„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Trys gudrybės, padedančios išsaugoti liekną taliją

Liekna talija ne tik gražu, tai ir sveikatos atspindys...
Talija - ne tik grožio, bet ir sveikatos atspindys
Talija - ne tik grožio, bet ir sveikatos atspindys / Fotolia nuotr.

Ne veltui gydytojai vieningai teigia, kad riebalai, besikaupiantys pilvo srityje, organizmui yra labai pavojingi, mat padidėja rizika susirgti širdies ligomis, gali sukelti cukrinį diabetą, kai kurias vėžio formas, insultą, Alzheimerio ligą ir netgi depresiją. Ir bet kuriuo atveju – juk nė vienas mūsų nesidžiaugia išsipūtusiu ir atsikišusiu pilvuku. O riebalus pašalinti nuo šios kūno vietos ne taip jau ir paprasta...

Taigi, ką verta žinoti norint pakeisti išvaizdą? Jūsų dėmesiui, trys problemos, kurios yra apvalaino pilvuko „draugės“:

1. Hormonų disbalansas. Lėtinis stresas, kurį galime pavadinti šio pasaulio kasdienybe, mūsų organizmą verčia gaminti kortizolį – hormoną, kuris atsakingas už besikaupiančius riebalus. Taip pat įtakos turi ir nesveikas maistas, padidinantis insulino kiekį. Dėl pastarojo lėtėja hormono gliukagono gamyba, padedančio deginti riebalus.

2. Neracionalus badavimas ir pavojingų dietų laikymasis. Tai persivalgome, tai badaujame – atrodo, visiems žinomas dalykas, kad to daryti nevalia. Vis dėlto mitybos ritmą, intensyviai dirbant, galima vadinti tikru chaosu. Norime numesti kilogramų – turime sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį, taip? Tačiau mitybos specialistai prieštarauja drastiškam kalorijų „apkarpymui“! Tokiu atveju pradeda trūkti maistingųjų medžiagų, smegenys eina iš proto siųsdamos signalus skrandžiui, kuris užpykęs galiausiai užprogramuoja organizmą atgauti tai, ką prarado, t. y. skatina suvalgyti ką nors papildomo. Taigi – tokiu atveju „alkio hormonas“ leptinas atlieka juodą darbą ir bandymas numesti svorio stringa.

3. Nesveikas maitinimasis. Visi žinome, kas yra nesveikas maistas, bet ne kiekvienam pavyksta tokį išbraukti iš savo mitybos raciono: skonio ir kvapo stiprikliai, įvairūs maisto priedai ir riebūs padažai garsiausioms ir didžiausioms kompanijoms neša milijonus, o mes gadiname sveikatą. Dauguma tokių patiekalų sukelia mineralinių medžiagų disbalansą, kuris didina svorį, be to, sukelia kone priklausomybę.

Kaip organizmui reikėtų padėti? Štai trys paprastos gudrybės, kurios padės išlaikyti plokščią pilvuką:

1. Rinkitės tokį maistą, kuris degina pilvo riebalus, t. y. „teisingas“ maistas neturi priedų, kurie tukina, pasižymi reikalingomis pasisotinti maistinėmis savybėmis, taip pat išvalo virškinamąjį traktą nuo toksinių medžiagų ir pašalina skysčių perteklių iš organizmo.

Jūsų dėmesiui, „teisingo“ maisto sąrašas: avokadai, pistacijos, lazdynų riešutai, migdolai, moliūgų ir linų sėklos, saulėgrąžos, alyvuogių ir kokosų aliejus, brokoliniai, briuseliniai ir baltagūžiai kopūstai, tamsusis šokoladas, avižų košė; žalioji arbata, pupelės, uogos, cinamonas, aitrioji paprika, jogurtas, lašiša, liesa mėsa.

2. Antroji gudrybė – tai produktai, kurie pagreitina medžiagų apykaitą. Todėl kuo daugiau valgote tokio maisto, tuo veiksmingiau metate svorį. Žinoma, viskas priklauso nuo to, kuriuo paros metu maitinatės ir kaip ruošiate patiekalus.

Štai šių produktų sąrašas: liesa jautiena, liesa kalakutiena, avienos nugarinė, elniena, vištienos krūtinėlė, kepenys (jaučio, veršio, vištos), varškė, liesas pienas, kiaušinių baltymai, kefyras, omarai, midijos, austrės, moliuskai, krabai, krevetės, ančiuviai, sardinė, ešerys, upėtakis, plekšnė, otas, skumbrė, silkė, miežiai, pupelės, džiovinti lęšiai, pilno grūdo duona, grikių kruopos, kukurūzai, pilnagrūdės avižos, kietagrūdžiai makaronai, rudieji arba laukiniai ryžiai, anyžiai, laurų lapai, kmynai, kardamonai, aštrieji pipirai, salierai, gvazdikėliai, cinamonas, kalendros, krapai, pankoliai, česnakai, figos, mairūnai, raudonėliai, paprikos, petražolės, juodieji pipirai grūdeliais, rozmarinai, peletrūnai, čiobreliai, vanilė, ciberžolė, artišokai, gražgarstės, smidrai, grybai, žirneliai, svogūnai, burokėliai, salotos, moliūgai, brokoliniai kopūstai, briuseliniai kopūstai, įprastiniai kopūstai, raudongūžiai kopūstai, cukinijos, salierai, garstyčios, agurkai, baklažanai, ridikėliai, špinatai, pomidorai, ropės, rabarbarai, uogos, vyšnios, greipfrutai, vynuogės, melionai, kiviai, citrinos, obuoliai, abrikosai, mangai, apelsinai, bananai, papajos, arbūzai, mandarinai, nektarinai, persikai, kriaušės, ananasai, slyvos.

3. Trečioji gudrybė norint sulieknėti – reikia pakeisti suvartojimų kalorijų kiekį per septynias dienas, kol jūsų organizmas supras, ką darote. Jeigu viską atliksite sėkmingai – organizmas nuolat degins kalorijas ir toliau. Pavyzdžiui, pirmąją savaitę, kad išvalytumėte organizmą, pieną galite pakeisti paprastu vandeniu, riebius sumuštinius – pilno grūdo avižų koše ir t. t.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs