„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Tyrimas: atsisakydami riebaus maisto, ankstinate savo mirtį. Kiek ir kokių riebalų mums reikia?

„Liesos“ dietos gali padidinti ankstyvos mirties tikimybę beveik ketvirtadaliu – tokius rezultatus skelbia naujausias tyrimas, apie kurį rašo telegraph.co.uk.
Sviestas
Sviestas / 123RF.com nuotr.

135 000 suaugusiųjų tyręs Lancet tyrimas išaiškino, kad žmonės, riboję suvartojamų riebalų kiekį, gyveno gerokai trumpiau už tuos, kurie mėgavosi sviestu, sūriais ir mėsa.

Mokslininkai sakė, kad tyrimo rezultatai visiškai nesutampa su nuolatiniais medikų patarimais riboti riebaus maisto vartojimą.

Vartojant nedaug sočiųjų riebalų, ankstyvos mirties rizika padidėja 13%, palyginti su gausiu šių riebalų vartojimu. O gausus visų riebalų rūšių vartojimas sumažina mirtingumą net iki 23%.

Tyrimo dalyviai, pasak ekspertų, paklausę medikų patarimo, buvo linkę valgyti gerokai daugiau paprasto ir nuobodaus maisto, tokio kaip duona, makaronai ir ryžiai, ir taip negaudavo reikalingų maistinių medžiagų.

Dalyviai, vartoję daugiausia angliavandenių – daugiausia rafinuoto cukraus, kurio yra gazuotuose gėrimuose ir apdorotame maiste, – 28% pasididino ankstyvos mirties riziką.

Nacionalinė sveikatos tarnyba (NST, Didžioji Britanija) įspėja nevartoti per daug sočiųjų riebalų, kadangi jie padidina cholesterolio kiekį, o tai savo ruožtu padidina širdies ligų riziką.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip per savaitę sureguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje be jokių vaistų?

Tačiau naujausias tyrimas, pristatytas Barselonoje vykusiame Europos kardiologų draugijos kongrese, parodė, kad vartojant nedaug sočiųjų riebalų, ankstyvos mirties rizika padidėja 13%, palyginti su gausiu šių riebalų vartojimu. O gausus visų riebalų rūšių vartojimas sumažina mirtingumą net iki 23%.

Kanados tyrimas 18-oje šalių stebėjo valgymo įpročius ir mirtingumo lygį.

Mokslininkas Andrew Mente iš McMasterio universiteto sakė: „Mūsų duomenys rodo, kad riebalų atsisakymas didina širdies ligų riziką. Optimalu būtų sušvelninti bendrojo vartotinų riebalų ir sočiųjų riebalų kiekio rekomendaciją bei paskirti vartotino angliavandenių kiekio apribojimą iki saikingo kiekio – ypač kai angliavandenių suvartojama labai daug.“

Jis taip pat sakė, kad pasiekti suvartojamų riebalų ir angliavandenių pusiausvyros yra tarsi pasiekti aukso viduriuką, kuris geriausiai tinka mūsų sveikatai – tai reiškia, kad apie 35% paros kalorijų kiekio turi sudaryti iš riebalų gautos kalorijos.

Nors šie duomenys sutampa su NST patarimais, visuomenės sveikatos atstovai vis tiek ragina britus mažinti sočiųjų riebalų vartojimą vardan širdies sveikatos.

Nacionalinė sveikatos tarnyba pataria vyrams per dieną suvartoti 30 g riebalų, moterims – 20 g.

Sočiųjų riebalų paprastai randama gyvūninės kilmės produktuose, tokiuose kaip sviestas, sūris ir raudona mėsa.

Praėjusiais metais Anglijos visuomenės sveikatos agentūra patarė mityboje proporcingai padidinti krakmolingųjų angliavandenių kiekį.

Vyriausioji tyrimo mokslininkė dr. Mahshid Dehghan sakė: „Didelio angliavandenių kiekio mityba, kur angliavandeniai sudaro daugiau kaip 60% gaunamos energijos, yra siejama su didesne mirtingumo rizika. Didesnis suvartojamų riebalų kiekis, įskaitant ir sočiuosius riebalus, siejamas su mažesne mirtingumo rizika.“

Tačiau ši dieta neturėjo didelės įtakos mirties nuo širdies ligų rizikai; daugiau įtakos dieta turėjo kitiems „žudikams“, tokiems kaip vėžys, demencija (silpnaprotystė) ir kvėpavimo sistemos ligos.

Konsultuojantis kardiologas dr. Aseemas Malhotra sakė, kad pats laikas apsukti britų požiūrį į mitybą ir riebalų demonizaciją 180 laipsnių kampu: „Kuo greičiau tai padarysime, tuo greičiau sumažinsime nutukimo ir diabeto epidemiją ir tuo greičiau pradėsime gerinti sveikatą.“

Britanijos širdies fondo profesorius Jeremy Parsonas sakė, kad visuomenės sveikatos atstovai turėtų peržiūrėti mitybos patarimus, kad žmonėms būtų pateikiama pati naudingiausia informacija.

„Šis tyrimas parodo, kad dabar labiau nei anksčiau turėtumėme atkreipti daugiau dėmesio į suvartojamą angliavandenių kiekį bei peržiūrėti mitybos gaires, – sakė profesorius. – Tačiau žmonės neturėtų apsidžiaugti ir galvoti „Dabar galėsiu vartoti sočiųjų riebalų tiek, kiek tik panorėsiu“.

Mityba, kur angliavandeniai sudaro daugiau kaip 60% gaunamos energijos, yra siejama su didesne mirtingumo rizika.

Oksfordo profesorė Susan Jebb, buvusi vyriausybės nutukimo ekspertė, teigė, kad tyrimo rezultatai patvirtina Jungtinės Karalystės gaires: „Tai žalia šviesa Jungtinės Karalystės rekomendacijoms, kurios pataria 35% energijos gauti iš riebalų ir apie 50% – iš angliavandenių, iš kurių tik 5% turėtų būti cukrus.“

Dr. Alison Tedstone, vyriausioji Anglijos sveikatos agentūros dietologė sakė, kad daug riebalų turinti mityba gali sukelti svorio augimą ir padidinti širdies ligų riziką.

„Mes rekomenduojame subalansuotą mitybą, kurios pagrindas yra krakmolingieji angliavandeniai ir sumažintas suvartojamų riebalų kiekis, sočiuosius riebalus pakeičiant nesočiaisiais riebalais“, – sakė moteris.

7 sumažinto riebalų kiekio mitybos rizikos veiksniai

1. Suprastėjusi smegenų veikla

Smegenys didžiąja dalimi sudarytos iš riebalų ir joms reikia pastovaus riebalų rūgščių srauto gerai veiklai palaikyti. Cholesterolis smegenyse atlieka tam tikrą apsauginę funkciją; jis atlieka svarbų vaidmenį kaip pagrindinis smegenų „maistas“, būtinas neuronų ir neurotransmiterių funkcijoms, todėl žemas cholesterolio kiekis yra daug blogiau nei aukštas.

Mityba, kurioje gausu cukraus, rafinuotų angliavandenių, prastos kokybės baltymų ir apdorotų augalinės kilmės riebalų, širdžiai kenkia labiau nei riebaus maisto kupina mityba.

Smegenys reikalauja didelio cholesterolio kiekio, kadangi smegenims jis yra energijos šaltinis. Tai reiškia, kad sumažinto riebalų kiekio dieta padidina sumažėjusio darbo našumo, sumažėjusios energijos kiekio riziką bei sukelia nuotaikų svyravimus.

2. Pablogėjusi širdies sveikata

Nors daugelį metų mums įrodinėjo visai ką kita, tyrimai ir toliau patvirtina, kad širdies ligos (įskaitant vainikinių arterijų ligą, pagrindinę širdies smūgio priežastį) labiau susijusios su uždegimu nei su didelio riebalų ar cholesterolio vartojimu. Tai reiškia, kad mityba, kurioje gausu cukraus, rafinuotų angliavandenių, prastos kokybės baltymų ir apdorotų augalinės kilmės riebalų, širdžiai kenkia labiau nei riebaus maisto kupina mityba.

3. Hormonų disbalansas

Norėdami natūraliai sureguliuoti hormonus, geriausia, ką galite padaryti, tai vartoti pakankamai riebalų. Cholesterolis ir kiti riebalai atlieka pagrindinį vaidmenį ląstelių membranų ir hormonų gamyboje. Tam tikros riebalų rūšys, įskaitant cholesterolį, taip pat veikia kaip antioksidantai ir kai kurių svarbių smegenis palaikančių molekulių ir neurotransmiterių pirmtakai. Viena baisiausių sumažinto riebalų kiekio mitybos pasekmių – padidėjusi nevaisingumo rizika.

4. Svorio augimas ir persivalgymas

Svorio metimas sukelia biologinį prisitaikymą, dėl to sumažėja energijos eikvojimas ir padidėja alkio jausmas; abu šie veiksniai skatina pakartotiną svorio priaugimą. Tačiau tyrimai parodė, kad mityba su padidintu riebalų ir sumažintu angliavandenių kiekiu padeda to išvengti. Be to, dauguma žmonių patvirtina, kad didesnio riebalų kiekio mityba yra sotesnė ir „išjungia“ alkio signalus bei sumažina apetitą daug geriau nei sumažinto riebalų kiekio mityba. Taip yra dėl to, kad vartojami riebalai „įjungia“ riebalų deginimo „mygtuką“, darydami poveikį hormono goreno kiekiui.

5. Padidėjusi atsparumo insulinui ir diabeto rizika

Klinikiniai tyrimai parodė, kad antsvoris ir insulinas (arba cukraus kiekio kraujyje kontrolė) yra labai tarpusavyje susiję, tačiau vartojant daug sveikųjų riebalų galime padėti savo organizmui suvaldyti insuliną.

6. Padidėjusi depresijos ir nerimo rizika

Viena baisiausių sumažinto riebalų kiekio mitybos pasekmių – padidėjusi nevaisingumo rizika.

Riebalų rūgštys atlieka svarbų vaidmenį smegenų funkcijoms, kontroliuojančioms nuotaiką, todėl produktų, turinčių pakankamai sveikųjų riebalų, vartojimas yra pagrindinė taisyklė, laikantis antidepresinės mitybos. Kai kurie neurotransmiteriai, tokie kaip endokanabinoidai, yra sintetinami iš riebalų rūgščių, o tai leidžia daryti prielaidą, kad riebalų rūgščių metabolitai, kilę iš riebalų, gali paveikti centrinę nervų sistemą. Kitaip tariant – vartodami daugiau riebalų galite sumažinti depresijos ir kitų psichinių bei protinių sutrikimų riziką.

7. Žarnyno problemos

Daugiau riebalų ir daugiau ląstelienos turinti mityba siejama su sveikesne žarnyno terpe, arba mikrobiomu. Mityba, kurioje gausu natūralių riebalų rūgščių bei maistinių medžiagų, suteikia statybinių medžiagų, reikalingų palaikyti ne tik sveiką žarnyną, tačiau ir sveikas smegenis, o šie organai tarpusavyje yra labai susiję – tai taip pat žinoma kaip smegenų/kūno ryšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs