„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Šefas iš Šri Lankos atskleidė, kokiu patiekalu gydosi nuo lietuviškos darganos

Aštuonerius metus Lietuvoje gyvenantis virtuvės šefas iš Šri Lankos Dilanas Dampella Gamage puikiai kalba lietuviškai, vadovauja naujai atsidariusio europietiško skonio restorano „Trio“ virtuvei ir mėgsta tradicinius lietuviškus patiekalus. Tačiau norėdamas maitintis sveikai ir apsisaugoti nuo ligų – grįžta prie savo šaknų ir bent kartą per savaitę namuose gamina tradicinį patiekalą – ryžius su kariu (angl. rice and curry).
Dilanas Dampella
Dilanas Dampella / Partnerio nuotr.

„Šri Lankos virtuvės pagrindas yra ryžiai ir karis. Mano šalyje žmonės kiekvieną dieną pietums ar vakarienei valgo ryžius ir karį: su daržovėmis, žuvimi ar mėsa. Jei su mėsa, tai dažniausiai renkasi vištieną“, – pasakoja šefas ir priduria, kad Šri Lankoje patiekalų iš bulvių beveik visai nėra.

Vis dėlto Dilanas pastebi, kad lietuviai stengiasi maitintis sveikai, tik čia tai daryti, jam atrodo, yra kur kas sudėtingiau, ypač šaltuoju metų laiku. „Šri Lankoje žmonėms yra paprasčiau kasdien turėti itin šviežią ir sveiką maistą. Ten visus metus – derlius, visuomet šviečia saulė ir yra daug skirtingų žuvų“, – sako šefas Dilanas Dampella Gamage.

Partnerio nuotr./Dilanas Dampella
Partnerio nuotr./Dilanas Dampella

Tačiau ir būdamas toli nuo namų, Lietuvoje, su kelių azijietiškų ingredientų pagalba, jis dažnai užkvepina namus ar kitą virtuvę, kurioje tuo metu sukasi, jo gimtojoje Šri Lankoje įprastais kvapais.

Be to, ne tik dėl nostalgijos namams, bet ir dėl sveikatos, jis dažnai Lietuvoje gamina būtent karį. Karis gali būti labai naudingas žmogaus organizmui. Pirmiausia – dėl jame esančio didelio daržovių kiekio. Taip pat daugelyje karių yra ciberžolės ir kurkumino – šie ingredientai labai gerai veikia prieš uždegimines ir kitas ligas.

Taigi pagyvenęs Šiaurės Europoje, Dilanas nė kiek nesistebi, kodėl indiški kariai taip išpopuliarėjo Vakarų kultūroje. Dabar jis pats rekomenduoja lietuviams į savo mitybą įtraukti ryžius su kariu ir taip susišildyti darganą dieną.

„Pasigaminti karį – tikrai nesudėtinga. Jų receptų yra begalė. Svarbiausia – nebijoti pabandyti. O aštrumą ir sudedamąsias dalis galite rinktis pagal pomėgį“, – gražia lietuvių kalba atsako Dilanas ir kviečia į atvirą kario gaminimo sesiją.

Partnerio nuotr./Dilanas Dampella
Partnerio nuotr./Dilanas Dampella

Lapkričio 8–10 dienomis Baltijos maisto ir gėrimų parodoje BAF, „Virtuvės studijos“ programoje Dilanas gamins tradicinį Šri Lankos karį ir juo vaišins parodos lankytojus. Specialiai tam šefas naudos iš Šri Lankos atsivežtus prieskonius ir produktus.

Parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyksiančioje Baltijos maisto ir gėrimų parodoje BAF taip pat vyks Geriausio šalies virėjo čempionatas, Nacionaliniai pakuotės apdovanojimai NAPA, veiks speciali degustacijų erdvė „Pasaulio virtuvė“. Vyks susitikimai su mitybos specialistais, taip pat konferencija „Pasaulinės svetingumo ir gastronomijos tendencijos“, apvalaus stalo diskusijos ir bus daugybė galimybių išbandyti naujus skonius dalyvių specialiai šia proga įkurtuose stenduose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs