Šiais metais Lietuvos Raudonasis Kryžius ypač orientuojasi į sveiką senjorų mitybą bei pabrėžia esminį jos vaidmenį vyresnio amžiaus žmonių gyvenime ir teigiamą poveikį senjorų bendrai sveikatai. Pranešime žiniasklaidai LRK kartu su gydytoja dietologe Rasa Dovidavičiene dalinasi ir rekomendacijomis apie sveiką mitybą.
Tinkama mityba lėtina senėjimo procesus
Senstant žmonėms, keičiasi ir jų mitybos poreikiai, todėl labai svarbu atsižvelgti į šiuos specifinius reikalavimus, kad būtų užtikrintas energingas ir sveikas gyvenimo būdas.
Gerai subalansuota mityba gali padėti valdyti lėtines ligas, palaikyti kognityvines funkcijas ir pagerinti bendrą gyvenimo kokybę. Pagyvenusių žmonių mėnuo yra proga šviesti bendruomenes ir įtraukti jas į diskusijas apie pagyvenusių žmonių mitybą.
Gerai subalansuota mityba gali padėti valdyti lėtines ligas.
Mitybos įpročiai gali turėti didelę įtaką fiziniam ir psichiniam senėjimui, todėl svarbu laikytis sveikatai palankių mitybos principų, kad išlaikytumėte gerą sveikatą ir energiją. „Maistas žmogui yra varomoji jėga, kaip automobiliui kuras.
Turėdami tinkamus mitybos įpročius esame energingesni, miegam geriau, mūsų darbas produktyvesnis. Jei mityba išsiderina, jaučiame daugiau nerimo bei streso, ko pasekoje suprastėja darbo našumas, miego kokybė“, – apie sveikatai palankios mitybos svarbą užsimena gydytoja dietologė Rasa Dovidavičienė patvirtinanti, kad sveikatai palanki mityba iš tiesų lėtina senėjimo procesus.
Geresnei sveikatai – daugiau vandens ir skaidulinių medžiagų
Daugybė tyrimų rodo, jog dėmesys senyvo amžiaus asmenų gyvensenai gali padėti jiems priprasti prie sveikesnio gyvenimo ir išlaikyti pasitenkinimą juo. 2013-2014 metais vykdyto tyrimo rezultatai rodo, kad gyventojai vartoja per mažai kai kurių maisto produktų: ypač vaisių ir daržovių.
Dietologė R.Dovidavičienė teigia, kad visos lietuvių amžiaus grupės suvartoja per mažai baltymų (liesa mėsa, žuvis, pieno produktai, kiaušiniai, ankštinės daržovės), skaidulų (žalios daržovės, vaisiai, grūdiniai produktai, kruopos), gerųjų riebalų (alyvuogių aliejus, linų sėmenys, avokadas).
Gyventojai vartoja per mažai kai kurių maisto produktų: ypač vaisių ir daržovių.
Pastaruosius senjorai, gydytojos dietologės teigimu, ypač linkę keisti į sočiuosius riebalus, tokius, kaip grietinę ar majonezą, kurie sveikatai atneša daugiau žalos, nei naudos.
Taip pat lietuviai geria per mažai vandens. Gydytojos dietologės siūlymu, tinkamas vandens kiekis žmogui be gretutinių ligų – 6 stiklinės.
„Svarbu pabrėžti, kad tai turėtų būti paprastas vanduo – senjorų pamėgti kompotai ar gaivos – nesiskaičiuoja“, – vandens gėrimo būtinybę pabrėžia R.Dovidavičienė. Taip pat ypač svarbu suvartoti tinkamą kiekį baltymų, vengti sočiųjų riebalų bei nepamiršti vitaminų, ypač C ir E.
Visą mėnesį Lietuvos Raudonasis Kryžius 15-koje Lietuvos miestų skyrių organizuos renginius, seminarus ir iniciatyvas, skirtas vyresnio amžiaus žmonių sveikos mitybos įpročiams skatinti.