Kaip greitai ir paprastai iš vyšnių (ar trešnių) išimti kauliukus, skaitykite čia.
Ir tai toli gražu dar ne visos gerosios vyšnių savybės. Pateikiame sveikatai naudingų raudonųjų uogų savybių.
1. Gerina nuotaiką ir suteikia energijos. Įpusėjus darbo dienai, pradedate justi vangumą? Pamirškite energinius gėrimus, verčiau juos pakeiskite sauja prinokusių vyšnių – didžiąją vyšniose esančių kalorijų dalį sudaro natūralūs cukrūs, kurie gerina nuotaiką ir suteikia energijos.
2. Padeda geriau miegoti. Jei kankina nemiga, pradėkite reguliariai valgyti vyšnias, mat jose gausu geram miegui būtino melatonino hormono. Jis aptinkamas daugelio miego sutrikimų gydymui skirtų vaistų sudėtyje. Taigi prieš griebdamiesi įvairių medikamentų ir norėdami išvengti jų sukeliamo šalutinio poveikio, per dieną verčiau suvalgykite vidutinę saują vyšnių.
3. Vyšnios sveikos akims. Gerai prisirpusiose vyšniose apstu vitamino A, dalis šio vitamino yra beta karotenas, kuris yra itin naudingas mūsų akims ir efektyviai gerina regėjimą. Iš tiesų būtent vyšniose yra net 20 kartų daugiau vitamino A nei braškėse ar mėlynėse.
4. Mažina vėžinių susirgimų riziką. Ar žinojote, kad reguliariai valgydami vyšnias galite apsaugoti savo organizmą nuo įvairių vėžinių susirgimų? Šviežiose ar šaldytose uogose yra daug natūralių antioksidantų, kurie mažina vėžio riziką.
Anot mokslininkų, vyšnios taip pat puikiai mažina ir aplink pilvą susikaupusius riebaliukus.
5. Gerina virškinimą ir mažina pilvo riebalus. Kadangi vyšniose gausu skaidulų, jos itin efektyviai gerina virškinimą bei padeda sumažinti cholesterolio lygį jūsų organizme. Žinoma, viso kibiro vyšnių jums tikrai nerekomenduojame, užteks vidutinio dydžio saujos – tokiame vyšnių kiekyje yra maždaug ketvirtis dienai rekomenduojamos skaidulų normos. Anot mokslininkų, vyšnios taip pat puikiai mažina ir aplink pilvą susikaupusius riebaliukus – tai patvirtino su graužikais atliktas tyrimas, kurio metu kartu su įprastu maistu vyšnių miltelius gavusios žiurkės priaugo mažiau svorio nei tos, kurios nebuvo maitinamos vyšnių milteliais.
6. Mažina tinimą ir lengvina podagros skausmus. Podagra – tai lėtinė medžiagų apykaitos sutrikimo liga, kai kraujyje ir kituose organizmo skysčiuose labai padidėja šlapimo rūgšties kiekis. Simptomai: sąnarių uždegimas, skausmas, patinimas.
Flickr.com/Skaniosios vyšnios
2012 metais tyrimą atlikusi grupelė mokslininkų pastebėjo, kad su šia liga stebėtinai efektyviai kovoja paprasčiausios vyšnios – vos dvi dienas vyšnias reguliariai valgančių pacientų būklė pagerėjo net 35 proc. Na, o jei jau planuojate šalia namų pasisodinti tuziną vyšnių medžių, neskubėkite. Tyrimo dalyviams užteko suvalgyti maždaug 10–12 vyšnių tris kartus per dieną. Mokslininkai rekomenduoja vyšnias dažniau valgyti ir artrito kamuojamiems žmonėms.
7. Mažina raumenų mėšlungį ir menstruacinius skausmus. Vyšniose gausu kalio, kuris itin reikalingas mūsų raumenims – šios mineralinės medžiagos trūkumas gali sukelti itin skausmingus raumenų mėšlungius. Specialistai pataria prieš sportą ar po jo suvalgyti bananą (jame kalio daugiau), tačiau jei nesate itin didelis šio vaisiaus gerbėjas, galite valgyti ir vyšnias, kurios moterims dar ir efektyviai gali sumažinti menstruacijų sukeltus pilvo skausmus.
8. Gerina smegenų veiklą. Maistu smegenims vadinamos vyšnios padeda pagerinti atmintį ir visiškai nesvarbu, kokio amžiaus esate – jei pastebite, kad tampa vis sunkiau prisiminti nedideles smulkmenas, dažniau valgykite vyšnių. Šiose uogose yra antocianino, kuris labai naudingas smegenų veiklai.
9. Vyšnios naudingos širdžiai. Valgyti širdžiai naudingus maisto produktus, uogas ar daržoves verta visuomet – susirūpinti savo širdies sveikata vertėtų kuo anksčiau, net jei jokių sutrikimų ir nepastebėjote. Mokslininkai tikina, kad ir vyšniose esančios naudingosios medžiagos gali sumažinti įvairių širdies ligų riziką.
Vyšnias valgykite šviežias, šaldytas arba džiovintas, jei gerą sveikatą palaikyti norėsite visus metus. Na, o jei paprastos vyšnios kiek pabodo, išbandykite šiuos receptus:
Ingredientai
Vynas:
300.00 ml (raudonas sausas)
Kaip gaminti
1. Vyšnias nuplaukite, išimkite kauliukus. Puode užvirinkite 150 ml vandens, sudėkite uogas, supilkite vyną, suberkite cukrų. Sriubą užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite 25–30 min., kol vyšnios suminkštės. Likus 10 min., suberkite makaronus. Įpilkite šlakelį migdolų esencijos.
2. Baigusi virti, puodą nukelkite nuo ugnies ir įstatykite į dubenį su šaltu vandeniu, kad atvėstų.
3. Prieš tiekdama, palaikykite šaldytuve. Grietinėlę sumaišykite su milteliniu cukrumi ir plakite, kol sutirštės. Į lėkštę įpilkite sriubos, uždėkite šaukštą plaktos grietinėlės, papuoškite vyšnia.
Suskleisti
Ingredientai
Salotos:
350.00 g (raudonlapės gūžinės)
Portveinas: 6.00 valg. š.
Actas:
4.00 valg. š. (raudonojo vyno)
Kaip gaminti
1. Gražgarstes nuplaukite ir nuvarvinkite. Nupjaukite raudonlapių salotų galus ir jas 10 minučių pamerkite į šaltą vandenį (bus mažiau karčios).
2. Vyšnias nuplaukite ir perpjaukite pusiau. Alyvuogių aliejų, portveiną, actą ir klevų sirupą išmaišykite. Įberkite druskos, pipirų ir dar sykį išmaišykite. Užpilkite ant vyšnių ir palikite apie 20 minučių.
3. Abiejų rūšių salotas išdėliokite lėkštėje, ant jų sudėkite kubeliais supjaustytą fetą, kumpio juosteles.
4. Ant salotų sudėkite vyšnias, apšlakstykite nuo jų likusiu skysčiu. Salotas patiekite su skrudinta balta duona.
|
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
Suskleisti
Ingredientai
Kiaušiniai:
2.00 vnt. (1 - tešlai ir 1 - pertepimui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (tešlai ir pertepimui)
Cukrus:
2.00 valg. š. (0,5 valg. š. - tešlai ir 1 valg. š. - pertepimui)
Aliejus:
50.00 ml (su karotenu - tešlai)
Kaip gaminti
1. Kiaušinį ištrinkite su druska ir cukrumi, įpilkite pusę stiklinės pieno, suberkite persijotus miltus ir gerai išmaišykite. Supilkite likusį pieną ir dar kartą išmaišykite.
2. Į įkaitintą keptuvę samčiu įpilkite tešlos ir paskirstykite po visą. Kepkite iš vienos (jei lietiniai ploni) arba iš abiejų pusių (jei stori).
3. Į ištrintą varškę įberkite cukraus, vanilinio cukraus, druskos, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite.
4. Po šaukštą varškės kremo uždėkite ant kiekvieno lietinio, aptepkite visą paviršių. Lietinius sulenkite per pusę. Sudėkite į keptuvėje ištirpintą sviestą ir pakepinkite. Patiekite šiltus su grietine ir uogiene.
|
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
Suskleisti
Ingredientai
Salotos:
200.00 g (įvairių lapinių salotų)
Medus:
1.00 arbat. š. (skysto)
Švelnus garstyčių padažas su grūdeliais 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
1. Iš medaus, garstyčių ir alyvuogių aliejaus sumaišykite padažą, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
2. Nuplaukite ir nuvarvinkite salotas.
3. Vyšnias supjaustykite puselėmis, išgliaudykite kauliukus.
4. Sūrį supjaustykite kubeliais, susmulkinkite graikinius riešutus.
5. Tiekdama salotas, ant viršaus išdėliokite vyšnių puseles ir sūrio kubelius, užberkite smulkintų riešutų. Apšlakstykite medaus ir garstyčių padažu.
Suskleisti
Ingredientai
Citrinos:
1.00 vnt. (1 citrinos tarkuota žievelė ir pusės citrinos sultys)
Sviestas:
130.00 g (30 g išdėlioti ant vyšnių sluoksnio ir 100 g tešlai)
Druska:
5.00 g (1/2 arbat. š.)
Kaip gaminti
- Iš pradžių pasiruoškite vyšnių sluoksnį. Dubenyje sumaišykite vyšnias be kauliukų, rudąjį cukrų, tarkuotą citrinos žievelę, citrinos sultis ir kukurūzų krakmolą.
- Paruoštą masę perdėkite į 16 cm skersmens kepimo indą.
- Ant viršaus išdėliokite nedideliais kubeliais supjaustytą sviestą.
|
Astos Černės nuotr. / Gaminant vyšnių desertą „cobbler“ |
- Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską. Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Trinkite tarp pirštų masę tol, kol neliks sausų miltų ir gausite trupinius. Tuomet sudėkite grietinę, išmaišykite ir išminkykite minkštą tešlą.
- Perkelkite paruoštą tešlą ant švaraus, lygaus, miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite ir formele ar nedidele stikline išspauskite apskritimus. Išdėliokit juos ant vyšnių ir sviesto.
|
Astos Černės nuotr. / Gaminant vyšnių desertą „cobbler“ |
- Kepkite iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol paviršius taps gražiai auksinės spalvos. Išjunkite orkaitę, šiek tiek atvėsinkite. Patiekite dar šiltą su kaušeliu ledų: patiekti galite inde, kuriame kepėte, arba paskirstyti į kelis atskirus dubenėlius. Skanaus!
Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: vyšnių „cobbler“
Suskleisti
Ingredientai
Sultys:
2.00 arbat. š. (žaliųjų citrinų)
Kaip gaminti
- Cukrų suberkite į puodelį su apelsinų sultimis ir ant labai mažos ugnies kaitinkite, kol cukrus ištirps. Sirupą atvėsinkite, įmaišykite žaliosios citrinos sultis.
- Vyšnias nuplaukite, nusausinkite, išimkite kauliukus, užpilkite migdolų likeriu ir palikite pusvalandį. Varškę kelis kartus pertrinkite per sietelį, sukrėskite į indą su vyšniomis, supilkite sirupą ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Ledų masę supilkite į indą ir įdėkite į šaldymo kamerą. Vis pamaišydami, kad ledai nesusikristalizuotų, šaldykite, kol masė taps standi ir lygi.
Suskleisti
Ingredientai
Kiaušiniai:
3.00 vnt. (trynys - pagrindui ir 2 - įdarui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagrindui)
Kėlimo milteliai: (0,5 - pagrindui) 1.00 arbat. š.
Varškė:
180.00 g (tepamo sūrelio - įdarui)
Kaip gaminti
- Ant lentelės dėkite sviestą. suberkite su kėlimo milteliai sumaišytus miltus, viską sukapokite peilio nugarėle.
- Dėkite trynį, sukrėskite grietinę, pasūdykite, suminkykite tešlą. Ją įsukite į maistinę plėvelę, pusvalandį šaldykite.
- Vyšnias nuplaukite, išimkite kauliukus, palikite 15 minučių. Išsiskyrusias sultis nupilkite.
- Suplakite kiaušinius. Sudėkite tepamąjį sūrelį, suberkite miltelinį cukrų, išsukite. Iškočiokite ploną lakštą. Įtieskite jį į kepimo formą, kraštelius prispauskite prie šonų.
- Ant viršaus užtieskite kepimo popieriaus, užberkite džiovintų žirnių. 10 minučių pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Ištraukusi sukrėskite kiaušinių ir sūrio įdarą.
- Kepkite dar 15–20 minučių. Ant viršaus tolygiai išdėliokite vyšnias ir dar 5 minutes pakepkite.
Suskleisti
Daugiau receptų su vyšniomis rasite paspaudę ant šios nuorodos.