Koks turi būti produktų eiliškumas
Pirmoji taisyklė susijusi su maisto produktų eiliškumu valgant. Mitybos specialistė nesiūlo tarp skirtingų grupių produktų daryti pauzių, lėkštėje jie gali būti kartu, tačiau valgyti reikėtų laikantis tam tikros sekos.
„Valgymo eiliškumo seka turėtų būti tokia: pradėti valgyti reikėtų nuo skaidulų (daržovių), tada seka baltymų turintis maistas, riebalai (avokadas, riešutai), krakmolas (duona, grūdų garnyras) ir desertas, t. y. cukrus (geriausia – vaisinis desertas). Tyrimai rodo, kad, jeigu valgysime, pavyzdžiui, sumuštinį su tunu, gliukozės koncentracija šoks labiau nei pirma suvalgysime tuną, o tada – visa kita. Jei pastebėjote, vaikai taip ir daro – jie nevalgo visko kartu, o atsirenka skirtingus produktus ir valgo juos atskirai.
Taip pat atliekant vieną tyrimą buvo palyginta, kaip dvi ananaso riekelės pakelia gliukozės koncentraciją kraujyje, jeigu mes jas valgome atskirai tarp valgymų arba valgome iš karto po pagrindinio maisto. Suvalgytas vaisius po maisto kelia gliukozės koncentraciją daug mažiau. Taigi vaisius reikėtų valgyti ne kaip užkandį tarp valgymų, o kaip desertą po valgio“, – teigė lektorė.