Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Specialistai atsako: kokių veiksmų imtis norint sumažinti pavasarinės alergijos padarinius

Nors pavasarį skubame džiaugtis šviečiančia saule ir bundančia gamta, tačiau daugeliui žmonių pavasaris atneša ir ne itin pageidaujamų pokyčių – sezoninę alergiją. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, su sezoninės alergijos simptomais susiduria iki 30 proc. viso pasaulio gyventojų.
Alergija
Alergija / 123RF.com nuotr.

Pavasarinę alergiją, dar vadinamą sezonine alergija arba šienlige, sukelia žiedadulkių koncentracijos padidėjimas ore. Žiedadulkių struktūra sudaryta iš smulkių miltelių, kurie yra lengvai pakeliami vėjo. Kadangi šios dalelės nukeliauja skirtingus atstumus, jos gali pasklisti labai plačiu perimetru, lengvai apgaubti tokio miesto kaip Vilnius teritoriją. Pavyzdžiui, žolės žiedadulkės, kurios prisideda prie didžiosios dalies alergijų, gali nukeliauti iki 100 kilometrų.

Žiedadulkės, patekusios į įvairias gleivines, pavyzdžiui, nosies, akių ir burnos, sukelia imuninį atsaką – organizmas pradeda gaminti histaminą, kuris ir sukelia alergijai būdingus simptomus – čiaudulį, kosulį, ašarojančias bei niežtinčias akis, gerklės skausmą. Tai yra organizmo uždegiminė reakcija ir būdas pašalinti žiedadulkes iš organizmo.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ specialistai pataria, kokių veiksmų imtis norint sumažinti pavasarinės alergijos padarinius.

Išsiaiškinkite alergeną

Pirmiausia reiktų išsiaiškinti, kokioms žiedadulkėms jūs esate alergiškas. Galite tai išsiaiškinti stebėdami, kurį pavasario mėnesį jūsų simptomai intensyviausi, ir atsižvelgti į tai, kokie augalai žydį – dažniausiai žmonės alergiški medžių, pavyzdžiui, alksnio ar beržo, žiedadulkėms ir įvairių žolių žiedadulkėms. Žinoma, efektyviausias būdas išsiaiškinti savo alergenus yra apsilankyti pas gydytoją ir atlikti alergenų testą.

Venkite kontakto

Kai jau žinote, kokiam konkrečiam alergenui esate jautrus, arba bent jau žinote mėnesius, kuriais alergija intensyviausia, rekomenduojama sumažinti kontaktą su žiedadulkėmis. Dėl jų struktūros ir savybių lengvai plisti yra ypač sunku visiškai išvengti žiedadulkių, tačiau galite sumažinti kontaktą su jomis. Stenkitės dienos metu, esant aukštoms alergenų dozėms ore, būti patalpose. Vis dėlto, jei turite palikti patalpas, stenkitės tai daryti anksti ryte arba vakare – kai žiedadulkių koncentracija sumažėja. Taip pat būnant lauke galima dėvėti ir medicininę kaukę, kuri apsaugos jus nuo jų patekimo į oro takus.

Laikykitės švaros

Palaikykite namų švarą – dažniau siurbkite ir valykite dulkes, patalpas vėdinkite esant mažesnėms žiedadulkių normoms, kaip ryte ar vakare, taip pat galite namie įsirengti oro filtrus. Pasistenkite dažniau skalbti drabužius, nes ant jų gali būti užsilikusių žiedadulkių.

123RF.com nuotr./Vyras plauna grindis
123RF.com nuotr./Vyras plauna grindis

Esant poreikiui, imkitės medicinos priemonių

Alergijos simptomus gali sumažinti ir antihistamininiai vaistai, tačiau juos naudokite tik pasitarę su vaistininku arba šeimos gydytoju. Jie alergijos negydo, tačiau sumažina simptomų intensyvumą.

Sunkiais alergijų atvejais gydytojai gali rekomenduoti imunoterapiją, kuri veikia vakcinacijos principu. Nedideli kiekiai alergeno per tam tikrą laiko tarpą yra suleidžiami kaip vakcinos. Tai yra efektyvus alergijos gydymo būdas, tačiau verta atkreipti dėmesį, kad imunoterapiją reikia atlikti ne žiedadulkių sezonu. Todėl tinkamiausias ir dažnai rekomenduojamas metas atlikti imunoterapiją yra ruduo – laikotarpis, kai alergijų sezonas yra pasibaigęs ir dar neprasidėjęs.

Dažniausių alergenų koncentraciją ore galite sekti ir PASYFO programėlėje – tai unikali suasmeninta alergijos simptomų prognozės sistema. PASYFO teikia informaciją apie alergijos simptomų pasireiškimo tikimybę, kurią galite rasti atsidarę nuorodą http://pasyfo.lt/.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“ siekia motyvuoti gyventi sveikiau, ugdyti sveikatai palankius įpročius, dalijasi aktualia informacija, nuolat analizuoja vilniečių sveikatos raštingumą ir būklę, bei stiprina Vilniaus vaikų ir mokinių sveikatą. Daugiau informacijos www.vilniussveikiau.lt ir „Vilnius sveikiau“ socialinių tinklų paskyrose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius