Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Svajojate apie geresnę sveikatą? 6 produktai, kuriuos šiemet turėtumėte įtraukti į mitybą

Prieš naujus metus daugelis žmonių išsikelia tikslus, kuriuos norės įgyvendinti per ateinančius 12 mėnesių. Vienas jų šiemet galėtų būti rūpinimasis savo sveikata ir jos gerinimas.
Ciberžolė
Ciberžolė / 123RF.com nuotr.

Savo kelionę link geresnės sveikatos galite pradėti keliais paprastais žingsniais. Dietologė Paulina Lee įvardijo 6 produktus, kurie padės įgyvendinti šį tikslą, rašoma „Eat this, not that“.

1. Kimčiai (angl. kimchi)

Kimčiai – tai korėjietiškas fermentuotų daržovių patiekalas, paprastai gaminamas iš kopūstų. Jis gali suteikti organizmui nemažai pastebimos naudos, kuri per ateinančius metus gali pagerinti jūsų sveikatą.

„Kimčiai yra fermentuotas arba probiotinis maistas, kuriame yra tokių sudedamųjų dalių junginių, kaip polifenoliai, karotinoidai, kapsaicinas, sieros turintys junginiai, skaidulos ir per fermentacijos procesą susidarantys junginiai, pavyzdžiui, pieno rūgšties bakterijos“, – sako P.Lee.

123RF.com nuotr./Kimčiai
123RF.com nuotr./Kimčiai

Ką tai reiškia jūsų sveikatai? Anot dietologės, kimčiai gali pagerinti žarnyno veiklą, taip pat pasižymi antioksidacinėmis, senėjimą stabdančiomis, nutukimą mažinančiomis, antibakterinėmis savybėmis.

Kaip sako P.Lee, kimčiai puikiai papildo bet kokį patiekalą. Korėjoje jis paprastai dedamas kaip garnyras, tačiau taip pat įtraukiamas į daugelį patiekalų. Kimčiai dera su visų rūšių baltymais, gali būti dedami į sriubas, tiekiami prie gruzdintų daržovių, keptų ryžių ir dar daug kitų patiekalų.

2. Ciberžolė

P.Lee taip pat rekomenduoja į patiekalus dėti ciberžolės pažymėdama, kad šis prieskonis gali padėti kovoti su žarnyno gleivinės ir viso organizmo uždegimu, todėl tikrai jausitės geriau.

„Ciberžolės sudėtyje yra kurkumino, kuris stimuliuoja II fazės kepenų aktyvaciją taip padidindamas suaktyvėjusių toksinų detoksikaciją. Kurkuminas taip pat gali padidinti antioksidantų, kuriuos gamina organizmas, kiekį ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis“, – aiškina P.Lee.

Dietologė ciberžolę siūlo naudoti prie žuvies ar baltyminių produktų.

3. Braškės

Braškės yra ne tik skanus, bet ir sveikas pasirinkimas. Anot P.Lee, braškėse gausu polifenolių, pasižyminčių puikiu antioksidaciniu poveikiu. Jose gausu vitamino C, mangano, folio rūgšties ir kalio, kurie gyvybiškai svarbūs imuninei sveikatai, smegenų veiklai, ląstelių augimui bei kraujospūdžio reguliavimui.

„2019 m. žurnale „The Journal of Nutritional Biochemistry“ paskelbtame tyrime padaryta išvada, kad braškių valgymas padeda padidinti naudingų bifidobakterijų kiekį žarnyno mikrobiome, – tęsia P.Lee. – Įrodyta, kad bifidobakterijos padeda įveikti vidurių užkietėjimą, viduriavimą ir žarnyno uždegimą.“

Nors braškes galima valgyti šviežias, dietologė primena, kad jas taip pat galima užšaldyti, o vėliau panaudoti plakant kokteilį, valgyti su jogurtu, įmaišyti į salotas.

4. Lašiša

Neabejotinai naudinga valgyti įvairių rūšių žuvį, tačiau jei norite pagerinti savo sveikatą 2023 metais, P.Lee ypač rekomenduoja lašišą.

„Lašišoje yra daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, – sako P.Lee. – Be to, mūsų organizmas to negamina, todėl tai yra būtinas maisto produktas, kurį reikėtų įtraukti į savo mitybą.“

123RF.com nuotr./Lašiša
123RF.com nuotr./Lašiša

Anot dietologės, priešuždegiminės omega-3 veikia mažindamos uždegimą organizme bei gali padėti pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą, pažinimo funkciją. Be to, sveiki riebalai gali pagerinti virškinimą.

5. Kaulų sultinys

„Kaulų sultinyje yra gydomųjų aminorūgščių, mineralų ir žarnyną gydančio kolageno“, – teigia P.Lee.

Dietologė priduria, kad nebūtina kaulų sultinį gaminti patiems. Anot jos, yra daugybė iš anksto paruoštų sultinių, kuriuos galima nusipirkti. Specialistė siūlo jį naudoti kaip sriubos pagrindą ar tiesiog gerti patį vieną.

6. Brokolių daigai

Nors tikrai žinote apie brokolių naudą sveikatai, nepamirškite į savo mitybą įtraukti brokolių daigų. P.Lee aiškina, kad jie yra maistinių skaidulų, vitamino C ir sulforafano šaltinis. Pastarasis, dietologės teigimu, pasižymi antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis ir priešvėžinėmis savybėmis.

P.Lee priduria, kad yra atliekami daug žadantys tyrimai, rodantys brokolių daigų vartojimo naudą gydant vėžį.

P.Lee pataria juos naudoti dedant į sumuštinius, gardinant avokado skrebučius ar maišant į salotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas