Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys japonų lieknumo paslaptys

Japonams būdingas ne tik ilgaamžiškumas. Sveika mityba, kurią jie propaguoja, atsiliepia ir sveikatai, ir figūrai. Ką daro japonai, kad gali džiaugtis gera savijauta?
Moteris su svarstyklėmis
Moteris su svarstyklėmis / Vida Press nuotr.

Esminius principus atskleidžia knygos Secrets santé et minceur du Japon autorė Sophie Ortega.

Valgykite mažiau

Išlaikyti dailias formas padeda mažai kilokalorijų turintis mitybos racionas. „Istoriškai susiklostė, kad japonai beveik nevartoja cukraus, sūrio, pieno produktų, kepto maisto, saldumynų“, – aiškina dietologė.

80 proc. raciono sudaro daržovės, soja, žalumynai ir kitas augalinis maistas, likusius 20 proc. – žuvis, jūros gėrybės, dumbliai, neriebi mėsa, paukštiena, ryžiai, rapsų, sezamų sėklų aliejus. Taip pat japonai geria daug vandens, žaliosios arbatos, kurioje gausu antioksidantų, grikių arbatos, deginančios riebalus ir valančios organizmą.

Beje, labai svarbu faktas – japonai stengiasi nepersivalgyti ir suvartoti maisto tiek, kad nuo stalo pakiltų lengvu skrandžiu. Tai reiškia, kad pilnumo jausmas turi siekti 80, o ne 100 procentų.

Valgyti S.Ortega pataria tyloje ir ramybėje arba draugiškoje atmosferoje, neužsiimti papildoma veikla, nesiblaškyti, neskubėti, skanauti maistą atitinkamoje vietoje, o ne prie darbo stalo: „Svarbu gerai viską sukramtyti, mėgautis maistu, jį jausti, kad nepersivalgytume ir patirti malonumą“, – sako ekspertė.

Galima valgyti iš nedidelių dubenėlių, kuriuose telpa nedaug maisto, taip pat rinktis lazdeles, kurios sulėtina maitinimosi procesą, skatina valgyti mažais kąsneliais, susikoncentruoti į maistą ir neskubėti, todėl taip pasisotinti greičiau.

Gaminkite paprastai ir greitai

Japonų virtuvės patiekalai paprasti, bet visada ruošiami iš šviežių, kokybiškų, sezoninių produktų. „Aukšta temperatūra ilgai kaitinant ir troškinant keičia produktų struktūrą, naikina vitaminų kiekį, naudingus mikroelementus“, – pastebi knygos autorė. Japonijoje dažniausiai valgomos šviežios daržovės ir šviežia žuvis arba visa tai greitai apkepinama trumpą laiką specialioje wok keptuvėje. Daržovės nepraranda savo formos, naudingų ypatybių, yra gardinamos sojų padažu, ryžių actu.

„Shutterstock“ nuotr./Sušiai
„Shutterstock“ nuotr./Sušiai

Svarbu akcentuoti ir sezoniškumą – itin didelis dėmesys kreipiamas į tai, kas auga ir dera būtent tuo metu, kadangi tai palengvina maitinimosi įpročius ir padeda formuoti teisingą ir sveiką požiūrį į mitybą.

Atraskite ramybę

„Kaip ir daugelis kitų šalių gyventojų, taip ir japonai patiria stresą, na o stresas – tai tikras lieknėjimo priešas. Visa tai priveda prie nuolatinio užkandžiavimo, mėgavimosi riebiu ir saldžiu maistu“, – sako S.Ortega. Patarimas paprastas – japonams stresą įveikti padeda fizinė veikla: vaikščiojimas, važinėjimas dviračiu, kovos menai. Tačiau dauguma renkasi tiesiog paprastą ir spontanišką fizinę veiklą, tarkime, darbus sode, pasivaikščiojimą parke, kuri stiprina raumenų tonusą, širdies ir kraujagyslių sistemą.

Dietologė mini ir kvėpavimo technikas, masažus, relaksacijos procedūras, įvairius hobius, kadangi mėgstama veikla, pagalba vienas kitam, dvasinė ramybė daro tikrus stebuklus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais