iš saulės, yra dviejų tipų: UVB lemia odos nudegimą ir vėžines odos būkles, o UVA skverbiasi giliau ir veikia odos senėjimą bei elastingumo praradimą. Taigi, renkantis kremus nuo saulės gydytoja dermatologė patarė atkreipti dėmesį, kad būtų plati apsauga – ant pakuotės nurodyta, jog produktas apsaugo ir nuo UVB ir UVA spindulių.

Antras svarbus dalykas – apaugos nuo saulės efektyvumas, kuris ant pakuočių žymimas skaičiais ir raidėmis SPF (angl. Sun Protection Factor). SPF – tai skaičiais išreikštas saulės filtras, kuris pratęsia saugaus buvimo saulėje laiką. Oda apsaugoma nuo saulės spindulių, kurių didžioji dalis nebegali jos pažeisti.

Vida Press nuotr./Kremas nuo saulės
Vida Press nuotr./Kremas nuo saulės

Gydytojos A.Audickaitės paprašėme paaiškinti, ką reiškia skaičiukai prie SFP ir kodėl vienų kremų nuo saulės SPF – 15, o kitų, pvz., aktininės keratozės prevencijai bei papildomam gydymui skirto „Eucerin® Actinic ControlMD SPF 100“ – net 100.

Kokia apsauga – patikimiausia

„Jei mūsų oda be kremo būnant saulėje nudegtų per 10 minučių, kremas nuo saulės SPF100 leistų saugų buvimą saulėje pratęsti 100 kartų. Skaičiuodami turėtume 10 minučių dauginti iš skaičiaus prie SPF. Pvz., teisingai panaudotas „Eucerin® Actinic ControlMD SPF 100“ nuo saulės apsaugotų (10x100) 1000 minučių. Jei SPF– 50, šį skaičių daugintume iš 10 ir gavę 500 galėtume būti ramūs, kad pasitepę kremu nuo saulės gausime apsaugą 500 minučių“, – aiškino daktarė.

Pagal kitą teoriją, SPF nurodo, kiek spindulių prasiskverbia į odą. „Pvz., aktininės keratozės prevencijos priemonė „Eucerin® Actinic ControlMD SPF 100“ praleidžia tik vieną procentą spindulių. Jei palygintume su SPF 50, jis praleidžia apie du procentus spindulių. Tačiau labai dažna problema, kad žmonės kremo nuo saulės naudoja per mažai ir todėl negauna apsaugos, kuri yra nurodyta ant pakuotės“, – atkreipė dėmesį gydytoja.

„Eucerin“ nuotr./Eucerin® Actinic ControlMD SPF 100
„Eucerin“ nuotr./Eucerin® Actinic ControlMD SPF 100

Jeigu užsitepsime kremo per mažai, apsauga nuo saulės sutrumpės. A.Audickaitės žodžiais, kremą su SPF100 racionaliau rinktis ir todėl, kad naudodami jį apsaugos gausime daugiau, lyginant su mažesnio faktoriaus SPF.

Chroniškai skriaudžia ausis

Įdomu tai, kad apsaugoti nuo saulės labiausiai pamirštame ausis ir tai, pasak daktarės A.Audickaitės, būdinga daugeliui: „Paskui mes, gydytojai, ausų srityje matome nemažai aktininių kertozių ar plokščialąstelinių karcinomų. Todėl reikėtų ypač atkreipti dėmesį ir nepamiršti kremu nuo saulės pasitepti ausų“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karšta popietė Šventosios paplūdimyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karšta popietė Šventosios paplūdimyje

Šiuo metu ypač daug pacientų – aktininių keratozių turintys vyrai: „Išskirtinė vyrų problema, kad su metais didelė dalis jų netenka plaukų, kurie yra puiki apsauga nuo saulės. Tačiau jei saulėje nuolat būnama plikomis galvomis, nepasitepus kremu su filtrais nuo UV spindulių ir dar be kepurių, ant galvos odos atsiranda aktininių keratozių. Vyrai būtinai turėtų atkreipti į tai dėmesį ir dėvėti kepures arba tepti galvos odą kremais nuo saulės ne tik per atostogas, paplūdimyje, o visada, kai būna saulėje“.

Paklausta, gal kokių klaidingų įsitikinimų tenka girdėti apie apsaugines priemones nuo saulės, gydytoja dermatologė minėjo mitą, kad kremai su filtrais nuo saulės neleidžia gamintis vitaminui D.

„Taip nėra, nes kremas nesuteikia šimtaprocentinio bloko. Kad ir vienas ar trys procentai saulės spindulių prasiskverbia į odą, to pakanka vitamino D gamybai“, – sakė gydytoja.

„Eucerin® Actinic ControlMD SPF 100“ – su dviguba apsauga

Filtrai nuo saulės yra dviejų tipų: fiziniai filtrai saulės spindulį atspindi veidrodiniu principu, tad jis tiesiog atšoka, o cheminiai filtrai inaktyvuoja spindulius, kuriems pavyksta prasiskverbti, kad jie nieko blogo nebegalėtų nuveikti. Aktininės keratozės profilaktikai ir papildomai pagalbai gydantis skirtame „Eucerin® Actinic ControlMD SPF 100“ kaip tik yra abu šie filtrai.

„Eucerin“ nuotr./Eucerin® Actinic ControlMD SPF 100
„Eucerin“ nuotr./Eucerin® Actinic ControlMD SPF 100

Fiziniai filtrai anksčiau naudoti ir iki šiol tebenaudojami kai kuriuose kremuose nuo saulės, buvo atpažįstami iš balkšvos spalvos, kuri išlikdavo pasitepus. „Eucerin® Actinic ControlMD SPF 100“ naudojamos nanotechnologijos eliminavo nepageidaujamą efektą. Teptis šiuo kremu ne tik malonu, bet ir nematyti, kad naudojome priemonę nuo žalingo saulės poveikio.

UV filtrai, esantys apsaugos nuo saulės priemonių sudėtyje, gali sumažinti UV spindulių sukeliamus DNR pažeidimus.

Medicininės paskirties priemonė „Eucerin® Actinic ControlMD SPF 100“ specialiai sukurta aktininės keratozės profilaktikai ir nemelanominio odos vėžio prevencijai papildo aktininės keratozės gydymą.

Lengvos tekstūros, atspari vandeniui ir prakaitui, be kvapiųjų medžiagų apsauga nuo saulės su SPF 100 užblokuoja 99 proc. UV spindulių, DNR pažeidimas sumažėja, lyginant su SPF 50 ar dar silpnesne apsauga.

Vida Press nuotr./Apsauga nuo saulės
Vida Press nuotr./Apsauga nuo saulės

Ne tik apsaugo nuo saulės, bet ir puoselėja odą

Kasdienis priemonės naudojimas gali sumažinti aktininės keratozės išsivystymo riziką, tačiau jos būtina teptis pakankamai. Dažnai pacientai tepa nepakankamą priemonės kiekį, naudodami tik ¼ rekomenduojamo kiekio. Priemonė, turinti labai aukštą SPF100, gali kompensuoti nepakankamą naudojimą, suteikiant didesnį faktinį odos SPF.

„Eucerin® Actinic ControlMD SPF 100“ užtikrina didžiausią apsaugą nuo UV spindulių su SPF 100 ir aukštą UVA apsaugą. Pacientai patvirtino, kad priemonės tekstūra lengva ir nurodė, kad ji palieka malonų odai pojūtį net tepant pakartotinai.

„Eucerin“ nuotr./Eucerin® Actinic ControlMD SPF 100
„Eucerin“ nuotr./Eucerin® Actinic ControlMD SPF 100

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas