Specialistai apie karantino pasekmes kūnui – kada darbas iš namų gali tapti metus trunkančiu gydymu

Atlikus tyrimą, apžvelgiantį lietuvių įpročius karantino metu, paaiškėjo, kad daugybė tautiečių pakeitė savo mitybos, alkoholio vartojimo bei fizinio aktyvumo pasirinkimus. Tyrimas įtrauktas į tarptautinį projektą COVIDiet, jį paskelbė Lietuvos sveikatos ir mokslo universitetas. Apklausos, kurioje dalyvavo 2447 pilnamečiai respondentai, rezultatai atskleidė, jog daugiau negu pusė Lietuvos gyventojų (62,1 proc.) karantino metu daug dažniau gamina maistą namuose bei daug mažiau laiko skiria fizinei veiklai (60,6 proc.).
Andrius Pauliukevičius, Natas Akmanavičius
Andrius Pauliukevičius, Natas Akmanavičius / asmeninio albumo nuotr.

Kiti rodikliai nesiekia pusės apklaustųjų, tačiau taip pat nėra itin teigiami. Daugiau valgyti pradėjo 49,4 proc. gyventojų, 45,1 proc. – daugiau užkandžiauti.

Nors sumažėjo riebaus greitojo maisto bei gėrimų išsinešimui ar užsisakius į namus suvartojimas, išaugo riebaus ir kepto naminio maisto vartojimas. 31,5 proc. atsakė priaugę svorio, tiesa, dauguma jų teigiamai atsakė ir į klausimus, ar sumažino fizinį aktyvumą, padidino suvartojamo maisto bei alkoholio kiekį ir dažniau vartojo saldžius gėrimus bei nesveikai paruoštą naminį maistą.

Taip pat tai dažniau buvo moterys, vyresnio amžiaus žmonės arba antsvorio problemų ir prieš karantiną turėję respondentai.

Prieš valgant svarbu pagalvoti, ką jaučiate

Mitybos pakitimai karantino laikotarpiu – nieko nestebinantis reiškinys. Vieni daugiau valgo, nes dirba iš namų, nenusistato pietų pertraukos laiko ir greitai sužiaumoja ką nors prie šaldytuvo ar kompiuterio. Kiti vis prisimena apie šaldytuve esančius skanėstus ir užsukę jų aplankyti nučiumpa po gabalėlį. Treti nori išnaudoti laisvą laiką su šeima ir nuolat gamina labai gardžius, neįprastus, tačiau ir ne visai sveikus patiekalus.

Ir globalinė pandemija, besitęsianti beveik metus, ir dėl jos įvesti apribojimai kelia daug emocijų, psichologinių problemų, baimių bei nežinomybės. Emocijas kartais paprasčiau ne išgyventi, o suvalgyti. Persivalgymo sutrikimo koučerė Ieva Gerčienė dirba su emocinio valgymo kamuojamais žmonėmis ir teigia, kad šiuo laikotarpiu „suvalgyti“ emocijas gali įprasti net tie, kurie anksčiau to nedarydavo.

Specialistė įsitikinusi, kad būtent šiuo visuotinio uždarymo laikotarpiu mums dovanojama galimybė pažinti save, išmokti taisyklingai maitintis ir suprasti, jog jausti įvairiapuses emocijas šiuo metu – normalu. Pasak I.Gerčienės, miegas – vienas svarbiausių dalykų sveikai mitybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų