Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tėvams baimės įvaranti tridienė karštinė: gydytoja pataria, kaip atskirti ją ir ką daryti

Tridiene karštine, dar vadinama šeštąja liga arba staigiąja egzantema, paprastai serga kūdikiai ir maži vaikai, dažniausiai nuo 6 mėnesių iki 2 metų amžiaus, rečiau – vyresni vaikai ir suaugusieji. Kas būdinga šiai ligai, kaip tinkamai vaiką slaugyti namie ir kokiais atvejais reikėtų kreiptis į gydytoją, pasakoja vaikų ligų gydytoja Gintarė Mikailienė.
Tridienė karštinė
Tridienė karštinė / 123RF.com/ asmeninė nuotr. / 15min koliažas

Šiai virusinei infekcijai būdingas karščiavimas, kuriam nuslūgus po kelių dienų atsiranda bėrimas. Pasak gydytojos, karščiavimas paprastai trunka 3–5 dienas, tada ant vaiko krūtinės, nugaros, kaklo ir veido atsiranda rausvai raudonas bėrimas. Tuomet, kai pastebimas bėrimas, vaikas dažniausiai jau nebėra viruso perdavėjas.

Shutterstock nuotr./ Sergantis kūdikis su mama
Shutterstock nuotr./ Sergantis kūdikis su mama

Kas ligą sukelia?

„Tridienė karštinė yra virusinė mažų vaikų infekcija, kurią sukelia žmogaus herpes virusas 6 ir rečiau – žmogaus herpes virusas 7. Tai yra žmonėms būdingas virusas ir neperduodamas iš gyvūnų žmonėms. Šis virusas dažniausiai plinta per kvėpavimo takų sekretą, pvz., seiles ar gleives, nuo užsikrėtusio asmens jautriam asmeniui. Tinkama higiena, atstumo išlaikymas (svarbu tai suprasti ir nepulti bučiuoti mažų vaikų svetimiems žmonėms) padeda sumažinti ligos plitimą“, – paaiškino gydytoja G. Mikailienė.

Ligos pavadinimas atspindi ligos eigą: aukšta temperatūra paprastai trunka apie tris dienas. Jai nuslūgus, atsiranda bėrimas.

Kaip atpažinti pagrindinius simptomus ir ir nesupainioti su kitomis ligomis?

  • Karščiavimas. Pagrindinis simptomas yra aukšta temperatūra, dažnai pasiekianti 39–40°C. Iš pradžių karščiavimas, anot vaikų ligų gydytojos, yra vienintelis simptomas ir gali būti siejamas su įvairiomis įprastomis vaikų ligomis, tokiomis kaip peršalimas ar ausų uždegimas. Karščiavimas paprastai trunka tris dienas.
  • Bėrimas. Bėrimas, būdingas tridienei karštinei, paprastai atsiranda karščiavimui nuslūgus. Kadangi bėrimas atsiranda vėliau, gali būti sunku diagnozuoti ligą pirmomis dienomis.
  • Nespecifiniai virusiniai simptomai. Kai kuriems vaikams gali pasireikšti lengvi, į peršalimą panašūs simptomai, tokie kaip sloga ar kosulys.
  • Bendra būklė. Kaip teigė gydytoja G.Mikailienė, nepaisant didelio karščiavimo, sergantys šia infekcija vaikai dažnai atrodo ir jaučiasi gana gerai, todėl tėvai gali manyti, kad vaikas neserga, ypač kai nėra kitų akivaizdžių simptomų.

„Vertinant šiuos simptomus, tridienės karštinės diagnozė gali būti ne iš karto akivaizdi. Tačiau, kai karščiavimas sumažėja ir atsiranda būdingas bėrimas, abejonių kilti nebeturėtų. Visgi, jei tėvams kyla įtarimų dėl vaiko sveikatos, jie turėtų pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu dėl būklės įvertinimo“, – sakė pediatrė.

Winel Sutanto / Unsplash nuotr./Termometras
Winel Sutanto / Unsplash nuotr./Termometras

Kokiais atvejais vaiką reikėtų parodyti gydytojui?

Vaikų ligų gydytoja patarė atsižvelgti į keletą svarbių veiksnių, kurie tėvams padės apsispręsti, kada vykti su vaikučiu pas specialistą:

Aukšta temperatūra: jei jūsų vaikas ilgą laiką karščiuoja (> 39,4°C), svarbu pasikonsultuoti su gydytoju. Tridienė karštinė yra viena iš galimų tokio karščiavimo priežasčių, tačiau svarbu įsitikinti, ar tikrai vaikui – būtent šis susirgimas.

Karščiavimas su kitais simptomais: jei jūsų vaikas turi kitų simptomų, tokių kaip kosulys, sunkus kvėpavimas arba bet kokie dehidratacijos požymiai (pvz., žymiai sumažėjęs šlapimo išsiskyrimas, burnos džiūvimas), svarbu kreiptis į gydytoją. Šie papildomi simptomai gali rodyti kitokią, sunkesnę ligą.

Susirūpinimas dėl vaiko būklės: jei nerimaujate dėl bendros vaiko būklės, net jei tai tik dėl karščiavimo, patartina pasikonsultuoti su gydytoju, kad jis tinkamai įvertintų nerimą keliančius simptomus.

Karščiavimo trukmė: jei karščiavimas trunka ilgiau nei kelias dienas, svarbu, kad jūsų vaiką apžiūrėtų gydytojas.

Bėrimas arba kiti nauji simptomai: kai atsiranda būdingas bėrimas, susijęs su tridiene karštine, tai gali padėti patvirtinti diagnozę. Tačiau, jei jūsų vaikui kartu su bėrimu atsiranda naujų simptomų, kreipkitės į gydytoją.

Esamos sveikatos būklės: jei jūsų vaikas turi lėtinių sveikatos sutrikimų, yra labai mažas arba jo imuninė sistema yra susilpnėjusi, turėtumėte pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu.

„Visada vadovaukitės savo nuojauta ir, jei nerimaujate dėl savo vaiko sveikatos, nedvejodami kreipkitės į gydytoją, kur jums bus atsakyta į rūpimus klausimus. Specialistas nustatys, ar vaiko negalavimų priežastis yra būtent tridienė karštinė“, – patarė gydytoja G.Mikailienė.

123RF.com nuotr./Karščiuojantis mažas vaikas
123RF.com nuotr./Karščiuojantis mažas vaikas

Kaip tinkamai gydyti ir slaugyti mažylį?

  1. Karščiavimo mažinimas: kadangi tridienė karštinė pasižymi aukšta temperatūra, patariama duoti vaikui vaistų, mažinančių karščiavimą. Laikykitės dozavimo instrukcijos. Tinkami vaistai su veikliąja medžiaga – paracetamoliu ar ibuprofenu. Kūdikiams iki šešių mėnesių vaistų su ibuprofenu reikėtų vengti. Tokio amžiaus vaikams geriau duokite paracetamolio sirupą ar žvakutes.
  2. Skysčiai: skatinkite vaiką gerti daug skysčių, kad išvengtumėte dehidratacijos. Pasiūlykite vandens, arbatos, kompoto arba geriamojo rehidratacijos tirpalo.
  3. Poilsis: pasirūpinkite, kad jūsų vaikas daug ilsėtųsi ir išsimiegotų, tai padės jam greičiau atsigauti. Aprenkite vaiką patogiais, lengvais, natūralaus pluošto rūbais.
  4. Stebėkite būklę: šios ligos komplikacijos yra retos, tačiau svarbu stebėti, ar vaikui neatsiranda neįprastų simptomų. Kreipkitės į gydytoją, jei vaikui pasireiškia pasunkėjęs kvėpavimas, traukuliai ar nuolatinis vėmimas.
  5. Izoliavimas: karščiuojantį savo vaiką atskirkite nuo kitų. Tridienė karštinė užkrečiama karščiavimo metu, kuris gali trukti nuo trijų iki penkių dienų. Kai atsiranda bėrimas, vaikas nebegali kitų užkrėsti ir jis jau sveiksta.

Tinkamai slaugant vaiką, tridienė karštinė yra savaime praeinanti liga be komplikacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas