Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Specialistai: riešutus būtina mirkyti vandenyje

Itin vertingu maisto produktu laikomi riešutai apipinti įvairiais mitais. Tad kaip yra iš tiesų, į ką atreipti dėmesį renkantis riešutus ir kurie iš jų yra patys naudingiausi mūsų sveikatai?
Riešutai.
Riešutai. / 123RF.com nuotr.

Štai 3 dažniausi mitai apie riešutus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Riešutai pavojingi dėl juose esančių mikotoksinų

Įvežamiems ir parduodamiems riešutams į Europos Sąjungos šalis (tarp jų, ir į Lietuvą) taikomi labai griežti reikalavimai jų kokybei, kurie yra žymiai griežtesni nei Azijoje ar Jungtinėse valstijose. Vykdoma nuolatinė kontrolė, tyrimus atlieka tiek valstybinės tarnybos, tiek įmonės savo viduje.

,,Sklando įvairūs mitai apie riešutus, tačiau mikotoksinai juose – veikiau išimtis nei taisyklė. Vienintelis dalykas, į ką svarbu atkreipti dėmesį, – ar riešutai nėra kartūs. Jei jų skonis geras, mėgaukimės ir džiaukimės šia gamtos dovana, valgykime įvairius riešutus, nes visi jie turi skirtingų naudingų savybių, yra be galo vertingi produktai dėl juose esančių baltymų ir gerųjų riebalų.

Gydytojai ir mitybos specialistai rekomenduoja suvalgyti per dieną nors po 3 riešutus, kad gautume mums svarbių maistinių medžiagų”, – sako Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas, KTU prof. Pranas Viškelis.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas pritaria, kad mitų ir informacijos apie riešutus yra daug, tačiau realios rizikos nėra. Maisto veterinarijos tarnybos užduotis yra užtikrinti riešutų importavimo saugą.

Asmeninio archyvo nuotr./Rimantas Stukas
Asmeninio archyvo nuotr./Rimantas Stukas

Svarbu ir tai, kad žmogus gali nusipirkti kokybiškus, neužterštus riešutus, bet parsinešus į namus juos laikyti šiltoje, drėgnoje patalpoje, kur atsiranda puikios sąlygos daugintis grybeliams. Todėl R.Stukas rekomenduoja riešutus laikyti sausoje, vėsioje vietoje, išbertus arba medžiaginiuose, o ne plastikiniuose maišeliuose. Parduotuvėje saugiausia įsigyti ne sveriamus, o sandariai supakuotus riešutus.

Riešutus būtina mirkyti

Ar iš tiesų riešutų mirkymas padeda pašalinti toksinus? R.Stukas pabrėžia, kad šis procesas pagerina skonio savybes, nes atstato riešutų prarastą drėgmę, o jei ilgiau pamirkoma, riešutai prisotinami vandeniu, tad tampa minkštesni. Mirkant vandenyje gali ištirpti ir vandenyje tirpios medžiagos, jei tokių buvo ant riešuto paviršiaus, tačiau dažniausiai į rinką tokie riešutai dėl griežtos kontrolės nepatenka, tad yra saugūs vartoti iš karto.

Visgi, jei norite atskleisti vertingiausias riešutų savybes, pagerinti virškinimą, patariama riešutus pamirkyti vandenyje su žiupsneliu jūros druskos. Štai į ką svarbu atkreipti dėmesį:

  • Migdolai, pistacijos, lazdyno riešutai mirkomi 8 valandas, ypač, jei norime išgauti kreminę konsistenciją
  • Pekano, graikinius ir bertoletijų riešutus mirkyti vandenyje pakaks 5–6 valandas
  • Anakardžių ir makadamijų riešutai pasižymi didžiausiu gerųjų riebalų kiekiu, todėl juos užtenka mirkyti 2–4 valandas

Mirkyti riešutai gerina virškinimą, suaktyvina maistinių medžiagų, ypač baltymų, bei vitaminų įsisavinimą, atskleidžia riešutų skonį bei tekstūrą.
Riešutuose gausu riebalų, tad turintiems antsvorio žmonėms jų reikėtų vengti.

Vida Press nuotr./Riešutai
Vida Press nuotr./Riešutai

Riešutuose yra daug sveikų mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, tačiau Harvardo universiteto tyrimai įrodė, kad riešutų įtraukimas į mitybą padeda kontroliuoti svorį, suteikia sotumo jausmą bei sumažina potraukį saldumynams.

Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos Dr. Xiaoranas Liu sako, kad 30 g riešutų įtraukimas į kasdienę mitybą gali padėti užkirsti kelią svorio didėjimui bei sumažinti nutukimo ir širdies, kraujagyslių ligų riziką.

Bertoletijų riešutuose esantis cinkas reikalingas insulino bei gliukozės kontrolei. Jų trūkumas gali paskatinti suvalgytį ne vieną desertą, todėl šie riešutai rekomenduojami mėgstantiems saldėsius.

Vienoje saujoje – pluoštas sveikatai naudingų savybių

Visi riešutai yra puikus gerųjų riebalų, antioksidantų, mineralų – magnio, cinko, geležies, kalcio, vario, seleno, fosforo, kalio bei vitaminų šaltinis. Riešutų sudėtyje yra daug baltymų, tad tai puiki alternatyva gyvūninės kilmės produktams.

Štai migdolai yra greitas, lengvas ir skanus užkandis bei puikus vitamino E – antioksidanto šaltinis, kuris padeda išvengti laisvųjų radikalų pažeidimų. Šiuose riešutuose yra daug magnio bei kalcio ir kalio, būtino normaliai inkstų, širdies ir kitų organų veiklai.

Fotolia nuotr./Migdolai
Fotolia nuotr./Migdolai

Anakardžiai išsiskiria geležies gausa, tad yra itin vertingi merginoms, moterims, kenčiančioms nuo gausių menstruacijų, neseniai pagimdžiusioms bei vegetarams, ieškantiems geležies šaltinių.

Vida Press nuotr./Anakardžio riešutai
Vida Press nuotr./Anakardžio riešutai

Anakardžių sudėtyje yra ir kitų gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų – cinko, padedančio subalansuoti cukraus kiekį kraujyje ir pagerinti imuninę sistemą, bei antioksidantų.

Žemės riešutai naudingi dėl juose esančios folio rūgšties, B vitamino, amino rūgščių, magnio, kalio ir vitamino E. Jie aprūpina svarbiomis maistinėmis medžiagomis, kurių mums reikia: kalciu, geležimi, variu, selenu, riboflavinu.

Fotolia nuotr./Žemės riešutai
Fotolia nuotr./Žemės riešutai

Graikiniai riešutai išsiskiria alfa linoleno rūgštimi, augaliniais omega – 3 riebalais, todėl yra itin vertingi siekiant sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų, uždegimų, depresijos riziką. Juose taip pat gausu antioksidantų, baltymų, skaidulų, fosforo ir magnio.

„Fotolia“ nuotr./Graikiniai riešutai
„Fotolia“ nuotr./Graikiniai riešutai


Tad vienas mėgstamiausių užkandžių pasaulyje gali ramiai karaliauti kiekvieno iš mūsų namuose. Ragaukime ir eksperimentuokime, juk riešutai – puikus užkandis, ingredientas ne tik kokteiliams ar salotoms, bet ir pagrindiniams patiekalams ar įvairiems desertams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos