Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Specialistai: kas nutinka jūsų kūnui atsisakius alkoholio?

Neseniai atlikto Nacionalinio sveikatos instituto tyrimo duomenimis, du trečdaliai suaugusių JAV gyventojų teigia per pastaruosius metus vartoję alkoholio, o 52 proc. – per pastarąjį mėnesį. Kokios gali būti alkoholio vartojimo pasekmės sveikatai? Širdies, kepenų ir kasos sveikata prastėja, didėja lėtinių ligų rizika, be to, labai svarbu paminėti, kad kenčia psichinė sveikata.
Alkoholis
Alkoholis / Shutterstock nuotr.

Tačiau kas atsitinka jūsų organizmui, kai atsisakote alkoholio? Štai keli svarbūs pakitimai, kuriuos norėtumėte žinoti, rašoma eatthis.com.

Pagerėja širdies sveikata

2016 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad tiems, kurie atsisako alkoholio arba gerokai sumažina jo vartojimą, gali pagerėti širdies sveikata.

Dietologė ir mitybos specialistė Brittany Lubeck pasakoja: „Tyrimai rodo, kad reguliarus alkoholio vartojimas gali sukelti aukštą kraujospūdį, koronarinę širdies ligą, insultą ir kitas širdies problemas. Todėl logiška, kad atsisakius alkoholio sumažėja širdies ligų rizika“.

Jūsų kepenys jums padėkos

Alkoholis gali turėti įtaką hepatitui ir kepenų suriebėjimui. Tačiau jo atsisakius, kepenys turi galimybę atsistatyti ir atsinaujinti. „Alkoholis metabolizuojamas kepenyse, o per didelis jo vartojimas gali sukelti kepenų pažeidimus, įskaitant kepenų suriebėjimą, hepatitą ir cirozę“, – sako dietologė Trista Best ir prideda, kad „alkoholio atsisakymas leidžia kepenims atsinaujinti ir atsistatyti, taip skatindamas bendrą kepenų sveikatą.“

Galite numesti svorio

Alkoholis kaloringas – viename grame yra 7 kalorijos. Be to, tai yra „tuščios kalorijos“, neturinčios jokios maistinės vertės. „Atsisakius alkoholio gali sumažėti svoris“, – sako B.Lubeck.

Nevartojant alkoholinių gėrimų dažnai maitinamasi sveikiau, nes „daugelis žmonių gerdami jaučia stiprų potraukį maistui“, – aiškina dietologė.

Žurnale „Appetite“ paskelbto tyrimo duomenimis, žmonės, išgėrę alkoholio suvalgė 11 proc. daugiau nei tie, kurie susilaikė. Išgėrusieji taip pat jautė didesnį potraukį riebiam (kaloringam) maistui.

123RF.com nuotr./Vynas
123RF.com nuotr./Vynas

Gali pagerėti miego kokybė

Nors alkoholis iš pradžių gali sukelti mieguistumą, tyrimai rodo, kad jis gali sutrikdyti miego ciklą ir lemti nekokybišką poilsį. Atsisakius alkoholio miego režimas dažnai normalizuojasi, todėl miegas tampa ramesnis, o tai naudinga bendrai jūsų sveikatai.

„Alkoholis gali sutrikdyti miego ciklą, todėl būna sunku užmigti. Atsisakę alkoholio galite miegoti kokybiškiau ir ilgiau. Kokybiškas miegas turi daugybę privalumų sveikatai, įskaitant geresnes pažintines funkcijas, nuotaiką ir bendrą savijautą“, – aiškina T.Best.

Pagerės psichikos sveikata

Alkoholis ir psichikos sveikata yra glaudžiai susiję. Štai kodėl susilaikymas nuo alkoholinių gėrimų gali labai pagerinti jūsų psichologinę savijautą. Remiantis 2022 m. apžvalga, alkoholio atsisakymas gali padėti sumažinti nerimą ir depresiją, pagerinti nuotaiką ir kognityvines funkcijas.

„Alkoholis yra depresantas, galintis neigiamai paveikti psichikos sveikatą. Atsisakius alkoholio gali pagerėti nuotaika, sumažėti nerimas ir pagerėti bendra psichinė savijauta. Tai taip pat gali prisidėti prie geresnio streso valdymo“, – sako T.Best.

Turėsite daugiau energijos

Gėrimas neigiamai veikia miegą, o tai, žinoma, turi įtakos jūsų nuotaikai ir energijos lygiui kitą dieną. Žurnale „Sleep and Vigilance“ paskelbto tyrimo duomenimis, gausus alkoholio vartojimas gerokai padidina mieguistumą kitą dieną. Beveik 35 proc. dalyvių nurodė, kad išgėrę išvakarėse jautėsi sulėtėję arba praradę norą išlikti budrūs, tuo tarpu įprastą dieną tokius jausmus nurodė mažiau nei 5 proc. dalyvių.

Žarnyno sveikata

Net ir palyginti nedidelėmis dozėmis alkoholis gali neigiamai paveikti virškinimą, nes keičia skrandžio rūgšties išsiskyrimą ir trukdo virškinimo fermentams veikti ir skaidyti maistą. Kai šios funkcijos sutrinka, kenčia virškinimas. Tyrimai parodė, kad alkoholio vartojimas kartu su maistu gali sulėtinti virškinimą, o skrandžio rūgšties perteklius gali dirginti skrandį.

Pagražės oda

Alkoholis yra diuretikas, kuris didina skysčių išsiskyrimą iš organizmo, o tai ilgainiui gali turėti įtakos odos sveikatai. Mokslininkai nustatė glaudų ryšį tarp alkoholio vartojimo ir tokių odos ligų kaip psoriazė, egzema, spuogai. Viename tyrime netgi nustatyta, kad gausus alkoholio vartojimas – aštuoni ar daugiau gėrimų per savaitę – buvo susijęs su padidėjusiomis viršutinėmis veido linijomis, paburkimu po akimis ir veido vidurinės dalies apimties sumažėjimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas