Šia tema, 2013 rugsėjo 27-28 dienomis, Vilniuje, Ann Wigmore gyvo maisto konferencijos metu, diskutavo žymiausi pasaulio mokslininkai, ekspertai ir praktikai. Konferenciją organizavo privati nevyriausybinė organizacija „Ann Wigmore fondas“ (AWF), bendradarbiaudama su „Living Ann Fund“ (JAV), Kornelio universitetu (JAV), Vilniaus miesto savivaldybe ir kitomis organizacijomis.
AWF direktorius Paulius Jaruševičius džiaugėsi pasiektais rezultatais: „Fondo darbas duoda apčiuopiamų rezultatų. Šiemet pakvietėme prof. T. Coliną Campbelą (T. C. Campbell) iš JAV. Susidomėjimas šio mokslininko veikla visame pasaulyje didžiulis. Jo knygos išverstos į daugelį pasaulio kalbų. Lietuvių kalba leidykla „Luceo“ išleido antrąją T. C. Campbelo knygą „Visuma“. Profesorius nagrinėja mitybos įtaką sveikatai jau daugiau kaip 40 metų. Lietuvoje jis ne tik skaitė pranešimus tūkstantinei konferencijos auditorijai, bet susitiko ir su sveikatos ministru V. P. Andriukaičiu bei Lietuvos Respublikos Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininke D. Mikutiene, visuomenės veikėjais, mokslininkais ir specialistais atsakingais už visuomenės sveikatą bei mitybą. Ypač džiugina, kad sąmoningos subalansuotos mitybos tema susidomėjo ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Klaipėdos universiteto ir Lietuvos edukologijos universiteto mokslininkai.
Profesorius T. C. Campbelas rugsėjo 28 d. pabrėžė, kad mitybai nėra skiriama pakankamai dėmesio ne tik visuomenėje, bet ir tarp medikų bei sveikatos profesionalų. Dažnai vadovaujamasi korporacijų užsakytais, tendencingais, moksliškai nepagrįstais ar ydingais redukcionistiniais tyrimų rezultatais. Neretai mokslininkų atlikti fundamentalūs tyrimai mitybos srityje nepelnytai ignoruojami ar pateikiami tendencingai. Maistas yra kur kas galingesnis sveikatą lemiantis faktorius, negu genetika, aplinkos tarša, vaistai ir visa tai, ką siūlo šiuolaikinė medicina. „Tinkamai pasirinktas maistas gali pagydyti jus greičiau ir veiksmingiau negu patys brangiausi vaistai ar dauguma chirurginių intervencijų, bet to, maistas neturi jokio nepageidaujamo šalutinio poveikio“, – sako mokslininkas naujausioje savo knygoje „Visuma“. Mokslininkas užaugo gyvulininkystės ūkyje ir valgė daug gyvulinės kilmės produktų, todėl savo karjeros pradžioje taip pat skatino gyvulinio maisto vartojimą. „Dabar esu mokslininkas ir galiu pasakyti tik tai, ką mes išsiaiškinome savo tyrimų metu. O išsiaiškinome labai daug dramatiškų dalykų, ir būtų neetiška jais nepasidalinti. Kai mes ištiriame žmones, kurie pradeda maitintis neapdorotu augaliniu maistu, konstatuojame, kad širdies ligos išnyko. Ar tai nepakankami įrodymai, kad ši mityba veikia? Jeigu žmonės serga diabetu, turi antsvorį, pakeitę mitybą jie atsikrato ir šių negalavimų. Jei manimi netikite, patys išbandykite. Tai ir yra mano pagrindinis tikslas – kad žmonės patys pamatytų pokyčius. Aš nesiimsiu pamokslauti, tiesiog pasidalinu, kokių rezultatų man pavyko pasiekti“ – tikino Lietuvoje viešėjęs mokslininkas.
Prof. T. C. Campbelas buvo vienas iš vadovaujančių mokslininkų, dvidešimtojo amžiaus aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose vykusiuose bendruosiuose Kinijos profilaktinės medicinos akademijos, Oksfordo ir Kornelio universitetų tyrimuose apie mitybą ir ligas. 1983 metais pradėtas tyrimas siekė ištirti ryšį tarp maisto ir vėžio, širdies bei medžiagų apykaitos ligų. Šis tyrimas „The New York Times“ buvo pavadintas „didžiuoju epidemiologijos prizu“.
Subalansuota mityba – geriausias vaistas nuo ligų. Ideali žmogaus mityba yra neapdorotas ar mažai apdorotas augalinės kilmės maistas, o gyvūninės kilmės baltymai – tai tiesiausias kelias į ligas. „Tokią išvadą aš priėjau remdamasis savo paties atliktais fundamentaliais moksliniais tyrimais, tokiais kaip „Kinijos studija“. “ - sakė mokslininkas.
Prof. T. C. Campbelas - buvo sužavėtas apsilankymu Lietuvoje, žiniasklaidos ir visuomenės dėmesiu bei šalyje vykdomomis iniciatyvomis sveikatos prevencijos srityje. „Tai didelis laimėjimas, kad 2013- ieji nevyriausybinių organizacijų iniciatyva LR Seimo yra paskelbti Sveikatingumo metais“, – sako profesorius. Jis žavisi mokslininkų, medikų, politikų, savivaldybių tarnautojų susidomėjimu mitybos tema. Mokslininką ypač sudomino galimybė bendradarbiauti su Lietuvos sveikatos mokslų ir Klaipėdos universitetais, organizuojant studentų mokymą bei mokslinius darbus mitybos srityje.
Jam pritaria ir Lietuvos vegetarų draugijos prezidentė Ksavera Vaištarienė, sakydama, kad gyvulinės kilmės baltymai yra kaip klijai, kurie sulipina ne tik kraują, bet ir limfą. Moteris aiškiai įvardina, kad XXI a. žmonių išsigelbėjimas – augalinis maistas. „Netinkamas maistas mus tiesiog nužudys“ – sako ilgametė vegetarė. Ji džiaugiasi, kad teko jau antrą kartą dalyvauti Ann Wigmore gyvo maisto konferencijoje.
Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis taip pat tiki, kad konferencija, kurią surengė Ann Wigmore fondas, neabejotinai yra naujas žingsnis link sveikesnės Lietuvos. „Manau, kad šis renginys atsakė į daug klausimų, kurie vis dažniau kyla kai kalbame apie sveiko maisto principus. Konferencija taip pat gerai pasitarnaus tolimesniam natūralios medicinos propagavimui mūsų šalyje“ – dėstė mintis pašnekovas.
„Didelis šio renginio indėlis į sklandesnį visuomeninių organizacijų ir valstybinio sveikatos sektoriaus bendradarbiavimą. Profesionalių lektorių paskaitos, išleisti leidiniai (T. C. Campbell „Visuma“), gausi informacija žiniasklaidoje ir objektyvus renginio nušvietimas – taip pat ženklas, kad sveikos gyvensenos judėjimas Lietuvoje įgyja vis didesnį pagreitį ir populiarumą“ – sako nenuilstantis sveikuolis.
Susidomėjimas antrąja Ann Wigmore gyvo maisto konferencija tikrai buvo didelis, vieni atėjo ieškoti rakto į sveikesnį gyvenimą, kiti – informacijos apie gydančią mitybą, treti – pagilinti ir praplėsti žinias.
Štai, kad ir Fitneso Europos ir Pasaulio čempioną Liną Kričalą nustebino renginio masiškumas. Anot jo, smagu išgirsti, kad Marva Oganian ir kiti pranešėjai pastebėjo, kad nei vienoje šalyje nematė tiek daug susidomėjusių žmonių sveika mityba. Dar pridėjo, kad holistinės sveikatinimo idėjos labai tinka Lietuvai dėl jos sąlyginio mažumo. Tai galėtų apimti visą Lietuvą. Iš profesoriaus T. C. Campbell pranešimo buvo įdomu sužinoti, kad eksprezidentas Billas Clintonas naudoja jo rekomenduotą mitybą ir pasisako prieš gyvūninės kilmės maisto vartojimą ir konkrečiai pieną, pieno produktus, mėsą,
Snieguolės ir Leonido Ladinskų šeima konferencijoje lankėsi jau antrą kartą ir tvirtina, kad daugiausia važiuoja dėl vidinės motyvacijos gyventi sveikiau. „Pernai važiavom, tam, kad pasisemtume įrodymų, kad pasirinkom teisingą kelią. Tikrai taip labai padėjo, sužinojom daug visko, nors jau nemažai apie žalią mitybą žinojom ir anksčiau, daug skaitėm ir domėjomės. Šiemet taip pat važiavom dėl motyvacijos, bet sužinojom ir naujų dalykų“ – dalinasi Snieguolė.
Žurnalistės Justinos Mikaitės nuomone, šių metų konferencija buvo stipresnė. „Visų pirma todėl, kad buvo pakviesti tokie žmonės kaip amerikiečių biochemikas T. C. Campbelas, kuris, dažnai kritikuojamoms alternatyvioms mitybos teorijoms, suteikė mokslinį svorį. Šis žmogus yra daugiau negu 300 tiriamųjų straipsnių autorius. Džiugu, kad abi jo knygos „Natūralus būdas išvengti ligų“ (The China Study) ir „Visuma“ (Whole) išleistos Lietuvoje“.
Kasmetine Ann Wigmore gyvo maisto konferencija, kurioje dalyvavo pasaulinio garso mokslininkai: prof. T. C Campbell (JAV), Marva Oganian (Rusija), Viktoras Kulvinskas (JAV)) ir praktikai Loreta Vainius (JAV), Cherie Soria (JAV), Lietuvos ir tarptautinei visuomenei siekiama pateikti naujausią, moksliniais tyrimais pagrįstą informaciją apie mitybos įtaką sveikatai ir galimybę gydyti maistu. Renginys skirtas atkreipti už visuomenės sveikatą atsakingų valdžios institucijų dėmesį į galimybę keisti visuotinę sveikos mitybos sampratą, norint gerinti žmonių sveikatą ir garsinti lietuvaitės Onos Varapickaitės (Ann Wigmore) vardą Lietuvoje bei Europoje.
Antrąją Ann Wigmore gyvo maisto konferenciją, tema „Gydanti mityba“, organizavo VšĮ „Ann Wigmore fondas“ (Lietuva), „Living Ann Fund“ (JAV), bendradarbiaudamas su Vilniaus miesto savivaldybe, Vilniaus visuomenės sveikatos biuru, Sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmais, Lietuvos sveikuolių sąjunga ir kitomis organizacijomis.