Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Simonos Burbaitės mityba: net ir atostogaudama laikosi principo 80:20

Kai ateina atostogos, dažnai sau sakome: „Dabar galiu atsipalaiduoti ir valgyti, ką noriu ir kiek noriu…“ Taip, gali. Bet ar tikrai norite visas 7 dienas valgyti bet kokį maistą? Nes savaitė palaidos mitybos gali numalšinti jūsų siekį po atostogų grįžti į normalų mitybos režimą, prie kurio jau buvote įpratusi.
Simona Burbaitė
Simona Burbaitė / Gedimino Žilinsko nuotr.

Todėl net atostogų metu aš pati labai nenukrypstu nuo savo mylimo principo 80:20 – kai 80 proc. dienos kilokalorijų gaunama iš neperdirbtų produktų, o 20 proc. sudaro įvairūs skanumynai.

Jau šiandien išvykstu aplankyti savo svajonių miesto Romos, todėl kilo idėja pasidalinti keliais atostogų patarimais.

Visada, kai išvykstu į kelionę, ypač jei laukia aktyvios atostogos (o Romoje tikrai negulėsiu prie baseino), stengiuosi organizmą aprūpinti būtiniausiomis maisto medžiagomis, rinktis daugiau daržovių ir vaisių, valgyti žuvies, riešutų ir įvairių sėklų.

Na, gerai gerai, meluočiau, jei sakyčiau, kad netrokštu paragauti tikros itališkos picos, ledų ar tiramiso (jau žinau, kur Romoje jie skaniausi) ir meluočiau, jei sakyčiau, kad neparagausiu. Tikrai sau leisiu be jokios sąžinės graužaties pasimėgauti visais itališko maisto malonumais, bet vis tik stengsiuosi išlaikyti pusiausvyrą. Tad dalinuosi keliais patarimais:

Užkandžiams visada renkuosi riešutus, džiovintus vaisius, kietąjį sūrį, vyšninius pomidorus ar morkytes.

1. Pirmiausia žinokite, kad atostogos prasideda ne viešbutyje, o oro uoste. Kai žinau, kad manęs laukia skrydis (visai nesvarbu, tai atostogos ar darbo reikalai), visada susiplanuoju sveikus užkandžius, o kartais (jei skrydis ilgesnis) susiruošiu net pietų dėžutę. Tam turiu svarią priežastį – dažnai lėktuvuose duodamas maistas nėra pats geriausias, sveikiausias ir net skaniausias. Todėl savotiškai apsidraudžiu ir esu garantuota, kad valgysiu kokybišką, gardų ir sveiką maistą, kokį mėgstu ir esu įpratusi.

Užkandžiams visada renkuosi riešutus, džiovintus vaisius, kietąjį sūrį, vyšninius pomidorus ar morkytes. Kartais pasigaminu kokį kruopų patiekalą. Be to, skrydžio metu būtinai turiu su savimi vandens (ir geriu jo daug!), nes lėktuvuose oras labai sausas, tuo pačiu lėtėja ir medžiagų apykaita.

Žinoma, jei nespėjote pasiruošti maisto, jo tikrai rasite oro uosto kavinėse, tik, tikėtina, už jį teks nemažai sumokėti. Be to, teks gerokai paieškoti oro uoste vietos, kur duodami ne tik pyragėliai, sumuštiniai ir kava, bet ir sveiki užkandžiai. Tad vienu šūviu nušaukite du zuikius – sutaupykite pinigų ir būkite tikra, kad jausitės soti ir nereikės jaudintis, ką čia suvalgius.

P. S. Šis patarimas tinka ne tik skrendant lėktuvu.

2. Nesakau, kad atostogų metu draudžiama pasilepinti desertu. Jokiu būdu! Pasikartosiu, tiesiog privalu pasidaryti šventę. Bet mėgaukitės desertu, o ne suvalgykite šešis iš eilės, nes juk atostogos. Primenu – likusių pyragėlių skonis toks kaip ir pirmojo.

3. VISADA valgykite pusryčius (tai šventa taisyklė, tinkanti bet kuriame pasaulio krašte). Tik būtinai rinkitės sveikesnį pusryčių variantą, nepaisant to, kad viešbučio pusryčių stalo pasirinkimas begalinis ir dažnai labai saldus.

4. Nepiktnaudžiaukite alkoholiu, ypač nesižavėkite saldžiais kokteiliais.

5. Visada vengiu viešbučių minibarų. Kodėl? Nes ten užkandžiai dažnai nėra patys sveikiausi – labai sūrūs arba per saldūs, tad geriau patyrinėkite, kas yra aplinkui, aplankykite vietinę maisto parduotuvę ar restoraną. Neabejoju, rasite sveikesnių ir skanesnių užkandžių, o gal ką nors egzotiško?

„Fotolia“ nuotr./Džiovinti vaisiai
„Fotolia“ nuotr./Džiovinti vaisiai

6. Net atostogų metu nepamirškite savo krepšyje turėti sveikų užkandžių (riešutų, džiovintų ar šviežių vaisių). Ypač jei tai turistinė ar darbo kelionė.

7. Svarbiausia – būtinai pasimėgaukite tradiciniais šalies patiekalais. Juk kelionės tuo ir žavios, kad gali ne tik pamatyti naujas vietas, bet ir paragauti nuostabių patiekalų. Prieš vykdama bet kur gerai išstudijuok vietinę virtuvę ir nuspręsk, kokį maistą verta paragauti.

Daugiau idėjų, kaip atrasti motyvacijos maitintis sveikiau rasite S.Burbaitės knygoje „Tavo geriausia draugė“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Simona Burbaitė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Simona Burbaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?