Sirguliuojate? Kokio maisto ir gėrimų geriau vengti

Tebesitęsiant peršalimų sezonui, labiausiai, ko norisi, tai nesusirgti, o susirgus – kuo greičiau pasveikti. Kaip greitai jūs pasveiksite, priklauso ne tik nuo organizmo būklės, vartojamų vaistų ir poilsio režimo, bet ir nuo maisto. Nors pirmomis sirgimo dienomis valgyti gali ir nesinorėti, labai svarbu, ką dedate į burną.
Arbata
Jei sergate, rinkitės arbatą, bet ne kavą / Vida Press nuotr.

Taigi, koks maistas ir gėrimai netinka sergantiems?

Kava

Kava varo skysčius iš organizmo, todėl dėl dehidratacijos galite jaustis dar labiau išsekę. Ir kava ypač netinka, jei apsinuodijote, kankina viduriavimas ar turite kitų virškinamojo trakto problemų.

Saldumynai

Sirgdami jaučiamės blogai ir norisi pasikelti nuotaiką kuo nors skaniu ir saldžiu. Tačiau rafinuotas cukrus laikinai prislopina baltųjų kraujo kūnelių gebėjimą kovoti su bakterijomis bei virusais. Kol toks maistas virškinamas, imuninė sistema susilpnėja. Taigi jokių šokoladų, sausainių ir pyragaičių.

Vida Press nuotr./Šokoladas
Vida Press nuotr./Šokoladas

Gazuoti vaisvandeniai

Juose irgi gausu cukraus, kuris nepasižymi jokiomis naudingomis savybėmis (išskyrus, kad yra skanus). Cukrus užkuria velniavą mūsų virškinamajame trakte, ir nesvarbu, tai tikras cukrus ar jo pakaitalas. Saldikliai sveikatai netgi dar pavojingesni, jie gali paskatinti viduriavimą (ko mažiausiai reikia ir taip nusilpusiam kūnui), pilvo pūtimą, nuovargį.

Pienas

Jei peršalote, venkite pieno ir jo produktų (nebent tai būtų natūralus jogurtas be priedų). Pastebėta, kad pienas gali sutirštinti gleives ir apsunkinti jų pasišalinimą iš organizmo.

Vida Press nuotr./Liga
Vida Press nuotr./Liga

Aštrus maistas

Organizmas skiria visą energiją kovai su liga, tad neapkraukite jo sunkaus maisto virškinimu.

Šio maisto venkite, kai kankina sloga. Tikriausiai pastebėjote, kad aštrūs prieskoniai skatina varvėti nosį, o veidą išmuša raudonis net ir būnant sveikiems, tad jei ir taip bėga nosis ir karščiuojate, mažiausiai, ko norisi, tai kad visa tai suaktyvėtų.

Riebus, keptas maistas

Jei negaluoja skrandis, apsinuodijote, venkite riebaus, kepto maisto. Organizmas skiria visą energiją kovai su liga, tad neapkraukite jo sunkaus maisto virškinimu. Jis ilgiau keliauja per virškinamąjį traktą, todėl galite jausti pykinimą, skrandžio skausmus, gali sukilti rūgštys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų