Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistai pataria: ką valgyti, kad dantys būtų sveiki

Kiekvienas žino, kad būtina dantis valyti bent du kartus per dieną, naudoti tarpdančių siūlą ir burnos skalavimo skystį – veikdamos kartu, šios priemonės padeda sumažinti nepageidaujamų bakterijų kiekį burnoje. Dar vienas burnos higienai ir dantų būklei svarbus veiksnys, apie kurį kalbama rečiau, yra maisto produktai.
Dantys
Dantys / Shutterstock nuotr.

Lietuvos burnos higienistų draugijos pirmininkė Danguolė Mieldažienė ir prekės ženklo „Signal“ vadovė Marit Soha atrinko kelis gerai žinomus ir dantims naudingus maisto produktus, kuriuos vertėtų įtraukti į savo racioną:

1. Vanduo. Vanduo padeda palaikyti burnoje reikiamą seilių kiekį. Seilės atlieka labai svarbų vaidmenį, nes jose yra baltymų, mineralų, fermentų, neutralizuojančių dantims žalingas rūgštis. Be to, vanduo yra natūralus būdas burnos ertmei išvalyti – ypač po kavos, gazuotų gėrimų ir raudonojo vyno, nes padeda išvengti pigmentinio apnašo dėmių atsiradimo ant dantų.

Per dieną derėtų išgerti bent 2 l vandens – ne tik dantys, bet ir visas jūsų kūnas bus už tai dėkingas. 

Vanduo su mėtomis ir citrinomis
Receptas: Vanduo su mėtomis ir citrinomis
8 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.8 / 18
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 2.00 l
Citrinos: 3.00 vnt. (1 citrinos sultys ir 2 citrinos, supjaustytos griežinėliais)
Mėtos: 2.00 sauja (lapeliai)
Kaip gaminti
  1. Visus ingredientus sumaišykite dideliame ąsotyje.
  2. Leiskite pastovėti šaldytuve bent porą valandų, kad mėtos ir citrinos atskleistų savo skonius.
Suskleisti

2. Pienas. Seniai žinoma, kad pienas yra naudingas žmogaus kaulams. Mokslininkai teigia, kad dantų sveikatai – taip pat. Rekomenduojama gerti liesą arba nugriebtą pieną – to tikrai pakaks gauti paros kalcio normai.

Pieno kokteilis su vyšniomis
Receptas: Pieno kokteilis su vyšniomis
4 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Bananai: 6.00 vnt.
Vyšnios: 150.00 g
Kakava: 1.00 valg. š.
Pienas: 1.00 st.
Vaniliniai ledai 400.00 g
Kaip gaminti

1. Išimkite vyšnių kauliukus.

2. Bananus supjaustykite, sudėkite į maišytuvo indą su vyšniomis, suberkite kakavos miltelius, supilkite pieną ir gerai suplakite.

3. Pabaigoje įmaišykite ledus.  

Suskleisti

Nepamirškite ir labai naudingo pieno produkto – sūrio. Jo sudėtyje yra didelis kiekis kalcio ir fosfato – elementų, kurie padeda subalansuoti burnos ertmės pH, saugo ir atstato danties emalį, dalyvauja seilių gamyboje.

Taip pat skaitykite: Pienas: tai vis dėlto sveika gerti ar ne?

Galbūt jau esate pastebėję ir dar vieną puikią šios arbatos savybę – ji padeda kovoti su blogu burnos kvapu.

3. Žalioji arbata. Žaliosios arbatos sudėtyje yra naudingų antioksidantų, be to, yra tyrimų, rodančių, kad ši arbata gali sumažinti ėduonies ir periodonto ligų atsiradimo tikimybę.

Daugumos žaliųjų arbatų sudėtyje yra fluorido, apsaugančio danties emalį nuo ėduonies.

Žaliosios arbatos limonadas
Receptas: Žaliosios arbatos limonadas
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 58
Receptas
Ingredientai
Žalioji arbata: 4.00 st.
Citrinos: 3.00 vnt. (sultys)
Mėtos: 1.00 sauja (½ stiklinės šviežių lapelių)
Vanduo: 2.00 st. (natūralaus arba gazuoto)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Užplikykite žaliąją arbatą, perkoškite ir leiskite kiek atvėsti.
  2. Supilkite ką tik išspaustas citrinų sultis, sudėkite kapotas mėtas, supilkite vandenį ir palikite atvėsti.
  3. Galite pagardinti cukrumi, papuošti mėtų lapeliais, ledukais.
Suskleisti

Žalioji arbata taip pat padeda sustabdyti bakterijų dauginimąsi burnoje. Galbūt jau esate pastebėję ir dar vieną puikią šios arbatos savybę – ji padeda kovoti su blogu burnos kvapu, todėl patariama arbatos be cukraus išgerti po kiekvieno valgio.

4. Lašiša. Žuvis – puikus vitamino D šaltinis. Tiesa, patartina rinktis būtent riebią žuvį. Vitaminas D yra būtinas organizmui tam, kad šis įsisavintų kalcį ir gautų iš jo daugiausiai naudos. 

Lašiša cukinijų, grietinėlės ir vyno padaže
Receptas: Lašiša cukinijų, grietinėlės ir vyno padaže
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.3 / 32
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 4.00 vnt. (filė kepsniai po 200 g)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Vynas: 100.00 ml (baltas)
Sojų padažas: 3.00 valg. š.
Grietinėlė: 250.00 ml (riebi)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, česnaką susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus, česnaką ir pakepinkite apie 2 minutes.

2. Cukiniją supjaustykite plonais griežinėliais, dėkite į keptuvę su svogūnais. Kepkite 5 minutes. Supilkite vyną ir sojų padažą, užvirkite. Supilkite grietinėlę, dar kartą užvirkite, sumažinkite ugnį ir dar troškinkite 5 minutes.

3. Kol troškinasi daržovės, kitoje keptuvėje iškepkite lašišos kepsnius:  žuvį pabarstykite druska, pipirais ir kepkite po 3 minutes iš abiejų pusių. Lašišą tiekite su grietinėle ir cukinijų padažu.

 

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

5. Apelsinai. Citrusiniai vaisiai – vienas iš vitamino C šaltinių. Vitaminas C padeda gerinti kraujagyslių ir jungiamojo audinio būklę, taip apsaugodamas dantenas nuo įvairių ligų.

Krevetės su šparagais ir apelsinais
Receptas: Krevetės su smidrais ir apelsinais
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Krevetės: 10.00 vnt. (tigrinių)
Smidrai: 10.00 vnt. (t. y. apvirti smidrai)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis 2cm)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (0,5)
Sviestas: 80.00 g
Vynas: 75.00 ml (balto)
Vištienos sultinys: 100.00 ml
Petražolės: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Apelsinai: 1.00 vnt. (didelis)
Kaip gaminti

1. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkintus česnakus, imbierą, aitriąją papriką ir lengvai apkepkite.

2. Supilkite vyną ir sultinį, pakaitinkite. Sudėkite virtas krevetes, smidrus, nuluptas apelsino skilteles, pagardinkite druska.

3. Virkite apie 3 minutes. Galiausiai įmaišykite 50 g šalto sviesto ir pagardinkite kapotomis petražolėmis.

4. Patiekite giliose lėkštėse su padažu.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

Vitaminas C taip pat padeda kovoti su uždegiminiais procesais. Jeigu nemėgstate citrusinių vaisių, vitamino C atsargas galite papildyti valgydami juoduosius serbentus. 

Taip pat skaitykite: 10 maisto produktų, kurie natūraliai balina dantis

6.  Braškės. Kaip ir apelsinai, braškės turi daug vitamino C, be to, padeda gauti burnos ir dantenų sveikatai itin reikalingo baltymo kolageno. Braškėse taip pat yra malio rūgšties – natūralaus „baliklio“. Ji nėra žalinga ir gali padaryti jūsų dantis baltesnius!

