Didžioji dalis žmonių turi įgimtą polinkį antsvoriui. Taip pat daugelis nutukusių asmenų bent kartą gyvenime yra laikęsi dietos.
„Nutukimas – tai daugelio veiksnių nulemta liga, todėl vien tik sumažinti kalorijų kiekį nepakanka. Jei pasirinktas būdas svoriui mažinti bus per daug sunkus tiek fiziškai, tiek emociškai, tai netaps ilgalaikiu būdu“, – komentuoja „Kardiolitos“ klinikų gydytoja dietologė Eugenija Časaitytė.
Siekiant išvengti antsvorio, ypač turint polinkį į nutukimą, būtina laikytis keleto labai paprastų, bet efektyvių mitybos taisyklių, kurių viena svarbiausių – dažni valgymai.
Mažiau, bet dažniau valgydami daugiau įsisaviname
„Valgyti turime bent 3-is kartus per dieną. Svarbu, kai pajuntame alkį – pavalgyti, sustoti valgyti – kada pasisotinam, valgyti dėmesingai ir tai, kas skanu“, – teigia dietologė.
Jei pasirinktas būdas svoriui mažinti bus per daug sunkus tiek fiziškai, tiek emociškai, tai netaps ilgalaikiu būdu.
Taip pat svarbu yra valgyti reguliariai, laikantis valgymo režimo, maždaug 4 valandų intervalu. Jei yra didesnis tarpas tarp valgymų – turi atsirasti tarpinis užkandis.
Kita ne ką mažiau svarbi mitybos taisyklė – tai saikas. Galima valgyti viską (įvairų maistą), bet tam tikrais kiekiais.
Nutukimo paplitimui įtakos turi ir tai, kad daugelis žmonių taupo laiką valgymo sąskaita arba valgydami nekoncentruoja dėmesio į patį valgymo procesą, o valgydami dar ir dirba prie kompiuterio.
Valgant reikia tik valgyti, matyti maisto porciją prieš save. Taip ir mažiau suvalgome, ir geriau įsisaviname maistines medžiagas.
Pusryčių ir miego režimo svarba
„Tiesa yra labai paprasta – jei suvartojame kalorijų, gaunamų su maistu, daugiau nei išeikvojame – svoris didėja. Net ir sudarius sveikatai palankiausią maisto derinį, jeigu vartojamas labai nedidelis perteklius, bet ilgą laiką – atsiranda viršsvoris“, – komentuoja E. Časaitytė.
Nepusryčiaujant, nutukimo rizika padidėja 4,5-5 kartus, o paskutinis valgymas (vakarienė) skatina riebalinio audinio kaupimąsi.
Svoris yra pagrindinis dalykas, kuris mums parodo, ar vartojamas teisingas kalorijų kiekis, ar yra tinkamas energijos balansas.
Nepusryčiaujant, nutukimo rizika padidėja 4,5-5 kartus, o paskutinis valgymas (vakarienė) skatina riebalinio audinio kaupimąsi.
„Pagrindiniai valgymai turėtų būti šviesiuoju paros metu, o miego trukmė turi būti ne mažesnė kaip 7 valandos. Miego stoka skatina alkio ir apetito didėjimą“, – atkreipia dėmesį gydytoja.