Dominykui ir Redai Barisams dabar – pats darbymetis. Mat smidrų sezonas prasideda balandžio pabaigoje, pats pikas – gegužę, o sezonas tęsiasi iki birželio vidurio.
Augalas pažįstamas ir iš gėlių darželio
Smidras yra ne tik viena ankstyviausių daržovių, bet ir turinti daug vertingų savybių: tai – geras vitamino B6, kalcio, magnio ir cinko šaltinis, daržovė turi daug maistinių skaidulų, baltymų, beta-karoteno, vitaminų A, C, E ir K, folio rūgšties, geležies, fosforo, kalio, vario, mangano, seleno, chromo, taip pat smidruose mažai kalorijų (100 g tik 20 kcal).
Smidrų ūkį sutuoktiniai įkūrė 2015 metais, nors mažesniais plotais juos auginti pradėjo dar porą metų anksčiau.
„Kodėl šparagai? Beje, patys vadinam juos ne smidrais, o šparagais, nors tai – tas pats. Gal pats žodis „šparagas“ atrodo lietuviškesnis. Domėjomės, skaitėm, kas įdomu, kas sveika, ką galime auginti. Ir pabandėme po truputį“, – sakė ūkininkas.
D.Barisas sako, kad lietuviai šias daržoves jau prisijaukinę, tačiau jos dar nėra iš tų, kurios atsidurtų nuolatiniame daržovių pirkinių krepšelyje.
Tiesa, nors smidras nėra toks populiarus kaip bulvė ar svogūnas, tačiau šis augalas pažįstamas dažnam, kuris augęs kaime ar vasaras leidęs pas senelius. Smidras – dažnas augalas gėlių darželyje, o dailios jo krūmo šakos naudojamos ir gėlių puokščių dekoravimui.
Šių metų derlių jau išbandė
Šių metų derlių sako jau išbandę ir patys ūkininkai. Ūkyje dirba abu sutuoktiniai, o kai reikia nuimti derlių, tada kviečiasi ir pagalbininkus.
„Šiemet jau ne vieną kartą žmona smidrų orkaitėje iškepė. Česnako, sviesto, pipirų ir – į orkaitę. Labai skanu. Kai tik pradėjome juos auginti, gal tada man trūko vitaminų, nes skindamas tuos, kurie yra neprekinės išvaizdos, netinkami rišti į ryšulėlius, aš suvalgydavau.
Juos galima valgyti ir žalius, pjaustyti į salotas. Tačiau populiariau juos apdoroti – išvirti ar iškepti“, – kalbėjo ūkininkas.
Savo augintus šparagus prieniškiai parduoda Kauno ir Vilniaus ūkininkų turgeliuose.
„Dabar, per karantiną, kiek sumažėjo žmonių. Todėl daržoves ir siunčiame tiesiai į namus, kas to pageidauja“, – sakė pašnekovas.
Kuo išskirtinė ši daržovė ir ką su ja veikti virtuvėje? Ūkininkai ne tik augina smidrus, tačiau mielai dalinasi receptais ir idėjomis.
Kaip paruošti?
Plonų smidrų skusti nereikia. Storesnių reikia skusti tik apačią, kadangi ji būna kieta ir plaušinga. Apatinę ūglio dalį galima skusti paprastu daržovių skustuku. Gaminimui geriausia naudoti visus nepjaustytus ūglius.
Smidrų gaminimas išsaugant naudingas maisto medžiagas
Rekomenduojamas trumpas virimas arba palaikymas garuose. Siekiant išsaugoti maistingas medžiagas, svarbu laikytis trijų bendrų taisyklių:
- minimalus kaitinimas,
- minimali virimo trukmė,
- minimalus būtinas maisto paviršiaus kontaktas su kepimo skysčiu.
Pašildykite keletą kubelių daržovių, vištienos sultinio arba paprasto vandens. Kai pradeda kilti burbuliukai, įdėkite visus nepjaustytus smidrų ūglius, uždenkite ir palaikykite 5 minutes. Išimkite į dubenį ir paskaninkite savo mėgstamu padažu.
Norint ūglius pjaustyti į mažesnius gabalėlius, tai geriau daryti, kai jie yra išvirę. Daržoves galima patiekti tiek karštas, tiek šaltas.
Keletas greitų pateikimo idėjų:
- įpjaustyti šaltų smidrų į savo mėgstamas salotas,
- šviežiai pagamintus makaronus apdėlioti smidrais, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir savo mėgstamais makaronų prieskoniais (tinka čiobreliai, peletrūnai ir rozmarinai),
- pjaustyti smidrai prideda skonio ir spalvingumo omletui,
- smidrai dera su česnakais, grybais ir vištiena.
Virimas, kepimas
Norėdami paprastai ir greitai pagaminti smidrus, pasirinkite vieną iš būdų.
Blanširuoti (nuplikyti verdančiu vandeniu arba garais)
Gamindami smidrus galite juos surišti į mažus ryšulėlius, taip juos bus lengviau išimti. Šiuos ryšulėlius arba pavienius ūglius įdėkite į verdantį vandenį, uždenkite ir pavirkite 3–5 minutes, priklausomai nuo ūglių storio. Išimkite ir panardinkite į šaltą vandenį arba tiesiog iš karto patiekite.
Virti garuose
Norėdami virti garuose, įdėkite ūglius į garuose virti skirtą puodą su trupučiu vandens apačioje. Uždenkite ir virkite 3 minutes.
Kepti keptuvėje
Smidrus skanu keletą minučių pakepti keptuvėje – tiesiog apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir retkarčiais pavartykite. Taip pat galima kepti ant grotelių (barbekiu), švelniai pavilgykite ūglius aliejuje ir palaikykite vidutinį karštį, dažnai vartydami, kad daržovės nesudegtų.
Kepti orkaitėje
Kepti orkaitėje smidrai turi puikų, aromatingą skonį. Iš anksto pašildykite orkaitę, padenkite kepimo skardą folija ar kepimo popieriumi, ant viršaus paguldykite smidrų ūglius, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pagardinkite druska bei pipirais.
Norint dar labiau paskaninti, galima pridėti keletą šviežių česnako skiltelių ir truputį šviežiai tarkuotų citrinos žievelių. Kepkite 10 minučių. Galima patiekti šį patiekalą vieną arba kartu su kitais (pavyzdžiui, su makaronų patiekalais).
Valgyti žalius, neapdorotus
Šias daržoves galima valgyti ir termiškai neapdorotas. Tinka dėti į salotas, valgyti su ožkos sūriu ir ridikėliais. Vieną ar kelis ūglius galima įdėti į šviežią vaisių kokteilį.
Pagardai
Geriausi šparagų priedai yra alyvuogių aliejus ar truputis sviesto – abiem atvejais reiktų pagardinti trupučiu jūros druskos ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Puikiai tinka fermentiniai sūriai (ožkos ir kiti).
Smidrai su kiaušiniais yra nesenstantis derinys. Labai skanus omletas su šparagais ir fermentiniu sūriu. Taip pat galima pavilgyti šparagų ūglius minkštai virtame kiaušinyje, paruošti šparagų sriubą su kiaušiniais.
Receptai su smidrais
Šparagai (smidrai) su šonine (paruošimo laikas – apie 25 min.)
Dviem porcijoms reikės:
- 20 smidrų,
- 10 šoninės gabalėlių (angl. bacon),
- alyvuogių aliejaus,
- druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gali būti bet koks kiekis šparagų, tik svarbu išlaikyti apytikslį dviejų šparagų su vienu šoninės gabalėliu santykį.
Gaminimas:
Nuplaukite šparagus, nupjaukite sumedėjusius galus. Apvyniokite šparagus šonine ir padėkite ant kepimo skardos. Šoninę galima supjaustyti plonomis juostelėmis.
Lengvai apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagal skonį pabarstykite druskos ir juodųjų pipirų.
Kepimo skardą įdėkite į orkaitę, nustatykite 200 laipsnių temperatūrą. Kepkite apie 20 minučių kol šoninė taps traški. Patiekite iš karto. Ant viršaus galima pabarstyti petražolių.
Šparagų (smidrų) omletas (paruošimo laikas – apie 15 min.)
Šparagai (smidrai) labai tinka su kiaušiniais, o omletas yra vienas iš lengviausių būdų pasimėgauti šiuo deriniu.
Dviem porcijoms reikės:
- 5 smidrų ūglių,
- druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų,
- 1 šaukšto išlydyto sviesto (arba alyvuogių aliejus),
- saujos tarkuoto sūrio,
- šviežių žolelių (petražolės, krapai, peletrūnas).
Gaminimas:
Paruoškite smidrus nupjaudami sumedėjusius galus. Virkite ūglius verdančiame vandenyje 3–4 minutes. Trumpai palaikykite po šaltu vandeniu, supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais arba palikite vientisus.
Suplakite kiaušinius kartu su žiupsneliu druskos bei šviežiai maltų juodųjų pipirų. Pakaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies. Įdėkite sviestą, palaukite, kol ištirps, tada supilkite kiaušinių masę į keptuvę, paskirstykite tolygiai ir kepkite 1–2 minutes, kol pagrindas sukietės.
Uždėkite smidrus ant pusės omleto kartu su tarkuotu sūriu ir žolelėmis. Perlenkite, kad kita pusė būtų virš smidrų pusės. Pabaikite pakepdami karštoje orkaitėje ir patiekite.
Kiti šį receptą papildantys ir gerą skonį suteikiantys priedai gali būti kiaulienos šoninės griežinėliai, plonai pjaustyti svogūnai.
Šaltinis: šparagas.lt