Braškės su kremu
Receptas: Braškės su kremu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 7
Receptas
Ingredientai
Braškės: 200.00 g
Abrikosai: 1.00 vnt. (mažas indelis konservuotų abrikosų puselių)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (1-1,5 arbat. š.)
Klevų sirupas: 1.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 arbat. š. nutaruotų žievelių)
Migdolai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Apelsiną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, perliekite verdančiu ir smulkia trintuve nutarkuokite žievelę.

2. Migdolus nuplikykite, nulupkite žieveles, riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir smulkiai sukapokite.

3. Abrikosus labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, sumulkinkite. Abrikosų gabalėlius ir maskarponę sukrėskite į plakimo indą, suberkite vanilę, nutarkuotas apelsinų žieveles, supilkite klevų sirupą ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.

4. Į masę šaukštu įmaišykite riešutus ir 2 val. padėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.

5. Braškes gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, kiekvienos viršų dailiai įpjaukite. Į braškių taureles konditeriniu švirkštu įspauskite po šiek tiek kremo. Tiekite kaip desertą dailiose lėkštelėse.

Suskleisti


7. Juodasis šokoladas. Norint turėti sveikus dantis, saldumynais piktnaudžiauti tikrai nederėtų. Tačiau juoduoju šokoladu kartais pasimėgauti ne tik galima, bet ir verta! Kakava šokolade turi daug tanino – ši medžiaga užkerta kelią dantų erozijai bei dantenų uždegimui. Kakava taip pat naudinga kovojant su ėduonimi, nes mažina rūgštingumą burnos ertmėje.

Juodojo šokolado putėsiai
Receptas: Juodojo šokolado putėsiai su brendyje mirkytomis slyvomis ir morengu
1 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.1 / 13
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 100.00 ml (35 proc. riebumo)
Juodasis šokoladas: 50.00 g (norint kietesnių putėsių, reikėtų daugiau)
Brendis (šlakelis) 1.00 arbat. š.
Džiovintos slyvos: 5.00 vnt. (juodosios)
Miltelinis cukrus: 3.00 valg. š. (morengui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinio trynį su cukrumi išplakite iki baltumo. Supilkite grietinėlę ir plakite, kol matysis vagelė. Svarbiausia – neperplakti, kad nevirstų sviestu. Jei grietinėlė nesiplaka, įlašinkite citrinos sulčių

2. Šokoladą ištirpinkite vandens vonelėje. Paskui supilkite jį į plaktą grietinėlę, išmaišykite, įpilkite šlakelį brendžio, kuriame mirko slyvos, ir paruoštus putėsius dėkite į šaldytuvą 2–4 val., kad sustingtų. Slyvas susmulkinkite ir apipilkite brendžiu.

3. Baltymus išplakite su cukrumi iki purumo. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo plonu sluoksniu tepkite išplaktą masę. Kepkite 90–110°C laipsnių karštumo orkaitėje 1–1,5 valandos. Putėsius sluoksniuokite su morengu ir apibarstykite smulkintomis slyvomis. Bon appetit!

Alaus someljė rekomenduoja: Šis desertas puikiai dera su karamelinio salyklo turinčiu alumi.

"Kulinarijos studijos" archyvo nuotr./Donatas Dabrovolskas
"Kulinarijos studijos" archyvo nuotr./Donatas Dabrovolskas

Receptas virtuvės šefo bei alaus someljė Donato Dabrovolsko

 

 

 

Daugiau Donato patarimų apie maisto ir alaus derinimą rasite čia

Suskleisti

Be to, juodasis šokoladas stimuliuoja kraujotaką, jame gausu antioksidantų. Rinkitės juodąjį šokoladą, kuriame mažiausiai 80 proc. kakavos ir kuo mažiau cukraus.

Visi išvardyti produktai ne tik padeda išlaikyti sveikesnius dantis, bet ir yra naudingi bendrai jūsų kūno būklei ir sveikatai, nes padeda gauti organizmui būtinų vitaminų ir mineralų. Be abejo, dantų ir tarpdančių valymas bei skalavimas yra pagrindinės priemonės burnos sveikatai palaikyti, tačiau stebėti, kaip ir ką valgome, taip pat būtina. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?