Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šviežio derliaus cukinijos: reguliuoja skysčių balansą, šalina kenksmingas medžiagas

Pirmasis lietuviškų cukinijų derlius jau pasiekė parduotuves. Šios daržovės puikiai tinka beveik visur: į įvairiausius troškinius, salotas, jas galima kepti keptuvėje, orkaitėje, ant kepsninės, gaminti cukinijų traškučius ar farširuoti.
Cukinijos
Cukinijos / 123RF.com nuotr.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jau pačioje derliaus pradžioje pirkėjai gali įsigyti lietuviškų cukinijų, kurias dėl švelnaus skonio išties mėgsta.

„Karščiams mušant rekordus, norisi gaivesnio ir lengvesnio maisto. Tad pirkėjai šalia tradicinių pomidorų ir agurkų į kasdienį pirkinių krepšelį dažniau deda šviežias lietuviškas cukinijas“, – teigia V.Budrienė.

Derliui įtakos gali turėti ir karščiai

Cukinijas tiekiančios įmonės UAB „Domeina“ atviro grunto daržovių-vaisių prekybos vadovas Laurynas Šavelis taip pat pritaria, kad cukinijų paklausa kasmet auga.

„Pastaruoju metu pastebime, kad būtent šias daržoves – žalias ir geltonas cukinijas – pirkėjai vis dažniau atranda. Žaliosios cukinijos Lietuvoje išlieka populiariausios, o pardavimų piką jos pasiekia vasarą“, – teigia L.Šavelis.

L.Šavelis pasakoja, kad Lietuvoje besitęsiantys tropiniai karščiai turėjo įtakos ir pirmajam cukinijų derliui. Vis dėlto tikroji karščių cukinijų derliui padaryta žala dar nėra aiški, nes jų sezonas dar tik prasidėjo ir augalai dar yra labai jauni.

„Geltonosios cukinijos yra kiek lepesnės už žaliąsias ir dėl karštų orų jau spėjome susidurti su iššūkiais, nes jas užpuolė ligos. Cukinijos tokių karščių nemėgsta, tačiau yra priemonių, kuriomis galima jas apsaugoti. Taip pat per karščius cukinijas kur kas dažniau reikia laistyti, kad nenukentėtų kokybė“, – sako vyras.

Nuplautos cukinijos pradeda greičiau pūti, o neplautos ir laikomos vėsiai bei sausai gali išstovėti net apie savaitę.

Paprastai cukinijų sezonas Lietuvoje prasideda nuo pirmosios liepos savaitės ir priklausomai nuo orų – trunka iki pirmųjų šalnų. Dažniausiai dėl didelio dienos ir nakties temperatūrų skirtumo jis baigiasi dar neprasidėjus spalio mėnesiui. Ir nors lietuviai savo daržuose cukinijas kartais yra linkę perauginti, jos turi būti valgomos jaunos, kol dar nėra subrendusios sėklos.

123RF.com nuotr./Žalios ir geltonos cukinijos
123RF.com nuotr./Žalios ir geltonos cukinijos

Perkant cukinijas visuomet reikėtų rinktis mažesnes ir tvirtesnes, kurių žievelė vientisai žalia, be dėmių. Jeigu cukinijas planuojate valgyti tą pačią dieną, tiesiog kruopščiai nuplaukite, naudodami švelnų šveistuką, ir gaminkite norimą patiekalą. Jei planuojate daržoves valgyti po kelių dienų, laikykite jas sandariame maišelyje šaldytuve ir nuplaukite tik prieš gamindami. Nuplautos cukinijos pradeda greičiau pūti, o neplautos ir laikomos vėsiai bei sausai gali išstovėti net apie savaitę.

Nenuginčijama nauda sveikatai

Kaip teigia L.Šavelis, cukinijos yra itin sveikos ir nekaloringos, todėl jas mėgsta ir atranda žmonės, propaguojantys sveiką gyvenseną, užsiimantys sportu arba tie, kurie stengiasi palaikyti liekną figūrą: 100 g cukinijų yra vos 15 kilokalorijų. Naudingiausia jų savybė – vandens balanso organizme sureguliavimas. Taip yra ne veltui – net 94 proc. cukinijos sudaro vanduo, todėl šią daržovę valgyti puikiai tinka karštomis vasaros dienomis.

Valgant cukinijas organizmas pasipildo vitamino C, kuris yra būtinas gerai imuninei sistemai užtikrinti, atsargomis. Šiose daržovėse randama ir daug kitų vitaminų: peptino, natrio, kalio, vario, magnio, kalcio ir geležies. Be to, cukinijose yra mažai cukraus, todėl ši daržovė labai tinka vartoti žmonėms, sergantiems diabetu. Cukinijų vartojimas iš organizmo šalina kenksmingas medžiagas: šviną, gyvsidabrį ir cholesterolį.

Net 94 proc. cukinijos sudaro vanduo, todėl šią daržovę valgyti puikiai tinka karštomis vasaros dienomis.

Jaunas cukinijas maisto gamyboje naudoti galima praktiškai visur. Be to, cukinijos mėgstamos įvairiose pasaulio virtuvėse: vakarų Afrikoje cukinijos dedamos į sriubas, troškinius ar derinamos su kuskusu. Meksikoje jos yra dedamos į salotas, Italijoje jas kepa pavoliotas džiūvėsėliuose, Bulgarijoje keptos cukinijos patiekiamos su česnaku, jogurtu ir krapais. Be to, kai kuriose šalyse valgomi ne tik cukinijų vaisiai, bet ir žiedai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas