Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Stebėtinai paprastas būdas, kaip pašalinti mikroplastiką iš geriamojo vandens

Tikriausiai nieko nenustebins žinia, kad smulkūs mikroplastiko fragmentai dideliais kiekiais patenka į mūsų organizmą, ypač su maistu ir gėrimais. Iki šiol atrodė, kad to išvengti neįmanoma. Tačiau dabar mokslininkai rado paprastą ir veiksmingą būdą, kaip juos pašalinti iš vandens, rašo „Science Alert“.
Kalkių nuosėdos virdulyje
Kalkių nuosėdos virdulyje / 123RF.com nuotr.

Kinijos Guangdžou medicinos universiteto ir Dzinano universiteto komanda atliko bandymus su „minkštuoju“ ir „kietuoju“ vandentiekio vandeniu (kuriame yra daugiau mineralinių medžiagų). Bandymo metu prieš užvirinant skystį ir filtruojant atsiradusias nuosėdas, į jį pridėjo nanoplastiko ir mikroplastiko (NMP).

Fotolia nuotr./Vanduo
Fotolia nuotr./Vanduo

Tyrimo rezultatai parodė, kad kai kuriais atvejais virinant ir filtruojant buvo pašalinta iki 90 proc. NMP, nors efektyvumas skyrėsi priklausomai nuo vandens rūšies.

Pasak mokslininkų, didelis šio metodo privalumas, kad nereikia jokių specialių priemonių ar laboratorijos – dauguma žmonių taip pašalinti plastiką iš geriamojo vandens gali, naudodami tai, ką turi savo virtuvėje.

„Ši paprasta verdančio vandens strategija gali sėkmingai pašalinti NMP iš namų ūkių vandentiekio vandens ir taip sumažinti NMP patekimą į žmogaus organizmą“, – rašo mokslininkai savo paskelbtame straipsnyje.

Tyrimas taip pat parodė, kad didesnė NMP koncentracija buvo pašalinta iš kieto geriamojo vandens mėginių, kuriame kaitinant natūraliai susidaro kalkių nuosėdų (arba kalcio karbonato) sankaupos.

Ši kalkinė medžiaga, dažnai matoma virtuvinių virdulių viduje, susidaro ant plastiko paviršiaus, nes dėl temperatūros pokyčių kalcio karbonatas iš tirpalo išsiskiria, o plastiko fragmentai „susimeta" į plutą.

Tačiau net ir minkštame vandenyje, kuriame ištirpsta mažiau kalcio karbonato, maždaug ketvirtadalis NMP iš vandens buvo pašalinti. Tyrėjai teigia, kad visus plastiko gabalėlius galima pašalinti per paprastą filtrą, panašų į nerūdijančio plieno tinklelį, naudojamą arbatai perkošti.

123RF.com nuotr./Stiklinis virdulys
123RF.com nuotr./Stiklinis virdulys

Ankstesniuose tyrimuose geriamajame vandenyje, kurį kasdien vartojame įvairiais kiekiais, buvo nustatyti polistireno, polietileno, polipropileno ir polietilentereftalato fragmentai. Šįkart tyrėjai pridėjo dar daugiau nanoplastiko dalelių, kurių skaičius užvirus vandeniui buvo veiksmingai sumažintas.

„Akivaizdu, kad virintame vandenyje plastiko mažiau. Iki šiol tokį vandenį vartodavo ne daug gyventojų. Tikimasi, jog tyrimas padės šį paprastą ir veiksmingą plastiko mažinimo būdą išpopuliarinti ir taip sumažinti plastiko patekimą į žmogaus organizmą“, – sako tyrimo autoriai.

Neseniai paskelbtas tyrimas parodė, jog mikroplastiko aptikta visose tirtose žmogaus placentose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius