Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Skirtingos spalvos“ projekte „Kaip pažinti save?“: moksleiviams apie gyvenimą su bipoliniu sutrikimu – Jolita Vaitkutė

Kovo mėnesį vykęs VšĮ „Skirtingos Spalvos“ edukacinis projektas „Kaip pažinti save?“ artėja prie pabaigos. Jo metu moksleiviai buvo supažindinti su bipoliniu sutrikimu bei būdais, kaip atpažinti savo nuotaiką kaitas ir padėti sergančiajam. Kovo 25 d. 12 val. vyks paskutinė paskutinė projekto dalis – pokalbis su menininke Jolita Vaitkute. Renginio organizatoriai kviečia stebėti tiesioginę pokalbio transliaciją portale „15min”.
Jolita Vaitkutė
Jolita Vaitkutė / Partnerio nuotr.

Viešai apie gyvenimą su šiuo sutrikimu prabilęs aktorius Marius Repšys, šeštojoje „Skirtingų Spalvų“ laidoje minėjo: „Mokyklose kalbame apie lytinį švietimą, tačiau pamirštame, kad psichologinis – ne ką mažiau svarbus.“ Nors bipolinio sutrikimo simptomai labiausiai pasireiškia paauglystėje, dažniausiai liga laiku lieka nepastebėta, nes įprastai nuotaikų svyravimus mėgstama „nurašyti“ brendimo laikotarpiui. Būtent todėl jaunimas turi būti edukuojamas psichologinės sveikatos klausimais.

Projekte „Kaip pažinti save?“ dalyvavo keturios šalies ugdymo įstaigos, jose pamokas vedė psichoterapeutė Inga Leonavičiūtė, Geštalto instituto Lietuvoje įkūrėja Brigita Kaleckaitė ir psichiatrė Ieva Marudinienė. Specialistės moksleiviams pasakojo apie bipolinį sutrikimą, emocinę sveikatą bei dalijosi patarimais, kaip susidoroti su neretai kylančiais psichologiniais sunkumais.

Didžiulis moksleivių susidomėjimas ir įsitraukimas į diskusiją pamokų metu parodė, kad psichologinio švietimo poreikis – milžiniškas. Projekto sėkme džiaugėsi ir ugdymo įstaigų vadovai, mokytojai. Jų teigimu, nuotolinis ugdymas mažina galimybes stebėti mokinio emocinę būklę, o apie ją kalbėti yra gyvybiškai svarbu. Iniciatyvos autoriai neslepia, kad ateityje ketinama organizuoti panašaus pobūdžio projektus ir kitose šalies mokyklose, didesniu mastu.

Paskutinė projekto „Kaip pažinti save?“ pamoka vyks jau šį ketvirtadienį. Joje iniciatyvos autorius Dalius Stankevičius kalbins gerai žinomą menininkę Jolitą Vaitkutę, kuri pasidalins savo asmenine patirtimi gyvenant su diagnoze bipolinis sutrikimas. Diskusijoje taip pat dalyvaus visos projekte dalyvavuvios mokyklos ir psichoterapeutė Inga Leonavičiūtė. „Skirtingos Spalvos“ kviečia visus norinčius prisijungti prie transliacijos, o jos metu turėsite galimybę užduoti jums rūpimus klausimus.

Daugiau informacijos apie šį projektą ir VšĮ „Skirtingos Spalvos“ veiklą galite rasti Facebook paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas