Ar galima valgyti sveikai ir skaniai?
B.Petrulės kredo – sveikai gyventi yra malonu, o sveika mityba neturi nieko bendra su savęs ribojimu ir alinančiomis dietomis. Norėdama pasidalinti savo atradimais ne tik su klientėmis, bet ir su plačiąja visuomene, savo žinias ji sudėjo į knygą „Geros savijautos virtuvė“. Kaip prisipažįsta pati autorė, visi 100 knygoje esančių receptų – iš jos kasdienio valgiaraščio. Visi patiekalai – paprasti, sveiki ir lengvai paruošiami.
Pasak jos, pirmoji klaida, kurią ji pastebi bendraudama su savo klientėmis, yra ta, kad dažnai manoma, jog norint numesti svorio reikia laikytis labai griežtos mitybos. Kitaip tariant, svorio metimas – labai sunkus ir psichologiškai alinantis procesas, todėl nuolat atidėliojama ar net įsikala sau į galvą, kad neįgyvendinamas, nes nėra valios taip save riboti.
„Žinoma, tam reikia valios ir disciplinos. Ir ne kiekvienas žmogus sugeba jos laikytis. Tačiau tai nereiškia, kad reikės save riboti, skaičiuoti kalorijas, alinti dietomis ir atsisveikinti su džiaugsmu, kurį mums paprastai teikia maistas.
Sveikas maistas dažnai įsivaizduojamas tik kaip salotos, virta vištiena, prėski ryžiai ir pan. Ir net minties nebūna, kad galima valgyti ir sveikai, ir skaniai, ir sočiai. Aš pati valgau viską. Pavyzdžiui, pusryčiams man tinka ir košės, ir sumuštiniai, ir blyneliai, pietums gali būti kepsneliai, kotletai ir net burgeriai, kebabai ar pica. Svarbiausia, kad patiekalai būtų pagaminti iš aukštesnę maistinę vertę turinčių produktų.
Ta pati pica kavinėje ir namuose gali turėti labai skirtingą maistinę vertę. Todėl labai patariu kuo daugiau maisto gamintis namuose. Aš nevalgau kebabų iš kebabinės, nes po tokio greitojo maisto jaučiuosi blogai, apsunkusi, sutrinka virškinimas, sumažėja energijos lygis. Tačiau namuose aš gaminu kebabus ir jie yra sveika alternatyva pirktiniams, nes naudoju lavašą, kuris pagamintas iš pilno grūdo miltų, todėl turi didesnį kiekį skaidulų ir baltymų.
Aš pati valgau viską. Svarbiausia, kad patiekalai būtų pagaminti iš aukštesnę maistinę vertę turinčių produktų.
Taip pat nevartoju jokių riebių padažų, padažą pasigaminu, pavyzdžiui, iš natūralaus jogurto ir avokado su česnaku ir druska. Kai savo išbandytus receptus pradėjau siūlyti klientėmis, kurdama joms mitybos planus, nuolat susilaukdavau nuostabos, kaip sveikas maistas gali būti toks skanus“, – pasakojo pašnekovė.