Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sportas pagal profesiją

Net jei dirbate mėgstamą darbą, vis tiek pavargstate. Neskirdama laiko atsipalaidavimui, poilsiui, pervargsite, o tai gali sukelti įvairių negalavimų. Atsikratyti įtampos galima dviem būdais: arba karališkai ilsėtis (pvz.: SPA centras, masažas, jūra, smėlis, saulė), arba užsiimti absoliučiai priešinga darbui fizine veikla. Deja, pašėlęs gyvenimo tempas (ir lėšų stygius) neleidžia karališkai atsikvėpti kada panorėjus.Taigi nelieka nieko, kaip susirasti tinkamiausią fizinio aktyvumo rūšį.
Sportas
Sportas / Fotolia nuotr.

Studentėms

Studentiškame gyvenime vis dėlto daugiau proziškos kasdienybės nei linksmybių. Stropių studentų pečius užgula nemenka našta. Ir ne tik per sesijas. Daug ir įtemptai mokantis, greitai pavargsta akys, sunkiau sutelkti dėmesį, atsiminti. Dirbant įtemptą protinį darbą, fizinis krūvis būtinas! Studentėms naudingiausi užsiėmimai, žadinantys teigiamas emocijas. Treniruotės turėtų džiuginti, o ne varginti. Tad jei esate artistiškos prigimties, rinkitės kūno rengybos treniruotes su šokių elementais: ronkenrolą ar pilvo šokius ir pan. Esate azartiška, kovinga, nenurimstate be pergalės? Tuomet jums tiks judrūs žaidimai: tinklinis, lauko tenisas, Rytų kovos (karatė, dziudo). Nenutraukite treniruočių per atostogas ir juolab per sesiją, net jei prie vadovėlio teks pasėdėti visą naktį. Judėkite! Tuomet ir smegenys dirbs visu pajėgumu, ir nervai bus ramūs.

 

Jeigu dirbate sėdėdama

Fotolia nuotr. / Sėdimas darbas
Fotolia nuotr. / Sėdimas darbas

Banko darbuotojos, įvairių įstaigų tarnautojos, buhalterės… Ko gero, dauguma moterų visą darbo dieną praleidžia nepasikeldamos nuo kėdės. O kuo tai gali baigtis, jei nė trupučio nejudėsite, turbūt nė neverta sakyti. Nuo sėdimo darbo labiausiai kenčia stuburas, ypač kaklo ir juosmens sritys, pavargsta nugaros raumenys. Todėl į mankštą būtinai įtraukite pratimų, skirtų minėtoms raumenų grupėms treniruoti. Pratimai su kamuoliu, Pilateso mankšta, liekninamasis kvėpavimas – tai pratimai kaip tik jums, mat atsipalaiduosite ir sustiprinsite raumenis. Po sunkios darbo dienos vertėtų pasimankštinti nors kelias minutes. Nepamirškite kojų! Joms taip pat reikia fizinio krūvio: vaikščiokite sparčiu žingsniu, bėgiokite, važinėkite dviračiu, riedučiais, netingėkite kasdien atlikti pritūpimų. Pamatysite – išvarginta nuobodaus biuro interjero širdis tiesiog uždainuos!

 

Jeigu dirbate stovėdama

Pardavėjos, restoranų ir kavinių darbuotojos, darbininkės prie konvejerio – didžiausias krūvis tenka šių moterų kojoms. Specialistai pataria nors porą minučių pasimankštinti darbo metu: padaryti negilių įtūpstų, pasistiebti ant pirštų galų, pavaikščioti ant kulnų. Vengiate kreivų žvilgsnių? Tuomet pamėginkite ritmiškai kvėpuodama įtempti ir atpalaiduoti kojų bei sėdmenų raumenis – niekas nepastebės. O vakare pasimankštinkite su kardiotreniruokliu ar apsilankykite aerobikos salėje. Sustiprės kojų raumenys, pagerės kraujotaka, pagreitės medžiagų apykaita. O štai pratimai su svareliais, nors jums ir nedraudžiami, nebus tokie veiksmingi.

 

Visur bėgte…

Fotolia nuotr. / Joga
Fotolia nuotr. / Joga

Ar žinote, kaip vienu metu būti skirtingose vietose? Ne? O štai kurjeriai, gidai, revizoriai ir panašių profesijų atstovai žino. Kad ir netolimos, bet dažnos kelionės jiems – kasdienybė. Šių profesijų atstovai dirbdami nuolat jaučia įtampą, juk kiekvieną kartą reikia prisitaikyti prie besikeičiančios aplinkos, įvertinti jos saugumą. Dėl netolygaus krūvio kenčia ir raumenys: tai sėdi, tai stovi, tai bėgi. Jei dirbate panašų darbą, patariame rinktis ne tik kūną, bet ir dvasią atpalaiduojančias treniruotes: jogą, meditaciją. Labai naudinga plaukioti baseine (vasarą – ežere, upėje), apsilankyti masažo kabinete. O jei esate itin energinga, norite labiau išsikrauti, puikiai tiks treniruotės, kai jėgos pratimai derinami su šokių elementais.

 

Kai pavargstate bendrauti…

Reikia paminėti ir tas dailiosios lyties atstoves, kurių darbas – nuolat bendrauti su žmonėmis. Tai gydytojos, socialinės darbuotojos, paslaugų srities specialistės. Emocinį išsekimą geriausiai gydyti ne tik mėgaujantis tyla ar ramybe, bet ir judant. Geriausia rinktis  plaukimą. Vanduo turi magiškų galių: ne tik atpalaiduoja raumenis, bet ir nervų sistemą, malšina emocinę įtampą. Jeigu vanduo – ne jūsų stichija, tuomet išbandykite kvėpavimo pratimus.

 

Namų šeimininkėms

Buities rūpesčiai nuo sporto salės skiriasi tik tuo, kad krūvis namie skaičiuojamas nenuvalytais langais ar glėbiais nelygintų drabužių… Atkreipkite dėmesį, kad beveik visus namų ruošos darbus atliekame pasilenkusios į priekį, todėl greitai įskausta nugarą. Pirma, turėtumėte prisiminti, kaip tinkamai laikyti nugarą: ji turi būti tiesi ir šiek tiek atpalaiduota, o ne sulenkta it klaustukas. Antra, darbus reikėtų derinti, daryti pertraukėlių, pavyzdžiui, keletą minučių šveiskite vonią, paskui išdžiaustykite skalbinius arba nuskuskite bulves, o tuomet baikite švarinti vonią. Vis dėlto tokio fizinio krūvio nepakanka, ypač jei mėgstate daug ir skaniai pavalgyti. Rinkitės tokius pratimus, kurie stiprintų nugaros raumenims. Iš esmės tinka visi, kurie atliekami gulomis. Naudinga ir vandens aerobika, nes atpalaiduojamas stuburas. Poilsiaudama pajūryje, pamėginkite pasivaikščioti įsibridusi į jūrą iki kaklo – tai puiki mankšta nugarai ir stuburui.          

 

Fotolia nuotr. / Mankšta
Fotolia nuotr. / Mankšta

Visiems ir bet kada

Yra tokių fizinių užsiėmimų, kurie tinka nepriklausomai nuo darbo pobūdžio: vaikščiojimas sparčiu žingsniu, vandens aerobika, joga, tempimo pratimai.

 

Statiškas darbas

Jeigu tenka ilgai stovėti, sėdėti ar dar blogiau – dirbti susilenkus, nemalonių pojūčių ir nuovargio nepavyks išvengti. Kai raumenys nejuda, išsiskiria pieno rūgštis, kelianti nemalonų tempimą ar skausmą. Be to, kai dirbama mažai judant, lėčiau plaka širdis, kapiliarai perneša mažiau kraujo. Pagreitinti kraujotaką ir pašalinti nemalonius pojūčius galite daugiau judėdama. Žinoma, galite prigulti, tačiau raumenų skausmas nedings. Kita vertus, nepulkite intensyviai mankštintis, nes sąnariai, sausgyslės būna sustingę, todėl galite pasitempti. Pats veiksmingiausias ir saugiausias būdas atgauti jėgas – masažas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas