„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Supermaistas: dauguma klaidingai suvokia, koks jis iš tiesų

Ant supermaisto pakuočių nėra etikečių su ingredientų sąrašu, jis neperdirbtas ir netgi ne toks egzotiškas, kokį įsivaizduoja daugelis žmonių. Taip LRT RADIJUI sako trenerė, mitybos specialistė, knygos „Supermaistas“ autorė Ilka Adams. Kaip teigia ji, kas kartą valgant reikia atkreipti dėmesį, ar organizmas gaus reikiamų elementų: „Kai žiūrime į savo lėkštę, turime paklausti savęs – kur angliavandeniai, kur riebalai, kur baltymai?“
Chia sėklų pudingas
Chia sėklų pudingas / Vida Press nuotr.

– Kas yra supermaistas?

– Žmonės galvoja, kad supermaistas – egzotiškas, labai brangus. Iš tiesų tai produktai, ant kurių nėra ingredientų sąrašo, tai neperdirbtas maistas. Ant supermaisto produktų nieko neparašyta, jie nepakuoti, nebent tai kiaušinių pakelis. Supermaisto pavyzdžiai – saldžios bulvės, obuoliai, bananai, lašiša.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ilka Adams
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ilka Adams

– Tačiau yra ir kiek egzotiškiau skambančių pavadinimų – chia sėklos, goji uogos, imbieras. Ar šie produktai taip pat priskiriami supermaisto kategorijai?

– Supermaistui galime priskirti maisto produktus, turinčius daug vitaminų ir mineralų. Tai produktai, stiprinantys imunitetą, padedantys kovoti su ligomis ir ilgiau gyventi, stabdantys senėjimo procesus.

Galima klasifikuoti – supermaistas, kurį sudaro riešutai ir sėklos, supermaistas, kurį sudaro daržovės ir t. t.

Minėtose chia sėklose yra daug omega-3 riebalų. Sumaišius sėklas su vandeniu ar jogurtu, atsiranda želė efektas. Taigi, jei propaguojama veganiška mityba, šiuo produktu galima pakeisti kiaušinius, kurie sutraukia ingredientus ką nors kepant.

TAIP PAT SKAITYKITE: Noriu pokyčių! Eksperimentas – kaip kasdienės treniruotės paveiks mano organizmą ir savijautą

– Kuo naudingi supermaisto produktai?

– Pavyzdžiui, imbieras mažina pykinimą. Jei keliaujant pykina, galima išgerti stiklinę vandens su sutarkuotu imbieru. Kalbant apie kitus prieskonius, dalis jų (Kajeno pipirai, česnakai) valo toksinus, greitina medžiagų apykaita, kas aktualu norint numesti svorio.

Jei norima atsikratyti svorio, reikėtų rinktis augalinius, ne gyvulinius riebalus. Tam tinka avokadai, alyvuogių arba linų sėmenų aliejus, moliūgų sėklos. Šie produktai atstato hormonų veiklą, kas labai svarbu moterims. Norint, kad oda būtų graži, plaukai blizgėtų, į racioną reikia įtraukti riebalų. Tam ir tinka augaliniai riebalai.

Fotolia nuotr./Moliūgų sėklos
Fotolia nuotr./Moliūgų sėklos

– Kaip atsirado supermaisto reiškinys? Prieš kelis metus žinių apie kai kuriuos produktus buvo labai mažai.

– Taip, goji uogos ar chia sėklos buvo randamos tik ekologiškose parduotuvėse. Jų nebuvo įprastose parduotuvėse, bet dabar ir jose galima rasti ekologiško maisto skyrių, veganiško maisto skyrių, pieno ar varškės be laktozės ir pan. Tai tapo įprastais ir normaliais produktais.

– Į ką atkreipti dėmesį, stengiantis sveikiau maitintis?

– Yra trys elementai, kuriuos turime duoti savo kūnui, – angliavandeniai, riebalai ir baltymai. Kai žiūrime į savo lėkštę, turime paklausti savęs – kur angliavandeniai, kur riebalai, kur baltymai?

Rytą galima pradėti pusryčiais su kokteiliu, kuriame būtų šių elementų. Reikėtų į augalinį pieną (migdolų arba kanapių sėklų) įmesti šaukštelį chia sėklų ir bananų. Pienas turi daug baltymų, chia sėklos – sveikų riebalų, bananai – angliavandenių. Tokie pusryčiai būtų sveiki ir puikiai subalansuoti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Grakštesnėms kūno linijoms: maisto produktai, kurie efektyviai degina riebalus

„Fotolia“ nuotr./Chia sėklos
„Fotolia“ nuotr./Chia sėklos

– Ar reikia derinti supermaisto produktus?

– Nėra gerai maišyti angliavandenių turinčius ir lengvai virškinamus produktus (vaisiai) su riebalų turinčiais ir ilgai virškinamais produktais.

Pavyzdžiui, virškinimo procesą gali apsunkinti vaisių su riešutais valgymas. Reikėtų juos arba valgyti atskirai, arba pradėti nuo vaisių ir pereiti prie riešutų.

Reikia įsiklausyti į savo kūną, suprasti, kas gerai virškinama, kas ne, stengtis nemaišyti tam tikrų produktų.

Visi žmonės skirtingi – kai kurie neturi jokių problemų, jokių alergijų, gali valgyti viską, o kiti ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“